Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Évzáró gondolatok, számvetés

2020. 12. 14. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Tisztelt Kamarai Tagtársaink, Kedves Vadásztársak! Mindenekelőtt őszintén remélem és bízom abban, hogy nagyszerű egészségi állapotban olvassátok ezen levelemet, és mentesek vagytok, vagy adott esetben szerencsésen túl vagytok ezen világjárványon.

A Veszprém Megyei Vadászkamara tevékenységét, napi munkáját is lényegesen befolyásolta, részben megváltoztatta ezen járvány okozta rendkívüli helyzet. Maximálisan igyekeztünk – részben központi utasítások betartása mellett is – munkánkat úgy szervezni, hogy dolgozóink, a Kamaránál megjelenő közel 3000 tagunk kellő védelmet kapjanak.

Sajnos a járvány megszakított több olyan rendezvényünket, melyeket évtizedek óta fenntartottunk, és lehetőséget adott arra is, hogy „közelebb” kerüljünk tagjainkhoz, gondolatokat cseréljünk. A teljesség igénye nélkül: sajnos le kellett mondanunk a Pápai Agrárexpo keretein belül megtartott vadásznapról, a várpalotai Vadász-Gyereknapról, a Sümegi Jakab-napokról, a csehbányai szezonnyitó Hubertus misénkről is. Már kész meghívóval rendelkeztünk, melyet ki is küldtünk a Hubertlaki rendezvényünkre szólóan, de az utolsó pillanatban erről is le kellett mondanunk. Ugyanígy elmaradt a hagyományos évzáró rendezvényünk, Odvaskőn. Már arról is döntés született, hogy a januári erdész-vadászbálunk megszervezéséről is le kell mondanunk.

Őszintén sajnáljuk mindezt, de legfontosabb az egészség, a védelem, mert a programokat a későbbiekben még számtalant tudunk szervezni és tartani veletek együtt.

Fentiek ellenére azért nem tétlenkedtünk számtalan értékes rendezvény valósult meg, melyekre büszkék lehetünk:

Az év elején január és február hónapban rendkívül nagy kihívást jelentett a Kamarai dolgozók számára a teljes tagságot érintő adategyeztetés és az Országos Magyar Vadászkamara új számítógépes programjához való csatlakozás, adaptáció. Abban bíztunk, hogy ezen munka gyümölcse az év végére beérik, és már plasztikkártya formátumú vadászjegyek kiadására kerülhet sor. Sajnos ez részben a Covid járvány miatt, de a jogszabályi háttér kialakításának elmaradása miatt - mely a mai napig várat magára – le kellett mondani.

Felkészültünk és közzétettük a 2021/22. évi vadászjegy kiadásának rendjét, továbbá remélhetőleg ezen időpontban már bankkártyás fizetési módra is lesz lehetőség a kamaránál.

A tájegységi fővadászok közreműködésével, kamarai támogatással sikerült megrendezni és lebonyolítani a dúvadheteket. Február végén megrendezésre került Szentkirályszabadján a Fekete István mesevetélkedő, gyerekek számára. Júniusban a kamarai lőverseny is lebonyolításra került Balatonfűzfőn, 23. alkalommal. Júliusban VAV vizsgát rendeztünk a Kynológiai Szakbizottságunk, illetve tájegységi fővadászok közreműködésével. Elnyert pályázat és kamarai önrész segítségével 5 alkalommal a hivatásos vadászok részére lőkészség javító, egész napos programot szerveztünk Balatonfűzfőn, amelyen 100 fő hivatásos vadász vett részt. Szintén elnyert pályázat és Kamarai önrész tette lehetővé, hogy 30 fő iskolás gyermeket táboroztathattunk Huszárokelőpusztán, három napon keresztül. A szeptemberben megrendezett trófea szemlék ha szűkebb körben is, társaságok, vadgazdálkodóink jóvoltából megvalósultak.

Az „Egy a természettel” Nonprofit Kft. támogatásával a 2021-es Vadászati Világkiállítás előrendezvényeként a Veszprém Megyei Vadászkamara, a Herendi Manufaktúra Zrt-vel együttműködve egy nagyon színvonalas, reprezentatív kiállítást valósított meg Herenden, „Vadászat a művészetben, művészet a vadászatban” címmel. A kiállított preparátumok és installációs anyag a Kamara tulajdonába került, amelyeket a későbbiek folyamán más helyszíneken is fel lehet állítani. Szívesen várunk erre vonatkozó ötleteket, esetleg helyszíni lehetőségeket.

Október végén a vadhúsfogyasztás népszerűsítése érdekében támogattunk egy új kezdeményezést Várpalotán – szinkron vadétel főzés – Pálffy László vadásztársunk közreműködésével. Mindezekről egyébként Olaszországban egy gasztronómiai csatorna élő közvetítést sugárzott 20 perc keretében.

Szerényen, de büszkén kell említést tennünk arról is, hogy megyénk 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Országos Magyar Vadászkamarától, az „Ismerd meg a vadászokat” című kamarai program támogatása keretében. Ennek kapcsán új helységek, új funkciós lehetőségek jelennek meg kamarai székházán belül. Azt is mondhatnám, hogy megújult a székház. Ez nem kis kihívást jelentett az ott dolgozók számára, hiszen mindezt a napi munka mellett kellett koordinálni, megvalósítani. Köszönjük a kivitelező cég tulajdonosának, Hettyei Norbert kamarai tagtársunknak a precíz munkát és külön köszönetünket fejezzük ki Mészáros Lajos tagtársunknak, aki önzetlenül, térítés nélkül vállalta a teljes projekt műszaki felügyeletét. A műszaki átadások megtörténtek, már csak a belső „csinosítások”, berendezések megvalósítása, valamint az udvar más funkcióra történő átalakítása szükséges. (Külön oktatótér kerül kialakításra.)

A programok és személyes találkozók elmaradását pótolni igyekeztünk friss, napi szintű információkkal ellátni tagjainkat a kamarai honlapon keresztül. Azt gondolom, ez nagyon jól sikerült is, melyet mutatnak a kiemelkedő látogatottsági adatok.

Minden teljesség nélkül, talán így, egységbe foglalva láthatóvá válik számotokra, hogy nem tétlenkedtünk és igyekeztünk a lehetőségeket minden téren maximálisan kihasználni. Köszönjük mindenkinek aki az év folyamán bármilyen formában támogatott bennünket, programjainkban részt vett, ötleteivel elősegítette az eredményes munkát. Tisztában vagyunk azzal, hogy a koronavírus nagymértékben nehezítette vadgazdálkodó egységeink munkáját és rendkívül nehéz időszak átvészelését követelte meg mindnyájunk számára.

Sajnos ennek hosszútávú hatásai lesznek, hogy milyen mértékűek, nehéz felmérni. (ASP,Covid, határzár, stb.)

Fontosnak ítéljük, hogy kitartóak, elszántak, elkötelezettek maradjunk a vadászatot illetően, még ebben a nehéz helyzetben is. Mindezen munkához kívánok a Kamara vezetése nevében minden Tagtársunknak jó egészséget, vadászatokban sikeres Új Évet, s mindenekelőtt Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket!

Üdv a Vadásznak, Tisztelet a Vadnak!

Pap Gyula

az OMVK Veszprém Megyei Szervezetének Elnöke

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Veszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comHerendi Porcelánmanufaktúra - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere