Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Az érett bort és vadászatot ünnepelték Sümegen

2022. 07. 31. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Idén 17. alkalommal tiszteleghettek a résztvevők az érett bor és a vadászat előtt a Jakab Napok keretében. A színes programkavalkád és a főzőverseny mellett 2 év kihagyás után lövészversenyt is hirdettek, kétfajta lősportban.

Szent Euszták misével indult a Jakab Napok második, a vadászatot előtérbe helyező napja Nagy József főesperes-kanonok celebrálásával. A szentmisét követően dr. Nádor László, az Országos Magyar Vadászkamara Zala megyei elnöke elmondta, Zalában több évtizedes hagyománynak örvendenek a szabadtéri vadászmisék. – A rendszerváltás hajnalán, 1990-ben tartottuk az elsőt a Sohollári-völgyben, vadászati évadnyitó keretében, Szent Hubertusznak ajánlva. Azóta is évről évre megrendezzük. Úgy látszik, a jó példa ragadós. Örömmel szereztem tudomást arról, hogy 2017-ben, az Országos Agarász Egyesület hagyományteremtő szándékkal kezdeményezte: Szent Euszták tiszteletére tartsanak vadászszentmisét a Jakab Napok keretében Sümegen – emlékezett vissza a kezdetekre.
 
A Szent Euszták tiszteletére bemutatott mise pillanatai
További fotók ide kattintva
Zala megyében Szent Hubertuszhoz, Veszprém megyében pedig Szent Eusztákhoz kötődik a vadászmise. Mindkét szentet a vadászok védőszentjeként tisztelik hazánkban. Nádor László ismertette, a Szent Hubertusz-kultuszt a német vadászati hagyományok magyarországi elterjedése során vettük át, az Osztrák-Magyar Monarchia idején végleg meggyökeresedett, a rendszerváltás után pedig reneszánszát éli.
 
A legenda szerint a 600-as évek végén a mai Belgium területén egy addig léha életet élő, elkényeztetett ifjú vadászat közben az űzött szarvasbika agancsa között feszületet látott, és az Úr hangja szólt hozzá. Ezt követően megtért, püspökké szentelte a pápa, és később bekerült a szentek sorába. Szent Euszták Placidus néven a 90-es évek második felében születhetett, tehát fél évezreddel korábban, mint Szent Hubertusz. Szent Euszták a 14 segítő szent egyike, hitéért életét és családja életét feláldozó vértanú. A reménytelen helyzetben lévők imádkoztak hozzá, segítségét kérve. A vadászok ugyanazért választották védőszentül, mint Szent Hubertuszt: az isteni kinyilatkoztatást mindketten szarvasvadászat közben kapták. Placidus pogány katonai parancsnokként szolgálta Traianus császárt, amikor Róma közelében, vadászat közben egy szarvasbika agancsa közt Krisztus képe jelent meg neki, és így szólt hozzá: „Miért üldözöl, Placidus? Irántad való irgalomból jelentem meg néked ebben az állatban, én vagyok Krisztus, akit te ismeretlenül tisztelsz. Alamizsnáid eljutottak színem elé, ezért jöttem el. E szarvasban, akire te vadásztál, én vadásztam terád”. Ezt követően Placidus megtért. Később Róma püspöke őt és családját titokban megkeresztelte, a keresztségben kapta az Eustatius nevet. Traianus utóda, Adrianus császár őt és családját kivégeztette, mivel hívő keresztényként megtagadta a pogány istenek dicséretét. Nádor László beszéde végén megjegyezte, Szent Eusztáknak Pannóniához személyes kötődése is van, hiszen Traianus Pannónia kormányzója volt, és Euszták az ő seregében szolgált.
 
Keresztes János, az Országos Agarász Egyesület korábbi elnöke a beszédet követően emlékeztetett arra, hogy a hagyományok szerint minden évben azok, akik segít, támogatják az egyesület munkáját, illetve magukévá teszik Szent Euszták tiszteletét, emlékszalagot kötnek Szent Euszták zászlajára. Így történt ez idén is. Dr. Nádor László a Zala megyei vadászok, Szigeti Edit természetfotós a Vadászati Kulturális Egyesület, Bors Richárd a Nimród vadászújság, Hettyei Norbert pedig a Lutra Vadászbolt szalagját tűzte fel. Felkerült a zászlóra a Marcal-völgyi, a Kinizsi, a Darnay Kálmán, a Fehérkő és az Óhíd Vadásztársaság emlékszalagja is.
Hettyei Norbert feltűzi a Lutra Vadászbolt szalagját Szent Euszták zászlajára
További fotók ide kattintva
A vadászmisét követően Szigeti Edit természetfotós kiállítását Prof. dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rektor emeritusa nyitotta meg a Ramassetter Látogatóközpontban. Ezzel egy időben az esős idő ellenére elindult a lövészverseny Uzsán, és a főzőverseny résztvevői megkezdték a vadpörköltek elkészítését.
 
