Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Kihelyezett trófeabírálatot tartottak Tapolcán

2022. 08. 18. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

91 őzbaktrófeát, 4 vadkanagyarat és 1 sakálkoponyát bíráltak a 30 év után újra megrendezett kihelyezett térségi trófeabírálaton. A Tapolca-Diszelben található Artemisz Vadászházban tartott bírálatra 18, zömében a Balaton-felvidéki Tájegységhez tartozó vadászatra jogosult hozott trófeákat.

A legkülönlegesebb darabnak a nagykoponyával mérve 620 grammot nyomó torz őzbaktrófea bizonyult, de nem mindennapi látvány volt a szintén a Csobánc Vadásztársaság területén elejtett aranyérmes sakálkoponya sem.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Veszprém Megyei Kormányhivatal és az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Területi Szervezete együttműködési megállapodást írt alá, melynek köszönhetően a vadászatra jogosultaknak nem kell minden esetben Veszprémbe szállítaniuk a trófeákat. A három vadgazdálkodási tájegységben ugyanis külön, kihelyezetten is végezek trófeabírálatokat két-két alkalommal, az őzbakszezont, illetve a gímbikavadászatot követően.

Az első eseményt Tapolca-Diszelben tartották, ahol Pap Gyula megyei elnök köszöntötte a megjelenteket. – Hosszú egyeztetések után sikerült ezt a konstrukciót életre hívni. Szívesen gondolok vissza arra, amikor kezdő vadászként részt vehettem az ilyen trófeabírálatokon. Nagyon jó hangulatban teltek, és rengeteget tanulhattunk. Ezek az események mindig hordozzák a nagyfokú szakmaiságot, és arra is jók, hogy megtudjuk, milyen eredményeket érnek el a szomszédságunkban működő vadásztársaságok. Természetesen ezzel együtt képet kaphatunk arról is, hogy milyen összetételű a megyei vadállományunk – mutatott rá az elnök. – Bízom benne, hogy a jövőben szélesebb körben is elterjed ennek lehetősége, és a hivatásos vadászok mellett az elejtők is eljönnek – tette hozzá. Pap Gyula kérte a tájegységi fővadászok további támogatását, együttműködését, szervezését a jövőben, mert – mint fogalmazott – rajtuk nagyon sok múlik. Megjegyezte, a kihelyezett trófeabírálatok természetesen senkit sem mentesítenek azon előírás alól, hogy az elejtést követő 30 napon belül meg kell történnie a bírálatnak.

Baracskay Lajos kamarai titkár emlékeztetett: régen térségi bírálatokat tartottak a megyében, és egy-egy vadásztársaságra 4-5 évente került sor, azonban 30 éve nem volt hasonló esemény. – Bárki részt vehetett ezeken a rendezvényeken, aki tanulni szeretett volna, vagy meg akarta nézni, hogyan zajlik a saját maga által elejtett vad trófeájának bírálata – mondta el a titkár. Megjegyezte, több érdeklődőt vártak a helyszínre, de sajnos zömében csak hivatásos vadászok érkeztek. – Szeretnénk, ha újból bekerülne ez az esemény a köztudatba, és minél többen vennének részt rajta. Ha egy kezdő vadász vagy a vadászatra készülő tanulók végignéznek egy-egy ilyen bírálatot, értékes tudásra tehetnek szert. A vadászvizsgákon rendre azt tapasztalom, hogy komoly hiányosságokkal érkeznek a tanulók – jegyezte meg. Baracskay Lajos szerint a szakembergárdával történő beszélgetések, eszmecserék, a trófeák vizsgálata, vagyis egy ilyen esemény többet ér, mint bármilyen továbbképzés.

Papp László vadászati főfelügyelő szerint szép bakokkal találkoztak a bírálat során, melyek hozták a megszokott trófeasúlyt, még annak ellenére is, hogy a megyében nem ez a legerősebb terület az őzbakokat illetően. – A terület hozta az átlagot, hiszen jellemzően 3-4 százalék körüli a megye érmes átlaga. A Csobánc Vadásztársaság és a vendégként résztvevő Marcal Völgye Vadásztársaság területén esett egy-egy ezüstérmes bak, illetve az Újkúti Vt. dicsekedhet egy bronzérmes egyeddel – ismertette. Papp László megjegyezte, ritkán nyílik lehetőség arra, hogy egyszerre akár 100 trófeát is megtekinthessenek, kézbe vehessenek a vadászok, és közben kérdezhessenek is a szakemberektől, ezért érdemes részt venni a kihelyezett bírálatokon.

Surányi Péter, a Balaton-felvidéki Tájegység fővadásza szerint a mostani trófeafelhozatal változó, hisz mivel augusztust írunk, biztosan nem a legerősebb trófeák érkeztek bírálatra. – Az őzbakok zömét május-június hónapban hozzák terítékre, ám ennek ellenére jónak számít a ma elhozott mennyiség. Valóban kevesen vettek még részt az első bírálaton, de, úgy gondolom, ha ez a jövőben rutinná válik, többen eljönnek – mondta a fővadász. Hozzátette, igyekeznek majd minél több elejtőt elérni és meghívni a vadászatra jogosultakon keresztül.

Az első kihelyezett trófeabírálaton igazi kuriózumnak számított a nagykoponyával mérve 620 grammot nyomó – ám torzsága miatt érmet nem kapó – őzbaktrófea, melyet a Csobánc Vadásztársaság területén ejtettek el. Ugyanitt hozta terítékre Horváth Attila pártoló tag a nem mindennapi, 26,62 ponttal aranyérmet kiérdemlő aranysakálkoponyát.

A legközelebbi trófeabírálatot 2022. augusztus 24-én, a Somlótája Vadásztársaság Eötvöspusztai Vadászházánál tartják, majd augusztus 30-án a VERGA Zrt. várja az érdeklődőket Alsóperei Vadászházában.

Mizsei Bernadett

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Herendi Porcelánmanufaktúra - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comBakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere