központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Vadászati Világkiállítást rendezhetünk 2021-ben

2015. 03. 05. | Az OMVK központi szervezete |

Az 1971-es világkiállítás 50. évfordulóján ismét hazánkba hívjuk a világ vadászait és más természetbarátait. A jelenkor elvárásainak megfelelően a kiállítás munkacímének ezt javasoljuk: TERMÉSZETI ÖRÖKSÉGÜNK ÉS A FENNTARTHATÓ VADÁSZAT – Világkiállítás 2021 Budapest.

A nagy horderejű bejelentést dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke a februári FeHoVa kiállítás megnyitó ünnepségén tette. A kezdeményezést, amelyet kormányülésen ismertetett, a magyar kormány jóváhagyólag támogatta. Az új világkiállítás gondolatát az OMVV, az Országos Magyar Vadászkamara és számos más hazai és külföldi szervezet már eddig is pozitív nyilatkozatokban üdvözölte. A Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) elnökhelyettese, George Aman Bernard Lozé elnökkel egyetértésben a február 25-ikei keltezésű levelében a fenntartható vadgazdálkodás és vadászat jegyében kifejezte az együttműködési szándékot a CIC és a magyar kormány között.

A jubileumi világkiállítás természetesen igazodna a mai kor kihívásaihoz, a vadászat nem egyedül és öncélúan mutatkozna be. Fontos feladata lenne, hogy a vadászat mint fenntartható tevékenység társadalmi elfogadottságát emelje, a valós vagy kreált konfliktusokat elsimítsa. Megmutatná a természet, a vadvédelem, a vadászat és a vadgazdálkodás közötti szoros kapcsolatot és az ökológiai összefüggéseket. A természet, a vadvilág és maga a vadászat, mint aktív természetvédelmi tevékenység lényegi, látványos és valós oldalának a bemutatása feltétlen sikert garantál, hiszen emberek tömegei számára jelent vonzerőt. A jelenkor elvárásainak megfelelően a kiállítás munkacímének javasoljuk:

 

TERMÉSZETI ÖRÖKSÉGÜNK ÉS A FENNTARTHATÓ VADÁSZAT
– Világkiállítás 2021 Budapest.

 

Az 1960-as évek közepén született meg a gondolat, miszerint a világ vadászai és más természetbarátai Magyarországon mutassák be tevékenységüket, eredményeiket, egyben megvitassák a természet és az ember kapcsolatát érintő, kontinenseken átívelő problémákat. Bár Magyarország 1971-ig sem világkiállítást, sem nemzetközi vadászati kiállítást nem rendezett, a budapesti Vadászati Világkiállítás meghozta a magyar vadgazdálkodás mai napig fennálló nemzetközi elismertségét.

A Vadászati Világkiállítást népszerűsítő felvonulás 1971-ben
A Vadászati Világkiállítást népszerűsítő felvonulás 1971-ben

 

Az 1971-es, magyarországi Vadászati Világkiállítás kiállítás jelképe és emblémája
Az 1971-es, magyarországi Vadászati Világkiállítás kiállítás jelképe és emblémája

A kiállítás 1971. augusztus 27-ikén nyílt meg és szeptember 30-ikáig, 35 napon át, 33 hektár területen látta vendégül a bel- és külföldi látogatók tömegeit. A sikert mutatja, hogy meghívásunkra négy földrészről 52 ország, ebből 35 állam önálló nemzeti bemutatóval képviseltette magát. Hazánk impozáns bemutatója osztatlan elismerést váltott ki. A kiállításnak 2 millió látogatója volt, ebből több mint 200 ezren külföldről jöttek. 

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com