Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Bakony Vadászkürt Egylet

2017. 04. 20. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

A Bakony Vadászkürt Egylet tagjai rendszeresen részt vesznek hazai és külföldi vadászatokon, vadászati rendezvényeken, vadászkürtös találkozókon és fesztiválokon - ahol minden alkalommal nagy sikerrel szerepelnek.

A Séd Party Művészeti Egyesület 1991-ben alakult, azzal a céllal, hogy a fúvós- hagyományokat ápolja, kutassa. Korábban népzenét játszottak és néptánc együtteseket kísértek. Később régi katonadalokat is áthangszereltek és felvettek a repertoárjukba.

Próbálkoztak tűzoltó zenekarok dalainak a felkutatásával is, mert régen szinte minden faluban volt ilyen, de mára már megkopott a fúvószene effajta népszerűsége. 2005-ben gondolták úgy, hogy a vadászati kultúra zenei hagyományait is érdemes volna áttekinteni, mivel ez is fúvós- zene. Abból indultak ki, hogy zenészként másképp állnak a dologhoz, mint az a vadőr vagy vadász, aki felveszi ugyan a kürtöt, de fúvósalapjai nincsenek - eleveníti fel a kezdeteket Varga József, az egylet vezetője.


Varga József, Kőműves Gergely, Földi Ferenc, Nagy Sándor és Mátyás László a veszprémi fellépés után (hiányzik a képről Varga Csaba)
Fotó: Molnár Sándor

Elmeséli azt is, hogy az indulás évében, 2005-ben vettek részt először itthon egy vadászkürtös találkozón. Azóta rendszeres szereplői vadászati eseményeknek, és évente két-három alkalommal eljutnak külföldre. Örömmel újságolja, hogy a vadászok és a civilek körében is sikerült népszerűsíteniük ezt a fajta muzsikát.

Megtudom, hogy a hangszereik billentyűzet nélküli natúr kürtök, ami meglehetősen behatárolja a zenészek lehetőségeit, mivel csak alaphangokat tudnak lejátszani velük. Mégis vannak olyan vadászindulók, amelyek már zeneileg is értékelhetők. Ezzel szemben a szignálok egyszerűbbek. Arra jók például, hogy a vadász tudja, hogy őt most üdvözölték, vagy a vadászaton utasították valamire, netán megadják vele a végtisztességet az elejtett vadnak.

Az egylet tagjai járják az egész országot, a szabadidejük nagy részét kitölti a zenélésnek ez a különleges ága. Nem hivatásos zenészek, akik javarészt veszprémiek, vagy a városban dolgoznak. A csapatból ketten aktív vadászok is, tulajdonképpen innen jött
a vadászkürtegylet ötlete 12 évvel ezelőtt. Azóta már számos hazai és külföldi versenyről hoztak haza első vagy különdíjat és fesztiváldíjakkal is büszkélkedhetnek.

Legutóbb a veszprémi turisztikai szezonnyitón léptek színpadra, ahol zenében foglalták össze egy vadásznap történetét, és természetesen most is sikert arattak.

szerző: Molnár Sándor

forrás: veol.hu

Partnerek, kapcsolódó oldalak

Országos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereFöldművelésügyi Minisztérium - az Országos Magyar Vadászkamara partnereNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNissan - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereHazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereKos Fashion - az OMVK hivatalos partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comHerendi Porcelánmanufaktúra - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVerga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere