központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Változás az ASP állami kártalanítási összegekben

2024. 03. 07. | Az OMVK központi szervezete |

2023 második felében Pásztor Szabolcs országos főállatorvos jelezte a vadászkamara központjának, hogy időszerű az afrikai sertéspestis elleni védekezés során alkalmazott állami kártalanítási összegek felülvizsgálata és módosítása, figyelembe véve a kialakult magas inflációt. Ez azért volt szükséges, hogy a járvány terjedésének megakadályozását célzó intézkedéseket a továbbiakban is hatékonyan végrehajtsák a vadászatra jogosultak.

A Vadászkamara központja a megkeresést követően a vármegyei területi szervezetei révén összegyűjtötte a megkereséssel kapcsolatos véleményeket és javaslatokat, majd továbbította az országos főállatorvosnak. Вr. Pásztor Szabolcs a Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet vezetőségének megküldött tájékoztatása szerint, a fentieket figyelembe véve az állami kártalanítás egyes tételei 2024. március 1-től az alábbiak szerint változtak.

  • Az elhullott vaddisznók helyszíni ártalmatlanításáért a korábbi egyedenként 5000 Ft 10 000 Ft-ra emelkedett.
  • Az elhullott vaddisznók gyűjtőhelyre szállításáért a korábbi egyedenként 3000 Ft szintén 10 000 Ft-ra emelkedett.
  • A diagnosztikai célúelejtés során elejtett vaddisznó testek gyűjtőhelyre való beszállítása a korábbi egyedenként 3000 Ft helyett 6000 Ft-ra emelkedett.
  • Fertőzött területen az állománygyérítés érdekében elrendelt diagnosztikai céllal elejtett egyedek után a korábban malac és süldő esetében 15 000 Ft-os, kan és koca esetében 40 000 Ft-os kártalanítás egységesen 20 000 Ft-ra változott, függetlenül a vaddisznó súlyától, ivarától és korától.
  • Fertőzött területtől eltérő kockázati besorolású – magas és közepes kockázatú – területen az előbbiekben leírt módosított kártalanítási összeget kell figyelembe alkalmazni diagnosztikai célú elejtésnél, azzal a kiegészítéssel, hogy a vad teste értékesíthető felvásárlónak, így a 20 000 Ft állami kártalanításon felül a vadászatra jogosult további bevételét képezi az értékesítésből befolyt összeg.
  • A mentesítési terv a diagnosztikai célú elejtés esetén egyedenként 5000 Ft lődíjat állapított meg, amely összeg 7000 Ft-ra emelkedett.
  • A diagnosztikai célú elejtés esetén a mintavételért járó, szintén 5000 Ft-os díj egyedenként 7000 Ft-ra emelkedik.

 

A fentiek okán fontos megjegyezni, hogy a mentesítési tervben leírtak alapján a 2024/25. vadászati év végére az egész ország területére vonatkozóan el kell érni azt a bizonyos 0,5 egyed / 100 ha vaddisznósűrűséget. Ezen cél elérése érdekében kapta a vadgazdálkodási ágazat az állami kártalanítást. A vadászatra jogosultaknak tehát saját érdekükben célszerű egy önvizsgálatot végezniük – szükség esetén a helyi ASP tanácsadót valamint a tájegységi fővadászt bevonva – hogy a kezelt területen hogyan sikerül(t) elérni az előírt állománysűrűséget, és szükség van-e további intézkedésre ennek érdekében.

Visszatérve a kártalanítási összegek módosítására: ezek láthatóan kedvezően alakultak, és nemutolsósorban arra ösztönzik a vadgazdálkodókat, hogy – amennyiben a kockázati besorolás engedi – az elejtett vaddisznókat értékesítsék lőttvad-felvásárlónak, és ne pedig megsemmisítsék az értékes vadhúst. Ez mindannyiunk érdeke még abban az esetben is, ha némileg több adminisztratív terhet jelent.

 

További információk a NÉBIH tematikus gyűjtőoldalán

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga teszt