Zala megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Vadászati Évadnyitó a Sohollári-völgyben

2022. 09. 08. | Az OMVK Zala megyei szervezete |

Zala megyei Vadászati Évadnyitó

2022. augusztus 28.

 

Harminchárom évvel ezelőtt indult útjára a zalai vadászok azóta hagyománnyá vált rendezvénye, amelyet az Országos Magyar Vadászkamara Zala Megyei Területi Szervezete és a Vadászszövetség rendezett a Sohollári-völgyben augusztus utolsó vasárnapján.

A vadásznap központi rendezvénye a Hubertus szentmise volt, amelyet idén először tartott dr.Udvardy György excellenciás és főtisztelendő veszprémi érsek atya.

A mise után dr. Nádor László, az OMVK Zala Megyei Területi Szervezete elnöke köszöntötte a megjelenteket. Beszélt az élet hozta friss kihívásokról és a megoldáskeresésekről. Kiemelte, hogy vannak olyan hagyományaink, amelyeket nem engedhetünk el, ilyen a megyei vadásznap a több évtized alatt kialakult eljárásrendjével, szakralitásával, az új vadászok avatásával és a Hétvezér Emlékhely, illetve a Vadászok Életfájának koszorúzásával. Bízva a jövőben hangsúlyozta, hogy „Találtunk megoldást a múltban, találni kell a jelenben és találni fogunk a jövőben is.”. Erőt, kitartást és jövőbe vetett hitet kívánt nem csak az avatandó vadászoknak, hanem minden jelenlévőnek.

A szervezők évente megköszönik az arra érdemeseknek munkásságukat, kiemelkedő erőfeszítéseiket, a vadászatért tett fáradozásaikat. Ebben az esztendőben Vadászkamara Ezüstérme kitüntetést vehetett át Kozma József, a ligetfalvi Zalavölgyi Vadásztársaság hivatásos vadásza. Vadászkamara Aranyérme kitüntetést kapott Keresztes János, az Országos Magyar Vadászkamara Hagyományos Vadászati Módok Szakbizottságának tagja, az Országos Agarász Egyesület idén leköszönt elnöke. Az OMVK Zala Megyei Területi Szervezete, a Zala Megyei Vadászszövetség és a Zalai Gímszarvasért Alapítvány 2020-ban alapított „Zalai Vadászatért Életműdíj” kitüntetését Feiszt Ottó, a Magyar Országos Vadászkamara korábbi elnöke, a Zalaerdő Zrt. előző vezérigazgatója, a Zala megyei Vadászkamara Vadvédelmi- és Vadgazdálkodási Bizottságának tagja vehette át.

Ebben az évben közel harminc új vadászt avatott Prof. Dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rector emeritusa. A jelölteket dr. Nádor László, az OMVK Zala Megyei Területi Szervezetének elnöke és Pálinkás Róbert, a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke fogadták vadásszá.

„Szövetséget kötök veletek, az ég madaraival, a háziállatok és a mezei vadakkal – áll a Teremtés Könyvében, mondja az Úr. Szövetséget egy magasabb transzcendens köt az emberrel és az általa teremtett állatvilággal.” – kezdte ünnepi köszöntőjét Prof. Dr. Faragó Sándor, majd kiemelte, hogy a szövetség mindig felelősség, mindig arra sarkall bennünket, hogy feleljünk meg ennek a szövetségben. A felelősségről és az emberi gyarlóságról szólva hozzátette, hogy nem véletlen, hogy a katolikus egyház három olyan szentet küldött a vadászok számára, akik a fenntartható vadgazdálkodást tűzik ki célul. Ők pedig Szent Euszták, Szent Hubertus és a kevésbé ismert Szent Egyed – mindhárman a vad óvása közben vesztették életüket. Kitért arra, hogy a szentek életével – illetve halálával – a középkorban megfogalmazódott üzeneteket, a vad védelmét és a fenntarthatósági kötelezettséget az újonnan avatott vadászoknak a mai világban is érvényesíteniük kell. Szólt a neves elődökről, azokról, akik a vadászat rejtelmeibe bevezették a frissen esküt tett vadászokat, akik példaként szolgálhatnak előttük.

Az ünnepség a Hét Vezér Emlékhely és a Zalai Vadászok Emlékfájának ünnepélyes koszorúzásával folytatódott. A millecentenárium emlékére állított kopjafáknál a Zalaerdő Zrt. nevében Rosta Gyula vezérigazgató, a Zala Megyei Vadászszövetség nevében Pálinkás Róbert, az Országos Magyar Vadászkamara Zala Megyei Területi Szervezete nevében dr. Nádor László helyezett el koszorút. Az előző években elhunyt vadásztársak emlékére Paál Tibor,az OMVK Zala Megyei Területi Szervezetének alelnöke helyezte el a megemlékezés koszorúját.

A program kötetlen beszélgetéssel, ízletes étkek kóstolójával folytatódott.

Köszönjük támogatóinknak, a résztvevőknek és a velünk együtt ünneplő közönségnek, hogy megtisztelték rendezvényünket!

OMVK Zala Megyei Területi Szervezete és a Zala Megyei Vadászszövetség

Cikk: Steyer Edina

Fotók: Sós Eszter

Hubertus Szentmise
Dr. Udvardy György veszprémi érsek és segítői

 

Dr. Nádor László, ünnepi köszöntő
Kozma József átveszi kitüntetését

 

Keresztes János átveszi kitüntetését
Feiszt Ottó a Zalai Vadászatért Életműdíjjal
Győrvári Attila és az avatásra váró vadászok
Ernszt Tamás az eskütétel felolvasása közben
Prof. Dr. Faragó Sándor a vadászjelölteket vadásszá avatja
Prof. Dr. Faragó Sándor köszönti az esküt tett vadászokat

 

Rosta Gyula, koszorúzás a Hét Vezér Emlékhelynél
Pálinkás Róbert, koszorúzás a Hét Vezér Emlékhelynél
Dr. Nádor László, koszorúzás a Hét Vezér Emlékhelynél
Paál Tibor, koszorúzás az Emlékfánál

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga tesztHunttrophy.com