Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Vírus után szabadon… erdőjárás Huszáriban

2020. 07. 22. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

A vírushelyzet elmúltával, a szabályok és óvintézkedések lazulásával, a természetjárás, erdei kirándulás ismét szabadon beiktatható a gyerekek programjába, akik a sok home office-os, otthoni tanulás és bezártság után örömmel szabadulnak ki az erdőbe, természetbe, jó levegőre.

Így történt ez pár napja is, mikor július 14-16 között, a Veszprém Megyei Vadászkamara és a Pápai Tankerületi Központ között tavaly tavasszal létrejött megállapodásnak köszönhetően ez alkalommal két harminc fős gyerekcsoport vehetett részt teljesen ingyen háromnapos – két éjszakás erdei programon. A múltkori egy napos, Kupon megrendezett programmal szemben ezúttal a pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola harmadik és negyedik osztályos diákjai szerda délelőttől péntek délutánig tölthettek el három teljes napot tartalmas erdei programokkal, a Bakonyerdő Zrt. Kisbetyár erdei iskolájában, a vadregényes környezetben lévő Huszárokelőpusztán.

Fotó: Csiszár Adrienn, Bakonyerdő Zrt.

Szerdán a program a megérkezést követő ebéddel kezdődött, amit az erdei iskola és a vadászház konyháján fogyaszthattak el a gyerekek. Ezt követően várta őket a Csihuhu névre keresztelt gumikerekes kisvonat, ami a tíz kilométerre fekvő Bakonybélbe szállította őket, ahol a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fenntartásában lévő országos hírű Pannon Csillagdában vehettek részt egy nagyon érdekes csillagászat-történeti tárlatvezetésen és múzeumi bemutatón, valamint planetáriumi vetítésen.

Az erdei iskolába való visszaérkezést követően várta őket a Csillagdában látott tematikára épülő interaktív ásványbemutató, ami kézzelfogható élmény szintjén egészítette ki a múzeumban látottakat. Az ajkai Bakonyi Csillagászati Egyesület szakembere a Holdról, Marsról és egyéb égitestekről származó meteoritokat mutatott meg a gyerekeknek, akik ezeket kézbe vehették, megfogdoshatták, hogy saját tapasztalat alapján ismerkedhessenek meg a galaxisban keringő, majd a Földre jutó kőzetekkel. Az aznapi felhős időnek köszönhetően a tervezett távcsöves bemutató sajnos elmaradt, de a gyerekek körében így is nagy tetszést aratott az előadás.

A koronavírus miatti hosszú otthoni bezártságot és a társaság hiányát a gyerekek az élményektől felpörögve, hajnal kettőig tartó élénkséggel és beszélgetéssel vezették le.

Kirándulás a bakonyi Gyilkos-tóhoz.
Fotó: Csiszár Adrienn, Bakonyerdő Zrt.

Másnap reggel nehéz volt kicsit felkelni, de a reggelit követően indulni kellett a 8 kilométeres erdei tanösvényt bejárni, ami Hubertlakra és egyben a bakonyi Gyilkos tóhoz vezette a csapatot. Az útvonal során felállított 13 darab magyarázó tábla által nyújtott információkon keresztül az erdei ökoszisztémával lehet megismerkedni, amit ebben az esetben Csiszár Adrienn erdei iskola vezető mutatott be. A túra végén a hubertlaki kulcsosháznál várta a csapatot az aznapi ebéd, a helyben készített finom gulyásleves és kakaós csiga.

A visszafelé úton elkísérte a csapatot a Hazai Vadász című televíziós műsor Erdei Utakon forgatócsoportja is, így akár viszont is láthatják magukat a gyerekek egy soron következő adásban. Mire mindenki visszaért az erdei iskola épületéhez, bizony jól esett a Vadászkamara által biztosított fagyi, amitől újult erőre kaphattak a megfáradt és kialvatlan vándorok. Ezt követően a bakonybéli Troják Zsuzsa néni bőrdíszműves programja során mindenki saját készítésű karkötőt gyárthatott magának az előre elkészített anyagokból.

Troják Zsuzsa bőrdíszműves foglalkozást tart.
Fotó: Csiszár Adrienn, Bakonyerdő Zrt.

A fárasztó nap után dupla vacsora jutott mindenkinek, hiszen a rendes konyhai étkezést követően kezdődött az esti tábortűz, aminek a parazsánál megsüthető volt az odakészített szalonna is. Közben a hangulatnak és a napszaknak megfelelően, az erdőpedagógusok esti „rókavadászatot” is rendeztek, amelynek során a gyerekeknek a magukkal hozott éjjeli lámpákkal, a közeli bokrok, fák, növények közé rejtett különféle állatfigurákat formázó papírmasékból kellett minél többet megtalálni és begyűjteni, s aki a legtöbb pontot szerezte ezáltal, azt avatták „rókavadásszá”. A vadászatot követően hamar elcsendesedett a társaság, mostanra az előző napi „éjjeli baglyokat” is hamar elnyomta az álom.

Pénteken délelőtt, egyben a harmadik napon, madárgyűrűzéssel és madár-meghatározással folytatódott a tábori program. Aczél Gergely madarász, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Veszprém megyei elnöke állította fel a magával hozott madárbefogó hálót és végezte a gyerekek számára nagyon érdekes és látványos, hálóba akadt madárfajok határozását és gyűrűzését. Ezzel a programmal a gyerekek képet kaphattak arról, hogy a nyár közepén milyen madárfajok látogatják leginkább a Magas-Bakony térségét.

Aczél Gergely bemutatót tart a madárgyűrűzésről. 
Fotó: Csiszár Adrienn, Bakonyerdő Zrt.

Az utolsó napi ebédet követően, hazaindulás előtt még egy utolsó, vonzó programot tudhatott magáénak és próbálhatott ki a gyereksereg. Csiszár Adrienntől sajátíthatták el az érdeklődők az íjászat, íjászkodás technikáját és praktikáit. Ennek a délutáni levezető programnak a végén a gyerekeket szállító különjárati autóbusz egy élményekkel teli és a természetet, erdőt,a benne élő állatokat, ott található növényeket ismerő, szerető és tisztelő fiatal gyerek generációt szállított a szüleikhez Pápára, akikből remélhetőleg a jövőre nézve tudatos, természetet szerető és óvó fiatal felnőtt nemzedék válik, akik ezt a szemléletet továbbadják majd az ő gyerekeiknek, hogy ők is élvezhessék azt a csodálatos és harmonikus egységet, amit az erdő jelent.

Köszönet a Veszprém Megyei vadászkamarának, amiért ezeket a programokat teljesen térítésmentesen biztosítja, sok pápai kisdiáknak juttatva ezáltal életre szóló élményt!

Dani Ágnes

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereBakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere