Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Szent Jakab Napok XIV. alkalommal + Videó

2018. 07. 29. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Veszprém megye szerencsés helyzetben van, minden évben három helyen is vadászünnepet ülünk: Pápán az Agrárexpo, Várpalotán a Vadász-gyereknap, Sümegen pedig a Szent Jakab Napok keretében is alkalom nyílik a vadászbarátságok elmélyítésére, és arra, hogy a gasztronómia révén a nem vadászók körében is népszerűsödjön szenvedélyünk.

A szombati ünnepélyes megnyitót megtisztelte jelenlétükkel a város, a vadászkamara országos és megyei szervezetei, a megyénkben működő állami erdészetek, a borrendek és a szakminisztérium képviselői.

Végh László polgármester köszöntője (fotó: Mizsei Bernadett)
További fotókért kattintson ide!

Mint azt Végh László polgármester köszöntő beszédében felidézte: eredetileg egy szűk baráti kör ötleteként öltöttek testet a Szent Jakab Napi ünnepségek, és bár a finanszírozás terén néha adódtak nehézségek, a rendezvénysorozat folyamatosan fejlődött, és mára országos hírű és színvonalú rendezvénnyé nőtte ki magát. A fejlődés pedig kulcskérdés volt a borkultúrában és a vadászatban is, ami létfenntartó zsákmányoló tevékenységből a legnemesebb szenvedélyek egyikévé vált az évezredek során.

Nagy János helyettes államtitkár
(fotó: Mizsei Bernadett)
További fotókért kattintson ide!

Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitár Nagy István agrárminiszter üdvözletét tolmácsolva köszöntötte a látogatókat, majd a pannon lokálpatriotizmus és a hagyománytisztelet jelentőségére, a borászat, illetve a vadgazdálkodás előtt álló kihívásoknak való megfelelés érdekében pedig az előrelátás fontosságára hívta fel a figyelmet. Utóbbiak között említette az afrikai sertéspestist, amely az eddig folytatott vadgazdálkodási gyakorlat átgondolására fogja kényszeríteni a vadgazdálkodókat.

Simon Sándor, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Uzsai Erdészetének igazgatója ismertette a korábban mintegy negyven nevező részvételével lezajlott lőverseny eredményeit:

Egyéni:

I. Fekete Róbert

II. Németh Krisztián

III. Benkő László

Csapat:

I. Budapesti Erdőgazdaság Zrt.

II. Bakonyerdő Zrt.

III. Illés – Tapasztó - Simon

Kistérségi:

I. Márkus Tibor

II. Nagy Gábor

III. Hetyei Róbert

Az ünnepélyes megnyitó keretében történt meg az elismerések átadása is. Hubertus kereszt arany fokozata kitüntetésben Markó Lívia és Schwarz István részesült, míg Schumacher István a vadászkamara aranyérmét érdemelte ki. Méltatásukat ide kattintva olvashatják.

Markó Lívia átveszi a Hubertusz Kereszt Arany fokozatát Pap Gyulától
(fotó: Mizsei Bernadett) További fotókért kattintson ide!

A regionális hal- és vadfőző versenyre a püspöki palota parkjában árnyas fák alatt készültek a gasztronómiai különlegességek. Vári Dávid mesterszakács a zsűri nevében elégedettségét fejezte ki, amiért a nevezőknek sikerült úgymond „elszakadni a pörkölttől”, és csak mértékkel használták a vadhúsok nélkülözhetetlennek tartott fűszerét, a borókabogyót.

Pálffy László a jól megérdemelt díjal
(fotó: Mizsei Bernadett) További fotókért kattintson ide!

Mivel almát a körtével nem lehet összehasonlítani, külön kategóriában díjazták a hal- és a vadételeket. A huszonkét nevező közül az alábbiak lettek a dobogósok:

Halételek

I. Helikon Horgászegyesület

II. Balatonedericsi Horgászegyesület

III. Veszprémi Honvéd Horgászegyesület

Vadételek

I. Veszprém megyei Vadászkamara (képviselte: Pálffy László)

II. Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

III. Diana Hölgyvadász Klub Veszprém megyei szervezete

A másnapi, Szent Euszták tiszteletére bemutatott szentmisén a Bakony Vadászkürt Egylet kürtszignáljai köszöntötték a híveket. Szentbeszédében Nagy József főesperes-kanonok kiemelte: előfordul, hogy Isten lehetetlennek tűnő feladatot bíz ránk, de benne, és a közbenjáró, segítő szentekben, köztük Szent Eusztákban és Szent Hubertuszban bízva és közbenjárásuknak és a becsületes munkának köszönhetően áldás kíséri a vaddal és az erdővel felelősen gazdálkodók munkáját.

Nagy József főesperes-kanonok celebrálja a Szent Euszták misét
(fotó: Mizsei Bernadett) További fotókért kattintson ide!

A szertartást követően Keresztes János, az Országos Agarász Egyesület elnöke mondott köszönetet azoknak, akik közreműködése lehetővé tette Szent Euszták kultuszának felelevenítését, majd szalagot kötött Szent Euszták Zászlajára Pálinkás Róbert a Zala megyei Vadászszövetség, Tóth Csaba a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeuma, valamint Győrvári Attila a vadászkamara Hagyományos Vadászati Módok Szakbizottsága részéről. Prof. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem nyugalmazott rektora Szent Euszták életútját és mártírhalálát idézte fel ünnepi beszédében, reményét fejezve ki, hogy példájából és életútjából a kései utódok is erőt meríthetnek. Végh László polgármester Sümeg város múltját, küldetését, a természeti erőforrások megfontolt hasznosításának szükségességét hangsúlyozva köszöntötte a szentmisén résztvevőket.

Mindezzel még nem értek véget a vadászati rendezvények: kora délután látványos agárbemutatóra és futtatásra került sor a várköpeny területén, ahol Keresztes János a rá jellemző lendülettel ismertette az Országos Agarász Egyesület történetét és az agarárral történő vadászat gyakorlati fogásait.

Agárfuttatás: az elengedés utáni pillanat
(fotó: Mizsei Bernadett) További fotókért kattintson ide!

Veszprém megye vadászai legközelebb szeptemberben találkozhatnak, a Csehbányán tartandó szezonnyitó Szent Hubertusz misén.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comBakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere