központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Országos Vizsla Főverseny 2022 – első nap

2022. 10. 15. | Az OMVK központi szervezete |

Sáregres-Rétimajorban október 15-én megkezdődött az idei Országos Vizsla Főverseny. Az Országos Magyar Vadászkamara által szervezett, kétnapos megmérettetés ünnepélyes megnyitója után 15, az alföldi és dunántúli válogatóból továbbjutott versenyzőpár – vizslák és vezetőik – mérheti össze tudását az egyetlen országos mindenes vizslaversenyen.

A rendezvény fővédnöke dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke volt, védnökei pedig Zambó Péter, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős államtitkára, Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületei Szövetségének (MEOESZ) elnöke és dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke.

Lévai Ferenc

A megnyitóünnepségen a versenyzőket – és külön a kutyákat – köszöntötte Lévai Ferenc, a házigazda Aranyponty Zrt. tulajdonosa, vezérigazgatója. Néhány szóban bemutatta a Főverseny helyszínéül első alkalommal szolgáló, mintegy 1000 hektáros tógazdaságot, amely a vízi mellett az erdei és a mezei munkának is kiváló területet biztosít. Méltatta Bertók Ferenc vadászati igazgató munkáját, akinek az ötlete nyomán a Rétimajorban került sor az idei Főversenyre.

dr. Baranyi Dalma

Dr. Baranyi Dalma, az AM Vadgazdálkodási Főosztályának osztályvezetője beszédében kiemelte az ebek szerepének fontosságát a vadászatban úgy a vadászetika, mint az eredményesség szempontjából. Méltatta a majd’ 50 éves múltra visszatekintő Főversenyt, mint az egyik legrangosabb vizslás eseményt, egyben a kutyázás ünnepét. Mint fogalmazott, a hasonló rendezvények méltó fórumot biztosítanak arra, hogy a legmagasabb fokon fejlődhessenek a kutyák képességei, ami által a tenyészállomány minősége is tovább javul. Aláhúzta: az általa képviselt Főosztály szívügyének tekinti a vadászkutyázás jogi környezetének aktualizálását, ami vissza is köszön az elmúlt évek ágazati jogszabálymódosításaiban. Ezt a munkát a szaktárca – karöltve a szakmai szervezetekkel – a jövőben is folytatni kívánja. Végezetül szólt az AM tájegységi fővadászai által az elmúlt években elkészített, az apróvadas és utánkereső vadászati alkalmassági vizsgát bemutató filmekrőlis, amelyek célja a különböző vadászkutyafajták – így az előbbi esetében a vizslák – népszerűsítése.

Bajdik Péter

Bajdik Péter, az Vadászkamara főtitkára beszédében szintén felhívta a figyelmet arra, hogy a vadászatok során számtalanszor áll elő olyan helyzet, amely a vadászkutyák alkalmazása nélkül gyakorlatilag megoldhatatlan lenne. Hangsúlyozta: az érdekképviselet számára is kiemelten fontos a kutyázás ügye, ezért is fordított különböző, a témához kapcsolódó projektekre, kezdeményezésekre összesen 50 millió forintot az elmúlt években. Egyebek mellett vadászkutyás bázisokat hoztak létre több megyében, a Vadászkamara „Ismerd meg a vadászokat!” elnevezésű ifjúságnevelési programjának tematikájában is hangsúlyosan szerepel ez a terület és az idei Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program keretében is támogatható volt vadászkutyák és vadászkutyás felszerelések beszerzése. A főtitkár elmondta azt is: a MEOESZ-szel a Vadászkamara együttműködése folyamatos és olajozott, az AM-nek pedig idén decemberben tervez benyújtani egy átfogó, kifejezetten a vadászkutyázást érintő jogszabálymódosítási javaslatot.

Babiczky Attila

A megnyitó lezárásaként Babiczky Attila vezetőbíró ismertette a főbb technikai információkat a versenynapról, valamint bemutatta a bírókat és a bírói köröket. Külön felhívta a figyelmet a biztonságos fegyverkezelés szabályaira, miután egyes versenyszámoknál a vizslavezetők saját puskájukat is használják. Ezt követően a versenyzők kihúzták sorszámaikat, és megkezdődött a megmérettetés.

Ahogy neve is sejteti, a mindenes verseny a legösszetettebb: az erdei, mezei és vízi feladatok a vizslák általános alkalmazhatóságán alapulnak. A bírálati lapokon is 24+1 tétel szerepel – +1, mert a 15 indulóból 9 kutya vezetője különfeladatot jelentett: a jelzőapporttal történő dermedhez vezetést. A versenyszámok során a kutyák bizonyságot tehetnek – a teljesség igénye nélkül – orrjóságukról, keresési készségükről, vadmegállásból és -elhozásból, viselkedésből vadkelésre, lövésre és természetesen engedelmességükről. Mindez igen komoly felkészülést és felkészültséget követel meg mind a kutyáktól, mind pedig vezetőiktől, így a második nap végén kihirdetett győztesekről méltán mondhatjuk el, hogy 2022-ben ő az ország legjobb mindenes vizslája és vezetője.

 

 

A megnyitón és az első versenynapon készült fotókat Facebook-oldalunkon tekintheti meg
(Kattintson!)

 


 

Előzmények:

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere