Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Gazdafórumok Veszprém megyében

2019. 03. 11. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezete ,,Gazdatájékoztató fórumsorozat” címmel három helyszínre hívta össze a földtulajdonosokat. Február 19-én Veszprémben, 20-án Pápán és 27-én Devecserben is több szakmai előadás várta az érdeklődőket.

​​A fórum résztvevői tájékoztatást kaptak az Agrár Széchenyi Kártya hitelkonstrukcióiról a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tolmácsolásában. Sokak számára hasznos volt Boros Zsanett adószakértő, könyvvizsgáló előadása az őstermelői adózás 2019. évi változásairól. Ugyanígy számos, a mindennapi életben is hasznos ismeretanyagot kaptak a résztvevők az alapvető tűzvédelmi szabályokkal kapcsolatban, különös tekintettel a gépszemlékre, szabadtéri tüzekre, veszélyes áruk szállítására. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat minden helyszínen a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyi előadója ismertette. Az agrotechnika és növényvédelem aktuális feladatairól Sümegi Zsolt szaktanácsadó tartott nagyon érdekes és aktuális tájékoztatót.

Németh Attila tájegységi fővadász előadása. Fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Kiemelt témakör és talán az egyik legnagyobb érdeklődésre tartott számot a ,,Teendők a vad által okozott mezőgazdasági károkkal kapcsolatban” témakörben megtartott előadás. Mivel mindegyik helyszín más és más vadgazdálkodási tájegységet érintett, ezért a témakörben a területileg illetékes tájegységi fővadász tartott tájékoztatót. Az előadás elsődleges célja az volt, hogy segítse elő a vadászatra jogosult és a gazdálkodók együttműködését a vadkárok megelőzése, illetve a kialakult károk rendezése tekintetében. 

Takács András tájegységi fővadász előadása. Fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

További fontos cél volt, hogy felhívjuk a gazdálkodók figyelmét arra, hogy milyen alapvető jogaik és kötelezettségeik vannak a vadkár megelőzéssel kapcsolatban. A témakör alapját a hatályos jogszabályi előírások adták, természetesen kiegészítve számos gyakorlati tapasztalattal. A témával kapcsolatban több hozzászólás volt a gazdálkodók részéről illetve záporoztak a kérdések is a fővadászok felé. Sajnos sok esetben előjöttek személyes sérelmek is, de a felszólalások többsége mindenképpen tanulságos és előremutató volt. A legtöbben a vadkármegelőzés gyakorlati megvalósításáról kérdezték az előadókat illetve több eljárásbeli hiányosságra is felhívták a figyelmet. Sarkalatos kérdés a vadkárelhárító berendezések (villanypásztor, kerítés stb. megépítésének valamint üzemeltetésének felek közti megoszlása, amiben nagyon eltérő gyakorlatok alakult ki, és elsősorban a helyi sajátosságok, egyéni megállapodások a mérvadóak. Mindegyik helyszínen nagy volt az érdeklődés, olyannyira, hogy Pápán az utolsó pillanatban még a helyszínt is változtatni kellet, hogy mindenki elférjen. Összességében elmondható, hogy mindenképp hasznos volt a fórum, amit a jövőben is folytatni kell. Nekünk vadászoknak keresni kell a gazdálkodókkal történő együttműködés lehetőségét, mert hosszú távon csak így érhetünk el eredményeket a vadkárok békés rendezésében. Ha a gazdálkodó azt látja, hogy van esély erre az együttműködésre, ő maga is másképp fog hozzáállni a vadkáros ügyekhez. Köszönet a NAK helyi szervezetének, hogy a fórum megszervezésével elősegítette a közeledést vadászok és a gazdálkodók között.

Takács András

Tájegységi fővadász 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Verga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereBakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere