Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

IX. Vadászkamarai trófeaszemle - égi áldással

2023. 11. 03. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Szó szerint állták a sarat azon Veszprém vármegyei vadászok, akik ellátogattak az idei vadászkamarai trófeaszemlére. Érdemes volt: 24 vadászatra jogosult több mint 100 trófeát bocsátott közszemlére, az erős szarvasagancsok, vadkanagyarak és mufloncsigák mellett kuriózumként megtekinthető volt a vármegyénkben terítékre került első nutria koponyája is.

A hivatalos megnyitó idején zuhogott leginkább az eső, már csak ezért is jólesett erre az időre fedett helyre húzódva hallgatni a köszöntő beszédeket a Bakony Vadászkürt Egylet kürtszólamai elhangzása után.

A házigazda Bakonyerdő Zrt. képviseletében megszólaló Varga László vezérigazgató egy John Steinbecktől kölcsönzött idézettel kezdte köszöntőjét:

"Néha megáll egy pillanatra az idő. Egy-egy jelenet úgy marad meg bennünk, mint egy kimerevített kép. Elhalkuló hangok, lelassult mozdulatok. Semmi sem változik. Aztán elmúlik a pillanat."

Összeakadt dámlapátok. További fotók ide kattintva

2014-ben ilyen alkalomnak álmodták meg a hivatásos vadászok napját és a vadászkamarai trófeaszemlét a kezdeményezők, akik a szakszemélyzet munkáját szerették volna a hétköznapoknál jobban a figyelem középpontjába állítani. A koronavírus idején még többen keresték az erdőben, vagyis a tömegektől távol a rekreációs lehetőségeket, de az állami tűzifa program is fokozottabb erdőhasználattal járt. A vadásztatásra ennek megfelelően a szokásosnál is több nehezítő körülmény között került sor, ám a hivatásos vadászok tapasztalata, elkötelezettsége és optimizmusa átsegítette őket e nehézségeken is.

Ugron Ákos Gábor a Verga Zrt. vezérigazgatójaként egy megviselt kötetet tartott kezében beszéde alatt, az 1879. esztendőben kihirdetett törvények kiadványát. E könyv tartalmazta az akkori erdőtörvényt is, amelynek 37. §-a kimondta: „Erdőőr, ki egyúttal a vadászatra való felügyeletet is gyakorolhatja, csak oly egyén lehet, aki feddhetlen életű”.

Ugyanezen jogszabály az erdőőrök által leteendő eskü szövegét is szabályozta ekképpen:

„Én … esküszöm a mindentudó és mindenható Istenre, hogy a gondviselésem alá bízott erdőre, a vadállományra és szóval mindenre, a mi az erdőhöz tartozik, szorgalommal és feltétlen hűséggel felvigyázok, és azt bárminemű kártól lehetőleg megvédem; - hogy azokat, kik az erdőt vagy bármi ahhoz tartozót valamiképen károsítani megkísérlenék, vagy tettleg károsítanák, személyválogatás nélkül, a törvény értelmében megzálogolom és lelkiismeretem szerint késedelem nélkül feljelentem és bevallom; ártatlanra soha semmit reá nem fogok, az erdőőrizetet vagy szolgálatomat elöljáróm tudta és beleegyezése avagy mellőzhetlen szükség nélkül el nem hagyom, s mindarról, a mi gondviselésem alá bízatik, minden időben számot adok. Isten engem úgy segéljen.”

Ugron Ákos a fenti szavak által kifejezett hivatásszeretetért és kötelességtudatért mondott köszönetet a Verga Zrt. szakszemélyzetének.

Villanypásztor az agancson. További fotók ide kattintva

Mint azt Korn Ignác, a vármegyei vadászkamara hivatásos vadász alelnöke kifejtette: a vadászat, mint tevékenység napjainkban támadások kereszttüzében áll. Az állatvédők alapvetően elutasítják e tevékenységet, gazdák a vadkár miatt lehetnek elégedetlenek, a belterületi vadmegjelenés okozta konfliktusok pedig feszültséget generálnak a lakosság szélesebb rétegeivel. A jogszabályi környezet ugyanakkor kedvező, több előremutató módosítás is hatályba lépett a közelmúltban. A kamara eszközbeszerzési pályázata révén pedig 67 hivatásos vadász munkáját húszmillió forint értékű eszköz segíti. Szintén vármegyei eredmény, hogy több, mint ötven fő vehetett részt szakmai tanulmányúton, és hogy húsz fő indult a hivatásos vadászok megyei megmérettetésén.

Ezt követően a Hubertlaki Kereszt kitüntetést vehette át Dávid Sándor, Kovács Ferenc és Steierlein Róbert. Részletes méltatásuk ide kattintva olvasható.

Takács Szabolcs főispán, az Országos Vadgazdálkodási Tanács elnöke a vadászati év eddig eltelt részének trófeabírálati eredményeiről nyújtott áttekintést. Az 1000 elbírált gímtrófeából 26 volt 10 kg-on felüli, 43 volt érmes. Látszik, hogy szükség lesz a fokozottabb gyérítésre. Őzbaktrófeából 1845 db bírálata történt meg, ezek közül 9 tömege haladta meg az 500 grammot. Százon felüli dámlapát közül egy 4,95 kg-os bizonyult a legnagyobbnak, míg a 61 mufloncsiga közül egy – a Verga Zrt.-nél zsákmányolt – 92 cm-es vitte el a pálmát.

Takács Szabolcs főispán, az Országos Vadgazdálkodási Tanács elnöke
További fotók ide kattintva

 

A délelőtti zimankó okozta kellemetlenséget a gazdag trófeafelhozatalon kívül a házigazdák nagylelkűségéből asztalra kerülő forró gulyásleves is feledtette. Legközelebb Alsóperén, a december 1-én tartandó kamarai évadzárón találkozhatnak a vármegye vadászai.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztVerga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere