Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

A régi kerékvágásban

2023. 03. 30. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

A 2022/23-as vadászati évet magunk mögött hagyva számvetést készítünk sikereinkről és kudarcainkról. Nincs ez másképp a vadászkamaránál sem, ahol március 30-án a tavalyi évet értékelték a vármegyei küldöttgyűlés keretében.

Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke a regisztráció, a határozatképesség megállapítása, valamint a jegyzőkönyvvezető és hitelesítők személyének elfogadása után az előzetesen kiküldött napirendnek megfelelően ismertette a vármegyei szervezet 2022-es munkáját:

A Veszprém Vármegyei Vadászkamara az elmúlt évben is a kamarai törvényben és az alapszabályban foglaltaknak megfelelően végezte tevékenységét. A vármegyei küldöttgyűlések, elnökségi ülések az Alapszabálynak megfelelően megtartásra, az ott hozott határozatok együtt végrehajtásra kerültek. A megválasztott bizottságok Alapszabályban foglaltaknak megfelelően végezték munkájukat.

Az Országos küldöttértekezleten küldötteink képviselték vármegyénket a kamarai elnök az országos elnökségi üléseken részt vett, annak munkájában szerepet vállalt. A titkári értekezleteken kamarai titkárunk jelen volt.

Az Országos Vadgazdálkodási Bizottság munkájában az országos küldötteink közül dr. Szekrényes Tamás vesz részt, így a szakmai érdekképviseletünk is jelentős mértékben képviselt.

A Kamara – mint köztestület – elsősorban az állam által átruházott feladatokat végezte, így a vadászjegyek kiadását és érvényesítését a biztosítások megkötését szervezte. Lebonyolította az állami vadászvizsgát, a hivatásos vadászok továbbképzését, a szalonkamonitoringot, húsvizsgáló képzést, lőszertöltő tanfolyamat indítottunk.

Mindezen tevékenységet rendszeresen és kellő részletességgel ellenőrzi a választott kamarai ellenőrző bizottság. Tevékenységük szakszerűen és precízen bonyolódott.

Veszprém vármegyében az elmúlt évek során nagyon kis mértékben nőtt a vadászjegy érvényesítők száma, de figyelemreméltó, hogy meghaladta a 3000 főt. 2022-ben összesen 3070 fő váltott vadászjegyet.

Az is figyelemre érdemes, hogy magas a 70 év feletti kamarai tagok létszáma. Ők egyébként kamarai tagdíjat már nem is fizetnek. Ha mindezt területes vadászokra bontanánk le, a magas életkor még sokkal kritikusabb képet mutat. A fiatalítás elkerülhetetlen. A Vármegyei Vadászkamara vezetésében sikerült már a kezdeti lépéseket megtenni. A legutóbbi választás eredményeképp felállt új összetételű vezetés, összehangolt, egységes, tenni akaró tevékenységet folytat. Ez látszik a Kamara 2022-ben megvalósult programjaiban is, mely új elemeket is hordozott. Eredményesnek ítélhetők az ifjúsági programjaink, aktívvá váltak a hivatásos vadászokat célzó programok és sikeresen veszünk részt különféle pályázati források elnyerésében is.

Sikeresen túljutottunk a COVID okozta korlátokon, és ebben az évben már aktív és eredményesnek mondható tevékenységek sokasága zajlott.

A vadászjegyek kiadása szűk időtartamon belül komoly feladatot jelent még akkor is, ha a plasztik kártya bevezetésére, ill. az online hosszabbítás lehetőségével élve mód van más jellegű ügyintézésre is. Mindenképp kiemelendő munkatársnőink ezzel kapcsolatos precíz, szakszerű tevékenysége.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a Vármegyei Kamarai tevékenységek mellett az Országos Kamara végez olyan tevékenységet, melynek eredményeit vármegyei szervezetek hasznosítani tudják. Pl.: hivatásos vadász eszközbeszerzési program, szolgálati szabályzat módosítás, kérdőíves felvevés a munkakörülményekről, bértábla ajánlások. Ehhez csatlakozik a kötelező továbbképzés, amit a vármegyék lefolytatnak, valamint az országos hivatásos vadász versenyen való részvételek is.

Az Országos Kamara komoly anyagi forrásokat biztosít a kutatási programokhoz, az Országos Vadásznap megszervezéséhez, az ifjúságnevelő programhoz, külön kiemelve a „Kisvadász” kiadvány megjelentetését és terjesztését. Szintén országos szinten koordinált a jogszabályi hátérrel kapcsolatos felmérések összegzése és érdekképviselete, ill. a nemzetközi kapcsolatok szélesebb körű ápolása is.

Összességében mondhatjuk, hogy az adott körülményeket figyelembe véve a Veszprém Vármegyei Vadászkamara sikeres programokkal kitöltött tevékenységet folytatott 2022. évben is.

Fontos kiemelni és ez úton is köszönetet nyilvánítani minden kamarai tisztségviselőnek, kamarai küldöttnek azért a munkáért, amit az elmúlt évben is végeztek. Külön kiemelve, hogy valamennyi tisztségviselő ezen jellegű tevékenységet, mindennemű anyagi ellenszolgáltatás nélkül, költségtérítés igénybevétele nélkül végez. Erre nyugodtan mondhatom, nincs példa az országban.

Vadászkamaránk gazdálkodását a küldöttértekezlet által jóváhagyott keretszámok között végezte, minden esetben külön elnökségi jóváhagyásokkal, ill. az Ellenőrző Bizottság folyamatos kontrollja mellett.

Pénzügyi gazdálkodásunkat külső könyvelő iroda bevonásával végezzük, mind a bevételek és mind a kiadások rajtuk keresztül kerülnek könyvelésünkbe. Minden egyes számla külön engedélyezésen és aláíráson esik át.

A Veszprém Vármegyei Vadászkamara kettős könyvvitelt vezető egyszerűsített éves beszámolót készít és tesz közzé.

Ennek figyelembevételével az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Vármegyei Területi Szervezetének éves pénzügyi beszámolója 132.410.091,- Ft bevétel, 117.957.909,- Ft kiadás mellett 14.452.182 Ft tárgyévi eredményt mutat.

A pénzügyi tevékenység esetében a bevételi és kiadási oldal gyakorlatilag majdnem azonos az előző évi adatokkal, míg a tárgyévi eredmény jelentős, mintegy 5 millió forint többletet mutat. Ez is alátámasztja a szigorú költséggazdálkodást és azon keretek között történő tevékenységet, melyet a Tisztelt Küldöttgyűlés jóváhagyott.

A mellékletekben felsoroltak szerint támogattunk hozzánk kapcsolható szervezeteket, ill. jótékonysági támogatást is folytattunk.

Külön kiemelném a Verga Zrt-vel közösen megvalósított Várpalotai Fogyatékos Intézet lakóinak és hozzátartozóinek szervezett egész napos, szabadtéri programot. De jelentős kezdeményezésnek ítéljük az ukrajnai gyerekek támogatását is. Támogatásként kezelhetjük még talán az ifjúsági program megvalósulásának önerős részét is, mely gyerekek táboroztatására és kirándulására terjed ki.

Az indított, elnyert pályázati forrásokkal elszámoltunk, ezzel kapcsolatos hátralékunk nincs.

Összességében, mint az a pénzügyi mutatókból is látható, egy költségérzékeny, de hatékony tevékenységet folytattunk melynek pénzügyi eredménye is kimutatható.

A Veszprém Vármegyei Vadászkamara 2023. évi pénzügyi gazdálkodását hasonlóképpen képzeli el, mint 2022. évet. Bevételei kis mértékben nőnek, - kb. 4 millió forinttal - mely a belföldi vadászati engedélyek költségnövekedéséből fakad. A külföldi vadászati engedélyek esetében jelentkező növekedést teljes mértékben elvonja a központ.

A kiadások esetében sajnos költségnövekedések vannak, az állandó költségek esetében is, de a bérek/járulékok, (15 %-os béremelés volt) működési költségek, akárcsak a központi költségvetésbe történő befizetés nagyságrendjében is.

Az elmúlt évtizedektől eltérően sajnos Pápán ebben az évben nem kerül megrendezésre az Agrárexpo. Így ezen programmal nem számolunk. Nagy valószínűséggel Sümeg város Önkormányzatát szeretnénk megkeresni az ottani vadgazdálkodókkal együtt egy esetleges Vármegyei Vadásznap lebonyolítása érdekében. Ez a Jakab Napok keretében történne.

Továbbra is megvalósítjuk az ifjúsági programjainkat, ill. a hivatásos vadászokkal kapcsolatos szakmai programjainkat, ezzel kapcsolatban már benyújtottuk az Országos Vadászkamara fele pályázatunkat.

A küldöttek egyhangú szavazással fogadták el a tavalyi évről szóló beszámolót és az előttünk álló esztendőre szóló terveket. Pap Gyula köszönetét fejezte ki a küldöttek, az állami erdőgazdaságok és a vadászatra jogosultak felé a programokon való aktív részvételért, támogatásukat kérve az idei évre is.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videókHerendi Porcelánmanufaktúra - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereBakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere