Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Évadzáró vadászati fórum Alsóperén + VIDEÓ

2022. 11. 26. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

A korábbi évektől eltérően a megszokott odvaskői helyszínt a Verga Zrt. vendégszeretetének köszönhetően az alsóperei rendezvényházra cserélve gyűltünk össze november 25-én, hogy számot vessünk a lassan magunk mögött hagyott esztendő eredményeiről, sikereiről és kihívásairól.

Ünnepeink tanúi és társaink az összejöveteleinken: a Bakony Vadászkürt Egylet tagjai ismét kürtszóval jelezték a rendezvény kezdetét a Verga Zrt. rendezvényházát teljesen megtöltő vadászok számára. Pap Gyula megyei elnök a vadászkamara elnöksége nevében köszöntötte a vadászatra jogosultak képviselőit, és a meghívott előadókat: Kovács Ferencet, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának vezetőjét, valamint az Országos Vadgazdálkodási Tanács (OVT) elnöki tisztét is betöltő Takács Szabolcs főispánt.

Az alsóperei évadzáró vadászati fórum résztvevői
További fotók ide kattintva

Kovács Ferenc főosztályvezető a vadgazdálkodás aktualitásairól nyújtott áttekintést előadásában. Mint elmondta, egyszerre tud pozitívumokról és kihívásokról beszámolni. Nehézséget jelent a háborús infláció, a covid, az aszály, az afrikai sertéspestis, és az egyre növekvő beépítettség. Az erős euró ugyanakkor bevételnövekedést hoz magával, a trófeatömegek jók, az aszály okozta terméskiesés pedig egyes helyeken a vadkár csökkenését okozta.

Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának vezetője
További fotók ide kattintva

Megállíthatatlannak tűnik a nagyvad jelentőségének növekedése, és az apróvad csökkenése vagy stagnálása. Tartamos, szakszerű és eredményes gazdálkodásra van szükség, ez pedig csak a környezetével harmonikus kapcsolatban álló vadállománnyal valósítható csak meg. A cél vitán felül a elsődleges ágazatok számára összehangolt mennyiségű, és a lehető legjobb minőségű vadállomány fenntartása. De nem csak a társágazatok (mezőgazdaság, erdészet) tűrőképessége csökken, hanem a „civil” társadalomé is, gondoljunk csak a gázolásokra, a belterületi vadmegjelenésből adódó konfliktusokra, a sertéságazatot veszélyeztető ASP-re vagy a kényszerű kerítésépítésekből adódó beszűkültebb túrázási lehetőségekre. A kerítésépítés egy szükségszerű válasz a vadkárra: erdőben 9000 km-nyi kerítés található, a mezőgazdaságban pedig 11 000 km tartós kerítés és 10 000 villanypásztor, így a teljes bekerített terület már mintegy 271 000 ha, ami nagyobb, mint Nógrád megye teljes területe.

A nagyvadlétszám tervszerű apasztása már évekkel ezelőtt elkezdődött, de a gímszarvas tekintetében a siker még várat magára. Az elégtelen vadászati nyomás kedvezőtlen ivararaányhoz, és az állomány elfiatalodásához vezetett. Az apasztást 2025-ig mindenképpen folytatni kell, de a sikerhaz csak a megalapozott tervezésen, a fegyelmezett végrehajtáson és a szigorú ellenérzésen keresztül vezethet út. Fontos az ösztönzés a vadászati aktivitás növelésére, a mínuszpontos rendszer észszerűsítése, a vadásztársadalom fiatalítása, az ellenőrzés tekintetében pedig jó szolgáltot fog tenni az elektronikus beírókönyv bevezetése, ami emellett számos kényelmi funkcióval is bír majd.

Azt, hogy a nagyvadlétszám tervszerű apasztása nem szükségszerűen áll ellentétben a vadászetikával, egy dr. Bay Béla-idézettel támasztotta alá Kovács Ferenc főosztályvezető. Eszerint: „Az etikus cselekvés az igazságnak megfelelő, a valós viszonyok szerinti cselekvést jelenti.”

Takács Szabolcs főispán, OVT-elnök szűkebb pátriájáról szólva Veszprém megyéről elmondta: 10 járás 217 településén 341 000 polgárnak ad otthont. A 63 vadászatra jogosultból 50 vadásztársasági, 3 Kft., 3 Nemzeti parki és 7 állami erdészeti területen folyik a vadgazdálkodás. A 156 fő hivatásos vadász közül 68-an állami alkalmazottak, de a vadgazdálkodás körülbelül négyszáz embernek ad munkát a megyében. Ezen felül a vadgazdálkodás a vadászati turizmus által is bevételt generál a megyében így hozzájárul a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez.

Takács Szabolcs főispán előadása
További fotók ide kattintva

Ami a nagyvadlétszám apasztását illeti, időarányosan leginkább a vaddisznó tekintetében látszik elmaradás, körülbelül a hasznosítandó mennyiség 40%-nál tartunk, igaz, a klasszikus vaddisznó főidény, a társas vadászatok időszaka még előttünk áll. A tervek teljesítésével – egyetlen vadászatra jogosult kivételével – általában nincsen probléma.

Takács Szabolcs előadása végén megköszönte a vadászok és a kamara egész éves, szakértelemmel és lelkiismeretességgel végzett munkáját, és segítségüket, javaslataikat kérte a jogszabályi környezet ágazat számára kedvező alakításához.

Végezetül Pap Gyula megyei elnök ismertette a kamara és a megyei vadászszövetség egész éves munkáját. Az alapszabályszerű szervezeti működés mellett az anyagi háttér stabil, az érdekképviselet pedig országos szinten is egyedülállóan gazdag programot kínál tagjainak. Három vadásznap, kamarai lőverseny, évadnyitó Szent Hubertusz mise, szakmai fórumok, gyermekprogramok, kutyakiállítás, részvétel a hivatásos vadászok versenyében, jótékonysági akciók, trófeaszemle, szakmai tanulmányutak, a teljesség igénye nélkül. Minden választott tisztségviselő társadalmi munkában végzi tevékenységét, amire kevés példa van az országban. Kiváló kapcsolatokat ápolunk a megyében tevékenykedő állami erdészetekkel, a dianákkal és a helyi sajtó képviselőivel. Minden adott ahhoz, hogy jövőre változatlan lendülettel tudjuk folytatni a vadászok érdekében végzett munkát, és nem csak a vadászok között.

Pap Gyula megyei elnök előadása
További fotók ide kattintva

A fórum végeztével Pap Gyula megköszönte az előadók munkáját, és jó étvágyat, tartalmas beszélgetést kívánt az est hátralévő részére, valamint – hiszen ebben az évben már nem találkozunk – áldott karácsonyt, és boldog új évet minden vadásztársnak.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Herendi Porcelánmanufaktúra - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVerga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videókBakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere