Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Idénykezdet Csehbányán + VIDEÓ

2018. 09. 03. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Szeptember első napján Veszprém megye vadászai harmadik alkalommal ünnepelték a vadászati főidény kezdetét a csehbányai Mária-kápolnánál.

A Soproni Lövér Vadászkürtösök Egyesülete által megszólaltatott kürtök hangja mellett, lovas fogaton érkezett a teríték, vagyis a megye legelső, idei idényben elejtett szarvasbikájának ravatala a kápolna mellé, majd Pap Gyula, a megyei vadászkamara elnöke köszöntötte az állami erdőgazdaságok megjelent munkatársait, polgármestereket, a Hajag Vidéki Vadásztársaság tagjait, és minden természetszerető embert. Elismerését fejezte ki az ötletgazda Hajag Vidéki Vt. tagjai felé, amiért nem csak bátorságuk volt kezdeményezni a szezonnyitó Szent Hubertusz-szentmisét, de kellő kitartással is rendelkeznek ahhoz, hogy ez a hagyomány ne szakadjon meg.

A szentmise megkezdése előtt Sabjanics Miklós herendi plébános Isten áldását kérte az erdőre, a bene otthont találó vadra, és az ott munkálkodó erdészekre és vadászokra. Miklós atya prédikációjában Szent Hubertusz életútját felidézve rámutatott: Isten a legkilátástalanabb élethelyzetből is képes kiutat mutatni, ha az ő szeretetét elfogadjuk, és továbbadjuk embertársaink felé. Az Evangéliumra utalva a hagyományokról szólva felhívta a figyelmet arra, hogy tiszteletüknek nem szabad a kimerülnie a külsőségek egyszerű utánzásában, megfelelő lelki töltet, átélés szükséges hozzá, hogy képmutatás nélkül tudjuk megőrizni és továbbadni elődeink örökségét.

A csehbányai vadászünnep hivatalos részének végeztével minden résztvevőt vendégül látott a házigazda Hajag Vidéki Vadásztársaság. Mivel a bikák már megyeszerte megszólaltak, a fehér asztal mellett leginkább a főidény esélyeinek latolgatása, régi emlékek felidézése szolgáltatott témát a baráti beszélgetéshez.

Legközelebb november elején, a IV. Vadászkamarai Trófeaszemlén találkozhatnak a megye vadászai.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVerga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereBakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videók