A kora esti díjátadón a vadászvilág prominens személyiségei mellett felvonultak a borlovagrendek is. Ünnepi köszöntőjében Végh László, a város polgármestere elmondta, Sümeg a kultúra és a hagyományok városa, amiért sokat tett a korábbi és a jelenlegi városvezetés is. – Nagy öröm, hogy immár tizenhetedszer rendezzük meg a Jakab Napokat, és az érett bor, valamint a vadászat ünnepe országos szinten is egybeforrt Sümeg nevével – fogalmazott a városvezető, hozzátéve, hogy egy közösség számára elengedhetetlenül fontos, hogy tudjon együtt ünnepelni.
Végh László polgármester köszöntője
További fotók ide kattintva
 
A rendezvényen megjelent dr. Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter, a rendezvény fővédnöke, aki úgy fogalmazott: a Jakab Napok az életöröm ünnepe, hiszen mi más lehetne annál nagyobb tisztelete az életnek, mint a vadászat és a jó minőségű, finom, tartalmas bor fogyasztása. – Ha ez igaz, akkor Sümeg a legjobb hely az életöröm ünnepének! Sümeg csodálatos, és történelmének ezernyi mozzanata sugározza az életörömet, azt az életkultuszt, mely mindannyiunkat szebbé, jobbá és egészségesebbé tesz – tette hozzá.
Sokadalom a püspöki palota kertjében
További fotók ide kattintva
Pap Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém megyei elnöke, a rendezvény védnöke köszönetet mondott a jelenlévőknek és a szervezőknek. – Immár tizenhetedik alkalommal vagyok részese ennek a nagyszerű rendezvénynek, mely tavaly a Vadászati Világkiállítás egyik nyitóprogramja volt. Azt hiszem, erre mindnyájan büszkék lehetünk! Köszönöm, hogy idén első alkalommal védnöke is lehetek a Jakab Napoknak! Nagy örömmel fogadtam el a város vezetésétől a megtisztelő posztot, büszke vagyok rá, és az elkövetkezendő években is büszkén viselem majd ezt a címet – mondta el ünnepi beszédében az elnök. Pap Gyula kitért arra is, hogy a Jakab Napok jó példa arra, hogyan kell megteremteni egy igazi összefogást, egy cél megvalósítására vonatkozó akaratot. Örömét fejezte ki, hogy „kinőttük a megyét”, hisz az ország számos pontjáról érkeznek résztvevők, látogatók. Megjegyezte, ma – akárcsak a mezőgazdaság – a vadászat is nehéz helyzetben van. – Mégis biztos vagyok abban, hogy ez a tenniakarás, ami a rendezvény születését megelőzően és azóta is minden évben megmutatkozik, a mindennapi munkában is megmutatkozik majd! Legyőzzük a nehézségeket, és vigyázunk a magyar vadállományra! – szögezte le Pap Gyula.
 
Egly Márk főborász, a Balaton-felvidéki Borvidék alelnöke, a rendezvény védnöke emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt Nagy István agrárminiszter bejelentette: Sümeg nemzeti oltalmat kapott, önálló termékleírással. Ezt pedig minden évben újra és újra meg kell ünnepelni, hisz ennek köszönhetően Sümeg újra méltóvá vált régi hírnevéhez, utat mutatva és számos lehetőséget adva ezzel az utánunk jövő generációknak is.
Lőállásban a Jakab Napi Lövészverseny résztvevői
További fotók ide kattintva
Simon Sándor, a Budapesti Erdőgazdálkodási Zrt. Uzsai Erdészeti Igazgatóságának vezetője ismertette a Jakab Napi Lövészverseny eredményeit. Elmondta, az időjárás sajnos a nevezők egy részét eltántorította a versenytől, végül 18 fő mérettette meg magát kétfajta lősportban: golyólövészetben és koronglövészetben.

Jakab Napi Lövészverseny eredményei

NŐI kategória
I. helyezett Hettyei Enikő 307 pont

II. helyezett: Hettyei Emőke 228 pont
III. helyezett: Hettyei Bianka 224 pont

EGYÉNI kategória
I. helyezett: Übelherr Gyula 386 pont
II. helyezett: Tapasztó Norbert 372 pont
III. helyezett: Fekete Róbert 367 pont

CSAPAT kategória
I. helyezett: Bakonyerdő Zrt. Agár-tetői Erdészete – 1091 pont (Fekete Róbert, ifj. Somogyi József, Némethi Kálmán)
II. helyezett: Uzsai Erdészeti Igazgatóság – a 1044 pont (Tapasztó Norbert, Simon Sándor, Moldován Ákos)
III. helyezett: Magasi Tölgy – 866 pont (Zubrits István, Kovács Anna, Übelherr Gyula)

KÜLÖNDÍJ kategória
Legjobb golyólövő: Simon Sándor 197 pont
Legjobb koronglövő: Übelherr Gyula 200 pont

A főzőverseny eredményét a zsűri elnöke, prof. dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rektor emeritusa hirdette ki. Köszöntőjében elmondta, az érett bor és a vadászat mellett a vadgasztronómiát is joggal ünnepelhetnénk a Jakab Napok keretében. A főzőversenyen 17-en indultak, a zsűritagok pedig dr. Nádor László és Remete József képviselő voltak.

A vadpörköltfőző verseny eredményei
I. helyezett: Kinizsi Vadásztársaság

II. helyezett: Térségi Vállalkozók Egyesülete
III. helyezett: Bakter Brothers
Különdíj: Veszprém Megyei Vadászkamara

Mizsei Bernadett

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHerendi Porcelánmanufaktúra - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereBakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVerga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere