központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Titkári értekezlet a Medve utcában

2015. 03. 16. | Az OMVK központi szervezete |

Több aktuális témakört vitattak meg március 16-án az Országos Magyar Vadászkamara területi szervezeteinek titkárai. Az OMVK Medve utcai székházában egy híján az összes megye képviseltette magát, az értekezleten részt vett dr. Jámbor László, az OMVK elnöke, Pechtol János főtitkár, ifj. Fodermayer Vilmos alelnök valamint a központ munkatársai.

A napirendi pontok előtt Papp István mezőgazdasági és vadgazdálkodási üzemmérnök a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum képviseletében ismertette az intézmény terveit, amelyekhez kérte a kamarai területi szervezetek támogatását, konkrétan a titkárok segítségét: a közgyűjtemény épületében májusban egy tematikus, az őzzel foglalkozó időszaki kiállítást mutatnának be. Az érdekképviselet mindenképpen pozitívan értékeli a kezdeményezést, az együttműködés részletei a közeljövőben körvonalazódhatnak.

Az első napirendi pont a vadászvizsgát megelőző tanfolyamról és a vadászvizsgáról szóló 126/2013. (XII. 17.) VM rendeletmódosításának előkészítése volt, a témával egy héttel korábban foglalkozott az OMVK Oktatási Bizottsága is. Bíró Gabriella főmunkatárs ismertette a Bizottság álláspontját a titkárokkal. A rendelet tavaly óta hatályos, és a megyei titkárok – mint vizsgáztatók – több olyan pontra hívták fel a figyelmet, amelyek finomhangolása révén a jogszabály még jobban szolgálhatja célját: gyakorlatias, jól felkészült, megfontolt és a vadászat terén tájékozott, etikus tagokkal bővítheti a hazai vadászok közösségét. A rendelet mellett „A vadászvizsga írásbeli tesztkérdései és képanyaga” című kötet következő kiadásának tartalma is változhat az utóbbi hónapokban érkezett visszajelzések alapján.

Napirendi pont volt a vadászat belső és külső kommunikációjának koncepciója, amelyet Földvári Attila főmunkatárs állított össze és ismertetett dióhéjban. Ennek célja, hogy tovább javítsa első körben a vadászati ágazaton belüli információáramlást, majd ennek révén a civileket célzó tájékoztatást, ami a jövőben még pozitívabb megítélés egyik záloga. Az egybegyűltek részéről több érdemi javaslat hangzott el olyan rendezvények megszervezésére, amelyek a széles nyilvánosság előtt is kiemelnék, bizonyítanák: a vadászok közössége a többségi társadalom tevékeny és hasznos részét alkotja. A jövőben a koncepciónak megfelelően néhol javulhat, míg máshol tovább erősödhet a regionális kommunikációs tevékenység, amely az országos kommunikáció alapját képezi, és konkrét elképzelések kristályosodtak ki a sajtó képviselőivel való szorosabb, olajozottabb együttműködés kialakítására is.

Az egyeztetés résztvevői megtárgyalták a dr. Király István és dr. Marosán Miklós által az OMVK megrendelésére összeállított anyagot, amely a mezőgazdasági vadkárok megelőzésének, becslésének és rendezésének részletes szabályozására tesz javaslatot. A hiánypótló és a készülő, új Vadászati törvény tükrében kiemelkedően fontos anyag összességében pozitív visszajelzéseket kapott. A következő időszakban folytatott további egyeztetések alapján olyan részletes szabályozás születhet, amely véget vet a jelenleg a vadkár kérdésében uralkodó kaotikus állapotoknak és az ezekből következő évekig tartó pereskedéseknek.

Az értekezleten dr. Jámbor László javaslatot tett az OMVK-n belül egy új testület, a hagyományos vadászati módok szakbizottságának létrehozására is. A javaslatot egyhangúlag fogadták el a résztvevők, a döntés az elnökség következő ülésén születhet meg. Ebben a bizottságban képviseltetnék magukat a vadászíjászok, a solymászok, az elöltöltő fegyveres vadászok és az agarászok is. Az utóbbi két vadászati módot az új Vadászati törvény teheti majd legitimmé. Az érdekképviselet részéről a testület életre hívása kifejezi a vadászati hagyományaink ápolása melletti elkötelezettséget.

Pechtol János tájékoztatott egy április közepéig minden bizonnyal elfogadásra kerülő törvényjavaslatról, amely módosítja a hatályos Vadászati törvényt. Ezt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter március 18-án, szerdán terjeszti majd az országgyűlés elé. Ennek értelmében 2016. február 29-éig meghosszabbítanák a körzeti vadgazdálkodási terveket, nem lenne kötelező a 10 ezer hektárnál nagyobb és a különleges rendeltetésű vadászterületeken a felsőfokú végzettségű fővadász alkalmazása, és – ami a legfontosabb – a vadászati érdekképviselet hathatós munkájának hála a vad- és gépjármű ütközések tekintetében visszaállhat a jelenlegi Ptk. előtti rend. Ez azt jelenti, hogy az ilyen balesetekkor újra a két veszélyes üzem találkozására vonatkozó szabályozás lesz majd érvényes. A teljes törvényjavaslat elérhető itt.

A főtitkár arról is beszélt, hogy rövidesen változhat több vadfaj vadászati idénye, ezzel kapcsolatban még folynak az egyeztetések az OMVK és az Országos Magyar Vadászati Védegylet részvételével. Az idények módosításáról szóló rendeletet a szaktárca minden bizonnyal még áprilisban ki fogja adni.

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere