Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Hivatásos vadászok tanulmányútja

2022. 06. 15. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

A Veszprém Megyei Vadászkamara 2022. június 2-ára egész napos tanulmányutat szervezett – és teljes mértékben finanszírozott – a MATE Vadgazdálkodási Tájközpontba, a bőszénfai szarvasfarmra. A szakmai kiránduláson 50 fő vett részt.

Az autóbusz pápáról indult, Farkasgyepűn és Veszprémben lehetett még csatlakozni. Már az utazás alatt komoly szakmai beszélgetések, viták alakultak ki. Megérkezésünkkor egy gyors reggelivel kezdtünk, majd szakmai előadásokat hallgattunk.

Nagy János központvezető és dr. Bokor Julianna tudományos munkatárs osztotta meg tudását a hallgatósággal. Többek között szó volt a gímszarvasok agancsfejlődésével kapcsolatos kutatási eredményekről, a gímszarvas selejtezés – elvek és tévhitek – vadaskerti szemszögből, a gímszarvasok táplálkozási élettani sajátosságairól, a vadföldgazdálkodás bőszénfai tapasztalatairól.

A terepbejárást a szarvasfarmon turistákat is szállító traktorról oldották meg, mely nem kis élményt adott.

A nevelőkertekben különböző korú állományokat láttunk: a tarvadrudlik és bikacsapatok külön-külön legeltek. Már nem ritka a jóval 10 kg fölötti felrakás sem, több 13-14 kg-os bikájuk van.

Érdekes volt a vadászkertben megtekinteni a vadföldművelést. A nagy létszám ellenére volt legelhető zöld felület. Sok pillangós keverék és az olajretek, ami sokunknak volt újdonság. Visszatérve egy gyors ebéd, a tájközpont őshonos állataiból elkészítve. Kávézás közben komoly szakmai beszélgetés alakult ki a helyi vezető és a hivatásos vadászok között.
A szarvaskert specialitásai nem teljesen vannak összhangban a szabadterületi tapasztalatokkal, amikkel a szakembereink rendelkeznek, ami bőven szolgáltatott tárgyat az eszmecserére.

Befejezésül a Tájközpont kiállítását tekintettük meg, aminek alapját a Zselic adta, de a Világkiállításról is érdekes anyagot kaptak. Jó hangulatú, izgalmas szakmai programokban bővelkedő, remélhetőleg hasznos kirándulást töltöttünk el Bőszénfán!

Baracskay Lajos titkár

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videókVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga teszt