Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Osztályülések után, vadászbál előtt

2024. 01. 03. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

A vadászkamara alapszabálya szerint a kamarai osztályok üléseit legalább kétévente össze kell hívni. E kötelezettségének tett eleget a Veszprém vármegyei vadászati érdekképviselet 2024. január 3-án, amikor a kamara székházában a sport- és a hivatásos vadász kamarai osztályt vezető alelnökök számot adtak a kamara elmúlt két évben végzett munkájáról.

Pap Gyula vármegyei elnök üdvözlő szavai után dr. Lukács Attila, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Vármegyei Területi Szervezete Sportvadász Osztály alelnöke a következők szerint ismertette a kamara 2022-2023. évi tevékenységét:

A Veszprém Vármegyei Vadászkamara az elmúlt 2 éves ciklusban is a törvényi és Alapszabály előírásainak megfelelően végezte tevékenységét. A megyei küldött közgyűlések  az elnökségi ülések az alapszabályi előírásnak megfelelően megtartásra, az ott hozott határozatokkal együtt végrehajtásra kerültek. A megválasztott bizottságok Alapszabályban foglalt jogkörüknek megfelelően végezték munkájukat.

Az országos küldöttértekezleteken küldötteink képviselték megyénket, a kamarai elnök, az országos elnökség ülésein részt vett, annak munkájában aktív szerepet vállalt. A titkári értekezleteken kamarai titkárunk jelen volt és egyes részfeladatok elvégzésében  részt vett.   Az Országos Vadgazdálkodási Bizottságba, országos küldötteinkből, dr. Szekrényes Tamást megválasztották tagnak, így a szakmai érdekképviseletünk is jelentős mértékben erősödött.

A Veszprém Vármegyei Vadászkamara helye az Országos Kamara keretein belül meghatározó, egyes tevékenységei előremutatóak, ma nyugodtan kimondhatjuk, hisz másoktól halljuk és mondják, hogy a Veszprém Vármegyei Vadászkamara tevékenysége az ott végzett munkát figyelembe véve, az Országos Magyar Vadászkamara „zászlóshajójává” nőtte ki magát. Számtalan kezdeményezésünk országos méretűvé vált, más megyék is átvették.

A Kamara – mint köztestület - elsősorban az állam által átruházott feladatokat végezte, így a vadászjegyek kiadását és érvényesítését, a külföldi vadászati engedélyek kiadását, a vadászbaleset- és felelősségbiztosítás megkötését, szervezte és bonyolította az állami vadászvizsgát, a hivatásos vadászok továbbképzését, szalonka monitoringot, húsvizsgáló képzést, lőszertöltő tanfolyamot indítottunk, de még sorolhatnánk tovább.

A Veszprém Vármegyei Vadászkamara ez irányú teljes körű tevékenységét, Alapszabályi működésének betartását, ezen ciklus alatt is ellenőrizte az FVM Törvényességi Felügyeleti és Biztonsági Főosztálya, valamint az Országos Magyar Vadászkamara Ellenőrző Bizottsága is. Mindkét esetben végrehajtott vizsgálat nemleges megállapításokkal járt. Ez számunkra rendkívül fontos tény, hisz megerősített bennünket abban, hogy a Kamara mind szakmailag, mind törvényi előírások szerint megfelel a vele szemben támasztott követelményeknek. Azon kevesek közé tartoztunk az Országos Vadászkamarák között, ahol nemleges megállapítások születtek. Mindezt az is alátámasztja, hogy a vármegyei ellenőrző bizottság tevékenysége is szakszerűen, precízen bonyolódott az évek során, hiszen ezen bizottság minden évben hasonló jellegű ellenőrzéseket végzett.

Ezen 2 éves ciklusban a Kamara anyagi bázisának, a zökkenőmentes működés feltételeinek megteremtésén volt a hangsúly, amit sikerült is megvalósítani. Elmondhatjuk a szervezet rendelkezésére áll egy minden igényt kielégítő saját tulajdonú székház, a megfelelő infrastruktúrával együtt. Ez a bázis tette lehetővé azt, hogy anyagi erőforrásainkat, szakmai programok és kamarai tagokat is érintő rendezvények szervezésére fordítsuk. Fő célunk volt, hogy meglévő eszközeinket miként tudjuk a leghatékonyabban alárendelni a kamarai tagok elvárásainak, valamint a vadgazdálkodás szakmaiságának.  Mindezt úgy kellett szerveznünk, hogy fentiekben említett több funkciónak is meg kellett felelnünk. Lehetőség adódott, melyet ki is használtunk, több pályázatot nyújtottunk be az Országos Magyar Vadászkamarához a székházunk fejlesztésére. Elsősorban az „Ismerd meg a vadászokat” program széleskörű terjesztése érdekében. Jelentős felújítások történtek, új helységek kialakítása történt meg, továbbá információs táblákkal, eszközökkel láttuk el az udvart, melyet nyitottá is tettünk a látogatók előtt.

Veszprém vármegyében az elmúlt évek során kis mértékben nőtt a vadászjegyet érvényesítők száma, ami 3102 főre emelkedett. Ezen szám megegyezik a kamarai tagság létszámával. 171 fő hivatásos vadász tagunk van. A Kamara tevékenysége alatt jelentős számú vizsganapot bonyolított, több eredményes vizsgázót regisztrált.

Fontos megemlíteni, hogy kamarai szempontból jelentős költségnövekedést okozott a vármegye vadászainak a vadászjegy árának emelése, a kamarai tagdíj viszont kis mértékben változott. Az általunk egyébként biztosított OTP Garancia Biztosítóval megkötött felelősségbiztosítás költsége is csak kisebb mértékű változáson esett át.

Mindezek ellenére rendkívül fontos kiemelni azt a tényt, hogy egy alapjaiban kis létszámmal növekedő, bevétel növekedést csak később eredményező intézkedések mellett, de évek alatt folyamatos költségnövekedés mellett kellett és kell egy folyamatosan dinamikusan fejlődő kamarát működtetnünk, szakmai programokat biztosítanunk. Mindez nem kis kihívást jelentett a kamarai vezetés számára. Úgy gondoljuk, hogy ennek is eleget tudtunk tenni.

Az állami feladatokon túl a Kamara minden szinten képviselte a hivatásos és sportvadászok érdekeit.

A Kamara érdekérvényesítése terén legfontosabb feladatának tartja, hogy a vadgazdálkodás, a vadászatot, a vadászokat érintő törvények és rendeletek megalkotásánál, azok módosításánál, a vadgazdálkodók és a vadászok többségének érdekeit képviselje. Ezen kamarai ciklus minderre nagy lehetőséget is biztosított, hiszen olyan jellegű változásokon ment keresztül a magyar vadásztársadalom, amire az elmúlt évtizedekben sem volt példa.

Érdekképviseleti tevékenységünk - talán legnagyobb sikerei - közé az alábbi eredményeket sorolhatjuk fel:

  • Elfogadásra került,  az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről szóló törvény, mely a hivatásos vadászok számára ad nagyobb hatást.

  • Önálló bűncselekményként kerül megítélésre az orvvadászat kérdése, mely szintén óriási eredményt jelent.

  • Országos szinten kezdeményezték  az egységes megítélését a vadgazdálkodás pénzügyi tevékenységének, továbbá széleskörű tárgyalások eredményeképpen  a vadkárral kapcsolatos költségviselés vonatkozásában is változások történtek.

  • Elfogadásra került a vadászati törvény, melyet széleskörű társadalmi vitára is bocsátották. Időközben megjelent annak végrehajtási utasítása is.

  • A megnövekedett vadászjegyek értékének elhatárolásából, létrehozásra került az országos vadgazdálkodási alap, melyből pályázat útján hozzájuthatnak a vadgazdálkodók.

  • Megrendezésre került a 2021-es Vadászati Világkiállítás.

  • Mérföldkőként jelentkezik a vadászat során bevezethető hangtompító vagy éjjellátó berendezések használatának engedélyezése.

Sajnos a hivatásos vadászok esetében nem sikerült elérni, hogy törvényi háttérrel biztosított legyen az a bértáblázat, mely biztosítja ezen szakma minden téren történő anyagi elismerését. Az Országos Magyar Vadászkamara kezdeményezte valamennyi  vármegyei szervezete fele, s azon keresztül valamennyi vadgazdálkodó fele, hogy  alkalmazzák ezen új bértáblát. Visszajelzés az, hogy ez nagyon sok helyen megvalósult, s remélhetőleg ez tovább folytatódik. Fontos az is, hogy törvényi háttérrel biztosított a hivatásos vadászokat megillető egyéb jogok alkalmazása, mint például munkaruha kérdés, lődíjak, egyéb eszközök biztosítása, stb. végrehajtásra kerüljön.

Kamarai tagságunk a Kamara fennállása óta megkapja a Vadászévkönyvet, melyet a vadászjegy váltásakor, ill. érvényesítésekor – térítésmentesen – biztosítunk tagságunk részére.

A Vadászati Világkiállítással egyidőben, és azóta is minden magyar vadász ingyenesen kapja meg a NIMRÓD újságot.

Ezen megjelenő folyóiratok mellett vármegyénkben nyomtatottan, vagy online formában kiadjuk a Vadászkürt újságunkat is. Mindez remélhetőleg szolgálja tagságunk tájékoztatottságát és hírt ad az aktuális főbb kamarai hírekről, szintén térítésmentesen küldjük tagjainknak.

Mindezek mellett az újjáalakult és kitűnően működő Vadászkamarai honlapunkon, szinte napi aktualizálással lehet nyomon követni Kamara mindennemű tevékenységét, beleértve valamennyi vadgazdálkodóval kapcsolatos aktuális híranyagot is. A honlap több vadgazdálkodó honlapjával átjárható, szakmai honlapokkal, újságokkal csatlakozik. Vadászkamaráink között a Veszprém megyei honlap a leglátogatottabb és itt időznek legtöbbet az olvasók. Ezen felméréseket az OMVK központja készíti.

Összességében mondhatjuk, hogy a Veszprém Vármegyei Vadászkamara kommunikációs rendszere kitűnő, országos szinten elismert, példaként kerül említésre. Az információk áramlásának egyik kiemelkedő eszköze a Sajtó, akikkel nagyon jó kapcsolatunk van. A Regionális Televíziók, a Hazai Vadász TV, Veszprém TV, Pápa TV folyamatos információt adnak a Kamara tevékenységéről, ill. az általunk szervezett programokról, videofilmek formájában is elérhető tevékenységünk.

A létrehozott Sajtó- és Média Bizottság kialakította a Vadászkamara kommunikációs rendszerét és arculatát. Meg kell mondani, kitűnő munkát végeztek.

Ma számtalan esetben az általunk kezdeményezett és végzett munka, programok, támogatásukkal országos híranyagként jelennek meg.

A vadászat népszerűsítése érdekében a védegylettel közösen, több programon képviseltük a megye vadászait, régiós szervezésében népszerűsítettük a vadászatot.

A Veszprém Vármegyei Kamara munkatársai folyamatosan segítségükre vannak azon Vadásztársaságoknak, akik megkeresik szervezetünket esetleges pályázati lehetőségek elnyerése érdekében, de bérvadászati lehetőségeket is kínálunk, vagy a vadkár becslésekben is közreműködünk.

Komoly erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy a megye vadgazdálkodási egységei szorosan közeledjenek egymáshoz. A nagy erdőgazdaságok mellett, Bakonyerdő Zrt., Verga Zrt., a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., a vadgazdálkodók, földtulajdonosi közösségek is felsorakoztak a Kamara mellé, ezért nincs olyan rendezvényünk, amely mellett ne lenne meghatározó bázis. Mindezt csak úgy tudtuk elérni, hogy mindenki által támogatható ötleteket, ill. programokat ajánlottunk közös megvalósításra, nem „szalmaláng” jelleggel, hanem visszatérő, hagyományteremtő módon.

A Bakonyerdő Zrt. és a Verga Zrt-vel közösen Huszárokelőpusztán a Gyilkos-tó mellett létrehoztuk a hivatásos vadászok emlékhelyét. Vele együtt megszervezzük a Veszprém Megyei Vadászkamara trófeaszemléjét is. Létrehoztuk a Hubertlaki kereszt kitüntetést, mely az elmúlt években óriási rangot vívott ki magának, a hivatásos vadászok körében, Minden évben 3 kitüntetést adományoznak az alapítók.

Meg kívántuk tartani a Kamara korábbi értékeit, tovább kívántuk vinni a megkezdett és sikeres Kamarai rendezvényeket. Így például a Vadásznapokat, a Vadászbált, melyet erdész-vadászbállá alakítottunk át, és a Bakonyerdő Zrt.-vel és a Verga Zrt.-vel közös rendezvényként tartunk meg évek óta. Két évtizedes hagyománya van a kamarai lőversenynek, számtalan vadászkutyás rendezvényünk van. Ki kell emelni a Herendi Manufaktúra Zrt.-vel közösen, hármas szervezésben Herenden bonyolítandó kutyakiállítást és versenyt, melyben a vadászkutyák fő szerepet kapnak.

Kevés az olyan megye, ahol az elmúlt kamarai ciklusokat figyelembe véve, két alkalommal is országos vadásznap került megrendezésre, arról nem is beszélve, hogy olyan megye nincs is, aki bemerne vállalni évi három vadásznap megszervezését. Mi ezt már évek óta tesszük, Pápán, Sümegen és Várpalotán. Mindemellett tevőleges résztvevői vagyunk az Országos Vadásznapoknak is.

Ki kell emelni azt a kezdeményezésünket, melyet szintén az állami erdőgazdaságokkal tettünk hogy a Várpalotai Vadásznapot, Vadász-Gyereknappá alakítottuk, és az Önkormányzat támogatásával országos hírnevet szereztünk ezen programnak. Tudni kell, hogy ez mindenben egy szponzori támogatással bíró rendezvény, 6-7 millió forintos költségvetéssel, de a részvétel a gyerekek számára minden téren ingyenes. Az elmúlt évek során, több tízezer fő látogatója volt a rendezvénynek.

Emellett erős vadászati kulturális tevékenység zajlik a megyében, akár régiós jelleggel is, ezek mögött minden esetben ott van a Vadászkamara. Lehetőségekhez képest támogatja is azt. (Egyes könyvek, kiadványok megjelenésének támogatása.)

A tagság kérésére a szervezeti életben is változások történtek. A korábban említett Média Bizottság mellett létrejött egy jól működő Kinológiai Bizottság, amely az elmúlt években számtalan programmal lépett elő (PL.: munkavizsgák, vérebverseny, fajtaversenyek) szervezésében. Az elmúlt  években országos vérebverseny ill. nemzetközi vérebverseny is megrendezésre került. Ki kell emelni a vizsla főverseny országos programsorozatának vármegyei rendezvényeit, ill. azzal kapcsolatos bizottsági tevékenységeket.

A Vadgazdálkodási Bizottság arra törekszik, hogy olyan jellegű programok legyenek, melyek foglalkoztatják a vármegye vadgazdálkodóit, adott esetben akár a közvéleményt is. Ilyen volt pl. a vaddisznók belterületi jelenléte, az ASP, vagy az apróvad állomány rohamos apadása, a szarvas állomány fiatalodása, adott esetben mennyisége. Átszerveztük a hivatásos vadászok képzését, mely elsősorban a hivatásos vadász alelnök és a vadgazdálkodási bizottság kezdeményezésére történt. A megyében három különböző helyen tartottuk képzéseinket, aktuális és mondhatjuk neves előadók részvételével. Minden esetben sikeres programokat tudtunk biztosítani a hivatásos vadászok részére.  A hivatásos vadász továbbképzés már igazodott a kialakult tájegységi jelleghez és a tájegységi fővadászok bevonásával, részvételével történt. Megszerveztük a Bakonyerdő Zrt. támogatásával a hivatásos vadászok vármegyei versenyét, egy kimagasló létszámmal és mondhatjuk kimagasló szervezéssel is. A nyertes hivatásos vadász képviselte vármegyénket az országos versenyen.

Kiváló a kapcsolatunk a Veszprém Vármegyei Kormányhivatallal, az Önkormányzatokkal, különösen Pápa, Sümeg, Várpalota, Veszprém esetében. Ezek a városok a fő bázisaink, itt nem múlik el év vadászati esemény nélkül.

Jelentős eredményként könyvelhető el a Veszprém Vármegyei Rendőrkapitánysággal való kapcsolatunk. Számtalan közös akciót hajtottunk végre és jelentős erőfeszítéseket teszünk az orvvadászat visszaszorítása érdekében. A vármegyei kamarai tagok okmányérvényességének területén külön megállapodást kötöttünk, mely országos szinten is egyedülálló.

A hivatásos vadászok rendészeti feladatai ellátásának érdekében tájékoztató jelleggel a Kamara oktatófilmet készített, mely jól reprezentálja ezen jellegű munkát és hatáskört. Adminisztratív okok miatt nem került fegyvertartási engedély bevonásra a megyében. A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal, a Veszprém Vármegyei Rendőrfőkapitányság és Veszprém város javaslatára először és elsőként, mint civil szervezet, a Veszprém Vármegyei Vadászkamarának adományozták a közösen alapított dr. Komjáthy László díjat. Ez egy nagyon jelentős elismerés a Kamara életében.

Több éves kapcsolat fűződik Sümeg városához. Az itt megrendezendő Jakab Napokban a vadászat és bor ünnepén aktív szerepet vállalunk. A város értékelte tevékenységünket és a Veszprém Vármegyei Vadászkamarát Sümeg városért emlékplakettel tüntette ki.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. támogatásával létrehoztunk egy vándordíjat, melyet az a városi rendőrfőkapitányság kap meg, aki adott évben legaktívabban részt vesz a vadászat támogatásában, továbbá két rendőr munkatárs is díjazásra kerül a fentiekben említett tevékenység eredményes ellátásáért. Külön köszönet illeti a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezetését a kamarai támogatásokat illetően, hiszen ezen jellegű együttműködés is példaértékű, akár országos szinten is.

A Veszprém Vármegyei Vadászkamara tevékenységének meghatározó szintfoltja, hogy állandó támogatóinknak és résztvevőinknek tudhatjuk a Diana Vadászhölgyeket. Jutalomként több napos szakmai kirándulást szerveztünk részükre Gyulaj Zrt. területén.

