Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Górcső alatt a bakonyi őzbakok + VIDEÓ

2022. 08. 30. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Impozáns történelmi helyszínen zajlott a Bakonyi tájegység első kihelyezett trófeabírálata a Balaton-felvidéki és a Marcal-medencei régiókat követően. Az eseményen részt vett Takács Szabolcs főispán is, aki szerint ezek a rendezvények kiváló alkalmat biztosítanak a szakmai fejlődésre.

Sok éven keresztül a trófeabírálatra csak a Veszprém Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Vadászati Osztályán nyílt lehetőség. 2020 szeptemberében azonban Varga Lászlóval, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatójával megállapodást írtunk alá Farkasgyepűn, melynek köszönhetően elindultak a kihelyezett trófeabírálatok – emlékezett vissza megnyitóbeszédében Takács Szabolcs.

Takács Szabolcs főispán és Papp László vadászati felügyelő
További fotók ide kattintva

A főispán ismertette, a Bakonyerdő Zrt. területein azóta 6 kihelyezett trófeabírálat zajlott, melynek során 300 trófeát pontoztak. – Az ottani pozitív visszajelzések, illetve a többi vadásztársaság által megfogalmazott igények is arra sarkallták a megyei vadászkamarát, hogy hasonló kéréssel keressenek meg minket. Pap Gyula elnök úr maximálisan képviseli a vadászatra jogosultak érdekeit, és ezt a célt is úgy tűzte ki maga elé, hogy minél gyorsabban elérjük. Bár a pandémia késleltette ezt a törekvést, idén a kamarával is sikerült megkötnünk a szerződést. A Balaton-felvidéki és a Marcal-medencei Tájegységekben összesen 200 őzbak bírálata zajlott, ma pedig 101 trófeát mutatnak be az érintett vadászatra jogosultak – mondta el a főispán. – A kihelyezett trófeabírálatokra való igény a vadásztársaságok részéről találkozott a kormányhivatal ügyfélbarát szemléletével, hisz közelebb hoztuk az „ügyintézést” az állampolgárokhoz, jelen esetben a vadászatra jogosultakhoz, a vadásztatókhoz, a hivatásos vadászokhoz, illetve a vadőrökhöz. Ez jó alkalom arra is, hogy figyelemmel kísérhessék a megjelentek a bírálati szempontokat, a bírálat menetét és az adott területről származó trófeák minőségét – tette hozzá.

Pap Gyula kamarai elnök szerint az első három kihelyezett megyei bírálat után elmondható, hogy minkét fél számára hasznos és gyümölcsöző megállapodás köttetett, mely lehetőséget biztosít a szakmai fejlődésre, továbblépésre is. – A kormányhivatal támogatásával több olyan szakmai rendezvény született országos szinten is, mely megmutatja azt az együttműködést, együttgondolkodást, amit elképzeltünk a megyében. Jó döntést hozott a kormányhivatal azzal, hogy kilépett az iroda falai közül, és azokon a helyszíneken végzi a bírálatokat, ahol ténylegesen zajlik a vadgazdálkodás, és jó döntést hozott a kamara is, hiszen részese lehet ennek a hatósági munkának. Ezzel egy olyan komoly szakmai programot tudunk kínálni, nemcsak a hivatásos vadászoknak, de az elejtőknek is, mely lehetőséget ad arra, hogy megtekintsék az egyes régiókban élő populációk minőségét egy kötetlen szakmai beszélgetés keretében. Ez a jövő útja – mutatott rá Pap Gyula. Emlékeztetett, Takács Szabolcs főispánt idén az Országos Vadgazdálkodási Tanács elnökévé választották. – Ebben a munkában is szeretnénk őt támogatni, hiszen a tanácsoknak kiemelten fontos szerep jut majd a jövőben a hazai vadgazdálkodást illetően – tette hozzá.

Pap Gyula kitért arra is, hogy a Verga Zrt.-vel közösen megajándékozzák a 30 éves fennállását ünneplő várpalotai fogyatékosotthon 25 lakóját, akik egy teljes napot tölthetnek el izgalmas programokkal fűszerezve a várpalotai Bánáti-tónál. – Ebből is látszik, hogy mi itt a megyében nemcsak vadászatban gondolkodunk, hanem emberközpontú, emberközeli eseményekben is, amely mindenképpen példaértékű – mutatott rá az elnök.

Ugron Ákos Gábor, a Verga Zrt. vezérigazgatója elmondta, örömmel fogadták, hogy részt vehettek ezen a kiemelkedően fontos szakmai eseményen, melynek egy igazi történelmi helyszínen adtak otthont. – A Nádasdy-birtokok ezen területe mindig is az erdőgazdálkodásról és a vadászatról szólt. Széchényi Zsigmond ezen a környéken lőtte első bikáit – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a Veszprémi Erdőgazdaság 25,5 ezer hektáron végez vadgazdálkodást, két vadászterületen, illetve a Kab-hegy környékén, és évente több mint 3000 nagyvadat ejtenek el. Ebből 500-at meghaladó trófeás vadat bíráltatnak le. – Nagyszerű lehetőségnek tartom, hogy szemmel kísérhetjük többedmagunkkal a bírálatokat, szakmailag fejlődhetünk, miközben tovább mélyíthetjük az egyébként is ápolt kapcsolatunkat a minket körülvevő vadásztársaságokkal – tette hozzá.

Papp László vadászati főfelügyelő a bírálatot követően elmondta, a harmadik kihelyezett bírálat is rendben zajlott, a 96 őztrófea mellett 5 vaddisznóagyarat is bíráltak. A vendégként részvevő, egyébként a Marcal-medencei tájegységhez tartozó Heiter Vadásztársaság két őzbakja is magas pontszámot kapott, egy arany- és egy bronzérmes bakkal dicsekedhetnek. A Fiz-kút Vadásztársaság egyik bakja ezüstérmet kapott. A Hajag Vidéki Vadásztársaság vadkanagyara pedig bronz minősítést érdemelt. A színvonal növelése érdekében már laminálva adták át a vadászatra jogosultaknak a kiérdemelt dokumentumokat. A főfelügyelő hozzátette, mínuszpontot csak egyetlen trófea kapott. Ennek oka szerinte főként az, hogy ugyanaz a kritériumrendszer érvényes mindhárom tájegységre, de a Bakonyi Tájegységben a leggyengébb a bakok minősége, így hibázniuk is nehezebb.

Mizsei Bernadett

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Bakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVerga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere