Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Fekete István Mesevetélkedő + VIDEÓ

2019. 02. 08. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Minden évben Fekete István születésének évfordulója alkalmából rendezik meg ezt az iskolák közötti játékos mesevetélkedőt Szentkirályszabadján, a Szent István Király Általános Iskolában. Így történt ez idén február 6-án is, amikor a felsőörsi Malomvölgy Általános Iskola csapata végzett az élen.

2019-ben a Következő iskolák csapatai versengtek:

Fotó: Szegedi László. További fotók ide kattintva!

A játékos mesevetélkedő során a mesék, a könyvek, a természet szeretetét próbáljuk átadni tanítványainknak. Ezeket Fekete István állat- és ifjúsági regényei tökéletesen magukba foglalják. Nagyon fontosnak tartjuk az olvasás által megszerzett élményeket. Az általános iskolánk régi szárnyában, a kastélyépületben vendégeskedett több ízben barátjánál, Dalányi Józsefnél az író. Itt készült el Bogáncs, a pulikutya történetének néhány fejezete, s itt született meg közös tűnődéseik nyomán Tüskevár c  regényének ötlete, amit aztán egy év múltán a Kis –Balaton berkeiben, a Diás szigeten papírra is vetett és lett kedves olvasmánya vagy filmélménye sok egymást követő generációnak. A gyermekeink szívesen olvassák regényeit, elbeszéléseit. (Vuk, Tüskevár…). Az író által leírt állattörténetek eseményeit és az izgalmas vadászkalandokat a gyerekek maguk is eljátszhatják a vetélkedőn. Így még egyszer átélhetik az olvasottakat. Közös élményeket szerezhetnek a valós világban, kiszakítva a virtuális, számítógépes játékok elszigeteltségéből.

Fotó: Szegedi László. További fotók ide kattintva!

A négyfős csapatoknak az író elbeszéléseiből és regényrészleteiből, életrajzi adataiból és az általa kitalált állatnevekből kellett felkészülni. A verseny során elméleti és ügyességi feladatok vártak rájuk az iskola szépen feldíszített tornatermében. A vetélkedő során a vadászkamara tagjai által rendelkezésünkre bocsátott trófeákat is megcsodálhatták a gyerekek, sőt még egy feladatban szerepet is kaptak. A tanulók rendkívül élvezték a sokszínű, izgalmas kihívásokat a játékos feladatokban. Felmásztak „az öreg bükk” héjafészkét helyettesítő bordásfal legfelső ágára, beültek „Matula csónakjába”, a bevásárlókocsikba, hogy megszerezzék a következő feladat megoldásait. Átélték a „célzás és varjúvadászat” megfeszített koncentrációját, amikor léggömböket pukkasztottak darts nyilakkal. Alaposan felkészültek a Fekete István elbeszéléseiből, mert a legapróbb részletekre utaló kérdésekre is jól válaszoltak az olvasottak alapján a feladatlapokban, totóban.

Így a remek felkészülést követően szoros versenyben a következő csapatok nyertek:

2019-ben a versenyen elért helyezések:

I. Felsőörs, Malomvölgy Általános Iskola, Csirik csapat

Pozsgai Boróka, Takács Eszter, Horváth Benedek, Kárpáti Zsolt

II. Szentkirályszabadja, Kalán csapat

Jékli Szonja, Kránitz Dóra, Kovács Vince, Mars Áron

III. Hajmáskéri Gábor Áron Általános Iskola, Cin csapat

Károlyi Luca Károlyi Gréta, Kovács Martin, Polgár Ármin

A díjkiosztó pillanatai. További fotók ide kattintva!

A díjakat Pólik Sándor szervezésében, a Veszprém Megyei Vadászkamara, a Kukkantó Egyesület és a Veszprém TV támogatásával adhattuk át a csapatoknak. A díjkiosztásban segítségünkre volt Szegedi László, a Veszprém Megyei Vadászkamara Média és Kommunikációs Szakbizottságának elnöke, és Széplaki Zoltán,  a Szent István Király Általános Iskola igazgatója.

Horváth Zsuzsanna

Szent István Király Általános Iskola

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Bakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVerga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com