Hasonlóképpen kell megemlítenünk a Bakony Vadászkürt Egyletet, akik aktív részeseivé váltak a megye vadászati kulturális életének, de nyugodtan kijelenthetjük, országos színpadra és nemzetközi szintre léptek. Mindkét egyesületet jelentős anyagi támogatásban részesítjük.

Hasonló támogatásban, anyagiakban is  részesítjük Veszprém vármegye Vadászkamara színeiben induló sportlövő csapatunkat, mely országos és nemzetközi versenyeken is képviselte megyénket, ill. kamaránkat.

A fentiekben  felsoroltak adnak alapot arra, hogy szinte havi rendszerességgel jelenik meg egy-egy híranyag Veszprém vármegyei vadászok életéről, tevékenységéről országos szakmai sajtóban, médiában. A TV és újsághírekben folyamatos tájékoztatás elősegíti a vadászok megismerését, megítélését, ami a közvélemény irányába történő nyitás egyik fő pillére.

Veszprém Vármegyei Vadászkamara nyitott más szervezetek fele is, így a vadászíjászokkal, solymászokkal, jó együttműködést sikerült kialakítani.

Országos fórumokon, szakmai találkozókon kérés nélkül is elhangzik az ország egyik legjobb szervezetévé nőtte ki magát a Veszprém Vármegyei Vadászkamara. Ezek a vélemények hűen visszaigazolják, hogy a kamara vezetése  jó úton jár.

 A 2021-es Vadászati Világkiállítás kapcsán is aktív szerepet vállaltunk. Több trófeánk bemutatásra került a Világkiállítás kollekciójában. Pályázatot nyújtottunk be és nyertünk, melynek keretében Herenden megvalósult a „Vadászat a művészetben” c. kiállításunk. Ezen kiállítás  bemutatásra került Pápán is, jelenleg Csopakon található. A Világkiállításból kinőve indult el országos szinten a Nimród Fórum is, melynek első állomása és indító rendezvénye szintén a mi szervezésünkben történt meg, Veszprémben.

Fontos azt is megemlítenünk, hogy mindez ezen Világkiállítás kapcsán újabb ötletek és lehetőségek merültek fel. Az Országos Magyar Vadászkamara pályázati forrásait több irányba nyitotta meg. Többek között hivatásos vadászok képzését illetően is. Ennek keretében megfelelő önrész biztosításával minden évben szerveztünk szakmai utat hivatásos vadászaink részére. Voltunk Bőszénfán és Gyulajon.

Elemi kötelezettségünknek tartjuk azt is, hogy a kamara tevékenysége minden téren átlátható legyen. Éppen ezért az Ellenőrző Bizottság kontrollja mellett – bár ezt sehol nem írták elő – a Veszprém Vármegyei Vadászkamara gazdálkodási tevékenységét könyvvizsgálóval is hitelesítette. A dokumentumokból megállapítható, hogy  a kamara anyagi helyzete stabil. A szervezet a bevételeit – az alkalmazottak bérén és a működési költségeken felül – szakmai programok finanszírozására, rendezvények szervezésére fordítja. Tagjaik minden olyat megkapnak (pl. vadászévkönyv, újság, szóróanyag) amit eddig is térítésmentesen vehettek át.

Az elmúlt évek gazdálkodása magáért beszél, önerőből nagyon kemény, következetes munkával sikerült mindezt elérni úgy, hogy minden tisztségviselő minden ellenszolgáltatás nélkül végezte és végzi tevékenységét, ma is.  Csupán megjegyzésként, hogy ez egy-két megyében van csak így az országban.

Fontos megemlítenünk, hogy mindennemű tevékenységünket  a küldöttértekezlet által is elfogadott, támogatott, előre meghatározott programok alapján és költségvetési előirányzatok szerint végezzük.

Vannak tevékenységek, melyek az Országos Magyar Vadászkamara hatáskörében bonyolódnak, mint például a nemzetközi kapcsolatok rendezése, szak-minisztériumokkal történő kapcsolattartás, törvényhozási előkészületek, stb. Természetesen megyei szintről minden esetben van beleszólásunk, véleményezési jogkörünk. Mindezek mellett szakmai programok, képzési rendszerek, kommunikációs anyagok készülnek és segítik a megyei szervezetek működését. Történtek az elmúlt ciklusban országos jellegű szakmai felmérések is, melyek a vadászat megítélésére vonatkoztak. A fiatalságot megcélozva került megszerkesztésre és folyamatosan kiadásra a Kisvadász újság, mely vármegyei terjesztését mi vállaltuk.

Úgy gondoljuk, hogy Veszprém Vármegyei Vadászkamara elmúlt évek munkája további kitartást sugall a kamara tisztségviselői számára és bízunk abban, hogy az elért eredmények ismeretében a vármegye jelentős vadásztársadalma kiáll a Kamara mellett és támogatja továbbra is céljai elérésében. Továbbra is szeretnénk kicsit mások maradni, továbbra is szeretnénk a megye vadgazdálkodásáért dolgozni, mert úgy gondoljuk, hogy érdemes és sikereket is hordoz. Mindez a munka, amit a kamara vezetősége, küldöttei, bizottságai végeznek, rendkívül sok erőfeszítést, nagy leterheltséget . elfoglaltságot és időt követelnek, azért, hogy feladatainak eleget tudjanak tenni.

Nem szabad elmennünk mellette, büszkék lehetünk rá, hogy jelentős szerepet vállalunk a karitatív jellegű tevékenységben is. Példaértékű gyűjtést szerveztünk a Veszprém Vármegyei Kórház részére és közel 6 millió forint adományt adtunk át vadászaink, vadgazdálkodóink jóvoltából. Ezt folytatjuk is. A VERGA Zrt.-vel közösen, több alkalommal már Várpalota környékén sérült, fogyatékos gondozottak szabadidős programját szerveztük meg a VERGA Zrt. Bánáti tavánál.

Ez úton szeretnénk megköszönni mindnyájuk ez irányú, áldozatos munkáját.

A jelenlévőkön keresztül pedig tolmácsoljuk köszönetünket minden kamarai tagnak azon támogatásért, amit részünkre nyújtottak  az elmúlt ciklus ideje alatt.

 

Korn Ignác, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Vármegyei Területi Szervezete Hivatásos Vadász Osztályának alelnöke a következők szerint ismertette a kamara 2022-2023. évi tevékegységét:

A Veszprém Vármegyei Vadászkamara az elmúlt 2 éves ciklusban is a törvényi és Alapszabály előírásainak megfelelően végezte tevékenységét. A megyei küldött közgyűlések  az elnökségi ülések az alapszabályi előírásnak megfelelően megtartásra, az ott hozott határozatokkal együtt végrehajtásra kerültek. A megválasztott bizottságok Alapszabályban foglalt jogkörüknek megfelelően végezték munkájukat.

Az országos küldöttértekezleteken küldötteink képviselték megyénket, a kamarai elnök, az országos elnökség ülésein részt vett, annak munkájában aktív szerepet vállalt. A titkári értekezleteken kamarai titkárunk jelen volt és egyes részfeladatok elvégzésében  részt vett.   Az Országos Vadgazdálkodási Bizottságba, országos küldötteinkből, dr. Szekrényes Tamást megválasztották tagnak, így a szakmai érdekképviseletünk is jelentős mértékben erősödött.

A Veszprém Vármegyei Vadászkamara helye az Országos Kamara keretein belül meghatározó, egyes tevékenységei előremutatóak, ma nyugodtan kimondhatjuk, hisz másoktól halljuk és mondják, hogy a Veszprém Vármegyei Vadászkamara tevékenysége az ott végzett munkát figyelembe véve, az Országos Magyar Vadászkamara „zászlóshajójává” nőtte ki magát. Számtalan kezdeményezésünk országos méretűvé vált, más megyék is átvették.

A Kamara – mint köztestület - elsősorban az állam által átruházott feladatokat végezte, így a vadászjegyek kiadását és érvényesítését, a külföldi vadászati engedélyek kiadását, a vadászbaleset- és felelősségbiztosítás megkötését, szervezte és bonyolította az állami vadászvizsgát, a hivatásos vadászok továbbképzését, szalonka monitoringot,  húsvizsgáló képzést, lőszertöltő tanfolyamot indítottunk, ill. elöltöltős fegyver vizsgát is biztosítottunk, de még sorolhatnánk tovább.

A Veszprém Vármegyei Vadászkamara ez irányú teljes körű tevékenységét, Alapszabályi működésének betartását, ezen ciklus alatt  is ellenőrizte az FVM Törvényességi Felügyeleti és Biztonsági Főosztálya, valamint az Országos Magyar Vadászkamara Ellenőrző Bizottsága is. Mindkét esetben végrehajtott vizsgálat nemleges megállapításokkal járt. Ez számunkra rendkívül fontos tény, hisz megerősített bennünket abban, hogy a Kamara mind szakmailag, mind törvényi előírások szerint megfelel  a vele szemben támasztott követelményeknek. Azon kevesek közé tartoztunk az Országos Vadászkamarák között, ahol nemleges megállapítások születtek. Mindezt az is alátámasztja, hogy a vármegyei ellenőrző bizottság tevékenysége is szakszerűen, precízen bonyolódott az évek során, hiszen ezen bizottság minden évben hasonló jellegű ellenőrzéseket végzett.

Ezen 2 éves ciklusban a Kamara anyagi bázisának, a zökkenőmentes működés feltételeinek megteremtésén volt a hangsúly, amit sikerült is megvalósítani. Elmondhatjuk a szervezet rendelkezésére áll egy minden igényt kielégítő saját tulajdonú székház, a megfelelő infrastruktúrával együtt. Ez a bázis tette lehetővé azt, hogy anyagi erőforrásainkat, szakmai programok és kamarai tagokat is érintő rendezvények szervezésére fordítsuk. Fő célunk volt, hogy meglévő eszközeinket miként tudjuk a leghatékonyabban alárendelni a kamarai tagok elvárásainak, valamint a vadgazdálkodás szakmaiságának.  Mindezt úgy kellett szerveznünk, hogy fentiekben említett több funkciónak is meg kellett felelnünk. Lehetőség adódott, melyet ki is használtunk, több pályázatot nyújtottunk be az Országos Magyar Vadászkamarához a székházunk fejlesztésére. Elsősorban az „Ismerd meg a vadászokat” program széleskörű terjesztése érdekében. Jelentős felújítások történtek, új helységek kialakítása történt meg, továbbá információs táblákkal, eszközökkel láttuk el az udvart, melyet nyitottá is tettünk a látogatók előtt.

 

Veszprém vármegyében az elmúlt évek során kis mértékben nőtt a vadászjegyet érvényesítők száma, ami 3102  főre emelkedett. Ezen szám megegyezik a kamarai tagság létszámával. 171 fő hivatásos vadász tagunk van. A Kamara  tevékenysége alatt jelentős számú vizsganapot bonyolított, több eredményes vizsgázót regisztrált.

Fontos megemlíteni, hogy kamarai szempontból jelentős költségnövekedést okozott a vármegye vadászainak a vadászjegy árának emelése, a kamarai tagdíj viszont kis mértékben változott. Az általunk egyébként biztosított OTP Garancia Biztosítóval megkötött  felelősségbiztosítás költsége is csak kisebb mértékű változáson esett át.

Mindezek ellenére rendkívül fontos kiemelni azt a tényt, hogy egy alapjaiban kis  létszámmal növekedő, bevétel növekedést csak később eredményező intézkedések mellett,de évek alatt folyamatos költségnövekedés mellett kellett és kell egy folyamatosan dinamikusan fejlődő  kamarát működtetnünk, szakmai programokat biztosítanunk. Mindez nem kis kihívást jelentett a kamarai vezetés számára. Úgy gondoljuk, hogy ennek is eleget tudtunk tenni.

Az állami feladatokon túl a Kamara minden szinten képviselte a hivatásos és sportvadászok érdekeit.

A Kamara érdekérvényesítése terén legfontosabb feladatának tartja, hogy a vadgazdálkodás, a vadászatot, a vadászokat érintő törvények és rendeletek megalkotásánál, azok módosításánál, a vadgazdálkodók és a vadászok többségének érdekeit képviselje. Ezen kamarai ciklus minderre nagy lehetőséget is biztosított, hiszen olyan jellegű változásokon ment keresztül a magyar vadásztársadalom, amire az elmúlt évtizedekben sem volt példa.

Érdekképviseleti tevékenységünk - talán legnagyobb sikerei - közé az alábbi eredményeket sorolhatjuk fel:

  • Elfogadásra került,  az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről szóló törvény, mely a hivatásos vadászok számára ad nagyobb hatást.

  • Önálló bűncselekményként kerül megítélésre az orvvadászat kérdése, mely szintén óriási eredményt jelent.

  • Országos szinten kezdeményezték  az egységes megítélését a vadgazdálkodás pénzügyi tevékenységének, továbbá széleskörű tárgyalások eredményeképpen  a vadkárral kapcsolatos költségviselés vonatkozásában is változások történtek.

  • Elfogadásra került a vadászati törvény, melyet széleskörű társadalmi vitára is bocsátották. Időközben megjelent annak végrehajtási utasítása is.

  • A megnövekedett vadászjegyek értékének elhatárolásából, létrehozásra került az országos vadgazdálkodási alap, melyből pályázat útján hozzájuthatnak a vadgazdálkodók.

  • Megrendezésre került a 2021-es Vadászati Világkiállítás.

  • Mérföldkőként jelentkezik a vadászat során bevezethető hangtompító vagy éjjellátó berendezések használatának engedélyezése.

 

Sajnos a hivatásos vadászok esetében nem sikerült elérni, hogy törvényi háttérrel biztosított legyen az a bértáblázat, mely biztosítja ezen szakma minden téren történő anyagi elismerését. Az Országos Magyar Vadászkamara kezdeményezte valamennyi  vármegyei szervezete fele, s azon keresztül valamennyi vadgazdálkodó fele, hogy  alkalmazzák ezen új bértáblát. Visszajelzés az, hogy ez nagyon sok helyen megvalósult, s remélhetőleg ez tovább folytatódik. Fontos az is, hogy törvényi háttérrel biztosított a hivatásos vadászokat megillető egyéb jogok alkalmazása, mint például munkaruha kérdés, lődíjak, egyéb eszközök biztosítása, stb. végrehajtásra kerüljön.

Kamarai tagságunk a Kamara fennállása óta megkapja a Vadászévkönyvet, melyet a vadászjegy váltásakor, ill. érvényesítésekor – térítésmentesen – biztosítunk tagságunk részére.

A Vadászati Világkiállítással egyidőben, és azóta is minden magyar vadász ingyenesen kapja meg a NIMRÓD újságot.

Ezen megjelenő folyóiratok mellett  vármegyénkben nyomtatottan, vagy online formában kiadjuk a  Vadászkürt újságunkat is. Mindez remélhetőleg szolgálja tagságunk tájékoztatottságát és hírt ad az aktuális főbb kamarai hírekről, szintén térítésmentesen küldjük tagjainknak.

Mindezek mellett az újjáalakult és kitűnően működő Vadászkamarai honlapunkon, szinte napi aktualizálással lehet nyomon követni Kamara mindennemű tevékenységét, beleértve valamennyi vadgazdálkodóval kapcsolatos aktuális híranyagot is. A honlap több vadgazdálkodó honlapjával átjárható, szakmai honlapokkal, újságokkal csatlakozik. Vadászkamaráink között a Veszprém megyei honlap a leglátogatottabb és itt időznek legtöbbet az olvasók. Ezen felméréseket az OMVK központja készíti.

Összességében mondhatjuk, hogy a Veszprém Vármegyei Vadászkamara kommunikációs rendszere kitűnő, országos szinten  elismert, példaként kerül említésre. Az információk áramlásának egyik kiemelkedő eszköze a Sajtó, akikkel nagyon jó kapcsolatunk van. A Regionális Televíziók, a Hazai Vadász TV, Veszprém TV, Pápa TV folyamatos információt adnak a Kamara tevékenységéről, ill. az általunk szervezett programokról, videofilmek formájában is elérhető tevékenységünk.

A létrehozott Sajtó- és Média Bizottság kialakította a Vadászkamara kommunikációs rendszerét és arculatát. Meg kell mondani, kitűnő munkát végeztek.

Ma számtalan esetben az általunk kezdeményezett és végzett munka, programok, támogatásukkal országos híranyagként jelennek meg.

A vadászat népszerűsítése érdekében a védegylettel közösen, több programon képviseltük a megye vadászait, régiós szervezésében népszerűsítettük a vadászatot.

A Veszprém Vármegyei Kamara munkatársai folyamatosan segítségükre vannak azon Vadásztársaságoknak, akik megkeresik szervezetünket esetleges pályázati lehetőségek elnyerése érdekében, de bérvadászati lehetőségeket is kínálunk, vagy a vadkár becslésekben is közreműködünk.

Komoly erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy a megye vadgazdálkodási egységei szorosan közeledjenek egymáshoz. A nagy erdőgazdaságok mellett, Bakonyerdő Zrt., Verga Zrt., a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., a vadgazdálkodók, földtulajdonosi közösségek is felsorakoztak a Kamara mellé, ezért nincs olyan rendezvényünk, amely mellett ne lenne meghatározó bázis. Mindezt csak úgy tudtuk elérni, hogy mindenki által támogatható ötleteket, ill. programokat ajánlottunk közös megvalósításra, nem „szalmaláng” jelleggel, hanem visszatérő, hagyományteremtő módon.

A Bakonyerdő Zrt. és a Verga Zrt-vel közösen Huszárokelőpusztán a Gyilkos-tó mellett létrehoztuk a hivatásos vadászok emlékhelyét. Vele együtt megszervezzük a Veszprém Megyei Vadászkamara trófeaszemléjét is. Létrehoztuk a Hubertlaki kereszt kitüntetést, mely az elmúlt években óriási rangot vívott ki magának, a hivatásos vadászok körében, Minden évben 3 kitüntetést adományoznak az alapítók.

Meg kívántuk tartani a Kamara korábbi értékeit, tovább kívántuk vinni a megkezdett és sikeres Kamarai rendezvényeket. Így például a Vadásznapokat, a Vadászbált, melyet erdész-vadászbállá alakítottunk át, és a Bakonyerdő Zrt.-vel és a Verga Zrt.-vel közös rendezvényként tartunk meg évek óta. Két évtizedes hagyománya van a kamarai lőversenynek, számtalan vadászkutyás rendezvényünk van. Ki kell emelni a Herendi Manufaktúra Zrt.-vel közösen, hármas szervezésben Herenden bonyolítandó kutyakiállítást és versenyt, melyben a vadászkutyák fő szerepet kapnak.

Kevés az olyan megye, ahol az elmúlt kamarai ciklusokat figyelembe véve, két alkalommal is országos vadásznap került megrendezésre, arról nem is beszélve, hogy olyan megye nincs is, aki bemerne vállalni évi három vadásznap megszervezését. Mi ezt már évek óta tesszük, Pápán, Sümegen és Várpalotán. Mindemellett tevőleges résztvevői vagyunk az Országos Vadásznapoknak is.

Ki kell emelni azt a kezdeményezésünket, melyet szintén az állami erdőgazdaságokkal tettünk hogy a Várpalotai Vadásznapot, Vadász-Gyereknappá alakítottuk, és az Önkormányzat támogatásával országos hírnevet szereztünk ezen programnak. Tudni kell, hogy ez mindenben egy szponzori támogatással bíró rendezvény, 6-7 millió forintos költségvetéssel, de a részvétel a gyerekek számára minden téren ingyenes. Az elmúlt évek során, több tízezer fő látogatója volt a rendezvénynek.

Emellett erős vadászati kulturális tevékenység zajlik a megyében, akár régiós jelleggel is, ezek mögött minden esetben ott van a Vadászkamara. Lehetőségekhez képest támogatja is azt. (Egyes könyvek, kiadványok megjelenésének támogatása.)

A tagság kérésére a szervezeti életben is változások történtek. A korábban említett Média Bizottság mellett létrejött egy jól működő Kinológiai Bizottság, amely az elmúlt években számtalan programmal lépett elő (PL.: munkavizsgák, vérebverseny, fajtaversenyek) szervezésében. Az elmúlt  években országos vérebverseny ill. nemzetközi vérebverseny is megrendezésre került. Ki kell emelni a vizsla főverseny országos programsorozatának vármegyei rendezvényeit, ill. azzal kapcsolatos bizottsági tevékenységeket.

A Vadgazdálkodási Bizottság arra törekszik, hogy olyan jellegű programok legyenek, melyek foglalkoztatják a vármegye vadgazdálkodóit, adott esetben akár a közvéleményt is. Ilyen volt pl. a vaddisznók belterületi jelenléte, az ASP, vagy az apróvad állomány rohamos apadása, a szarvas állomány fiatalodása, adott esetben mennyisége. Átszerveztük a hivatásos vadászok képzését, mely elsősorban a hivatásos vadász alelnök és a vadgazdálkodási bizottság kezdeményezésére történt. A megyében három különböző helyen tartottuk képzéseinket, aktuális és mondhatjuk neves előadók részvételével. Minden esetben sikeres programokat tudtunk biztosítani a hivatásos vadászok részére.  A hivatásos vadász továbbképzés már igazodott a kialakult tájegységi jelleghez és a tájegységi fővadászok bevonásával, részvételével történt. Megszerveztük a Bakonyerdő Zrt. támogatásával a hivatásos vadászok vármegyei versenyét, egy kimagasló létszámmal és mondhatjuk kimagasló szervezéssel is. A nyertes hivatásos vadász képviselte vármegyénket az országos versenyen.

Kiváló a kapcsolatunk a Veszprém Vármegyei Kormányhivatallal, az Önkormányzatokkal, különösen Pápa, Sümeg, Várpalota, Veszprém esetében. Ezek a városok a fő bázisaink, itt nem múlik el év vadászati esemény nélkül.

Jelentős eredményként könyvelhető el a Veszprém Vármegyei Rendőrkapitánysággal való kapcsolatunk. Számtalan közös akciót hajtottunk végre és jelentős erőfeszítéseket teszünk az orvvadászat visszaszorítása érdekében. A vármegyei kamarai tagok okmányérvényességének területén külön megállapodást kötöttünk, mely országos szinten is egyedülálló.

A hivatásos vadászok rendészeti feladatai ellátásának érdekében tájékoztató jelleggel a Kamara oktatófilmet készített, mely jól reprezentálja ezen jellegű munkát és hatáskört. Adminisztratív okok miatt nem került fegyvertartási engedély bevonásra a megyében. A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal, a Veszprém Vármegyei Rendőrfőkapitányság és Veszprém város javaslatára először és elsőként, mint civil szervezet, a Veszprém Vármegyei Vadászkamarának adományozták a közösen alapított dr. Komjáthy László díjat. Ez egy nagyon jelentős elismerés a Kamara életében.

Több éves kapcsolat fűződik Sümeg városához. Az itt megrendezendő Jakab Napokban a vadászat és bor ünnepén aktív szerepet vállalunk. A város értékelte tevékenységünket és a Veszprém Vármegyei Vadászkamarát Sümeg városért emlékplakettel tüntette ki.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. támogatásával létrehoztunk egy vándordíjat, melyet az a városi rendőrfőkapitányság kap meg, aki adott évben legaktívabban részt vesz a vadászat támogatásában, továbbá két rendőr munkatárs is díjazásra kerül a fentiekben említett tevékenység eredményes ellátásáért. Külön köszönet illeti a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezetését a kamarai támogatásokat illetően, hiszen ezen jellegű együttműködés is példaértékű, akár országos szinten is.

A Veszprém Vármegyei Vadászkamara tevékenységének meghatározó szintfoltja, hogy állandó támogatóinknak és résztvevőinknek tudhatjuk a Diana Vadászhölgyeket. Jutalomként több napos szakmai kirándulást szerveztünk részükre Gyulaj Zrt. területén.

Hasonlóképpen kell megemlítenünk a Bakony Vadászkürt Egyletet, akik aktív részeseivé váltak a megye vadászati kulturális életének, de nyugodtan kijelenthetjük, országos színpadra és nemzetközi szintre léptek. Mindkét egyesületet jelentős anyagi támogatásban részesítjük.

Hasonló támogatásban, anyagiakban is  részesítjük Veszprém vármegye Vadászkamara színeiben induló sportlövő csapatunkat, mely országos és nemzetközi versenyeken is képviselte megyénket, ill. kamaránkat.

A fentiekben  felsoroltak adnak alapot arra, hogy szinte havi rendszerességgel jelenik meg egy-egy híranyag Veszprém vármegyei vadászok életéről, tevékenységéről országos szakmai sajtóban, médiában. A TV és újsághírekben folyamatos tájékoztatás elősegíti a vadászok megismerését, megítélését, ami a közvélemény irányába történő nyitás egyik fő pillére.

Veszprém Vármegyei Vadászkamara nyitott más szervezetek fele is, így a vadászíjászokkal, solymászokkal, jó együttműködést sikerült kialakítani.

Országos fórumokon, szakmai találkozókon kérés nélkül is elhangzik az ország egyik legjobb szervezetévé nőtte ki magát a Veszprém Vármegyei Vadászkamara. Ezek a vélemények hűen visszaigazolják, hogy a kamara vezetése  jó úton jár.

 A 2021-es Vadászati Világkiállítás kapcsán is aktív szerepet vállaltunk. Több trófeánk bemutatásra került a Világkiállítás kollekciójában. Pályázatot nyújtottunk be és nyertünk, melynek keretében Herenden megvalósult a „Vadászat a művészetben” c. kiállításunk. Ezen kiállítás  bemutatásra került Pápán is, jelenleg Csopakon található. A Világkiállításból kinőve indult el országos szinten a Nimród Fórum is, melynek első állomása és indító rendezvénye szintén a mi szervezésünkben történt meg, Veszprémben.

Fontos azt is megemlítenünk, hogy mindez ezen Világkiállítás kapcsán újabb ötletek és lehetőségek merültek fel. Az Országos Magyar Vadászkamara pályázati forrásait több irányba nyitotta meg. Többek között hivatásos vadászok képzését illetően is. Ennek keretében megfelelő önrész biztosításával minden évben szerveztünk szakmai utat hivatásos vadászaink részére. Voltunk Bőszénfán és Gyulajon.

Elemi kötelezettségünknek tartjuk azt is, hogy a kamara tevékenysége minden téren átlátható legyen. Éppen ezért az Ellenőrző Bizottság kontrollja mellett – bár ezt sehol nem írták elő – a Veszprém Vármegyei Vadászkamara gazdálkodási tevékenységét könyvvizsgálóval is hitelesítette. A dokumentumokból megállapítható, hogy  a kamara anyagi helyzete stabil. A szervezet a bevételeit – az alkalmazottak bérén és a működési költségeken felül – szakmai programok finanszírozására, rendezvények szervezésére fordítja. Tagjaik minden olyat megkapnak (pl. vadászévkönyv, újság, szóróanyag) amit eddig is térítésmentesen vehettek át.

Az elmúlt évek gazdálkodása magáért beszél, önerőből nagyon kemény, következetes munkával sikerült mindezt elérni úgy, hogy minden tisztségviselő minden ellenszolgáltatás nélkül végezte és végzi tevékenységét, ma is.  Csupán megjegyzésként, hogy ez egy-két megyében van csak így az országban.

Fontos megemlítenünk, hogy mindennemű tevékenységünket  a küldöttértekezlet által is elfogadott, támogatott, előre meghatározott programok alapján és költségvetési előirányzatok szerint végezzük.

Vannak tevékenységek, melyek az Országos Magyar Vadászkamara hatáskörében bonyolódnak, mint például a nemzetközi kapcsolatok rendezése, szak-minisztériumokkal történő kapcsolattartás, törvényhozási előkészületek, stb. Természetesen megyei szintről minden esetben van beleszólásunk, véleményezési jogkörünk. Mindezek mellett szakmai programok, képzési rendszerek, kommunikációs anyagok készülnek és segítik a megyei szervezetek működését. Történtek az elmúlt ciklusban országos jellegű szakmai felmérések is, melyek a vadászat megítélésére vonatkoztak. A fiatalságot megcélozva került megszerkesztésre és folyamatosan kiadásra a Kisvadász újság, mely vármegyei terjesztését mi vállaltuk.

Úgy gondoljuk, hogy Veszprém Vármegyei Vadászkamara elmúlt évek munkája további kitartást sugall a kamara tisztségviselői számára és bízunk abban, hogy az elért eredmények ismeretében a vármegye jelentős vadásztársadalma kiáll a Kamara mellett és támogatja továbbra is céljai elérésében. Továbbra is szeretnénk kicsit mások maradni, továbbra is szeretnénk a megye vadgazdálkodásáért dolgozni, mert úgy gondoljuk, hogy érdemes és sikereket is hordoz. Mindez a munka, amit a kamara vezetősége, küldöttei, bizottságai végeznek, rendkívül sok erőfeszítést, nagy leterheltséget . elfoglaltságot és időt követelnek, azért, hogy feladatainak eleget tudjanak tenni.

Nem szabad elmennünk mellette, büszkék lehetünk rá, hogy jelentős szerepet vállalunk a karitatív jellegű tevékenységben is. Példaértékű gyűjtést szerveztünk a Veszprém Vármegyei Kórház részére és közel 6 millió forint adományt adtunk át vadászaink, vadgazdálkodóink jóvoltából. Ezt folytatjuk is. A VERGA Zrt.-vel közösen, több alkalommal már Várpalota környékén sérült, fogyatékos gondozottak szabadidős programját szerveztük meg a VERGA Zrt. Bánáti tavánál.

Ez úton szeretnénk megköszönni mindnyájuk ez irányú, áldozatos munkáját.

A jelenlévőkön keresztül pedig tolmácsoljuk köszönetünket minden kamarai tagnak azon támogatásért, amit részünkre nyújtottak  az elmúlt ciklus ideje alatt.

Legközelebb január 13-án, az Erdész-Vadász Bálon lesz alkalmunk találkozni.

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videókVerga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere