Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Megyei vadásznap értékelő

2017. 09. 11. | Az OMVK Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete |

A foglalkozás elérte a célját – szokták mondani viccesen. Teljesen megállja a helyét ez a kijelentés a 2017. szeptember 02-án Baktalórántházán megtartott megyei Vadásznapra.

Mi is volt a cél? Szerettünk volna egy olyan rendezvényt összehozni, ahol a vadászok és a kilátogató civil lakosság is egyformán jól tudja érezni magát. Különösen fontosnak tartottuk, hogy azt a hangulatot kell megmutatnunk, amiért a vadász a természetet járja. Ami minden embernek egyformán érdekes és szép.

vadászhimnusz
vadászhimnusz

Nagy Lajos, Baktalórántháza Polgármestere és Bíró Imre, a helyi Erdészeti Vadásztársaság Elnöke is egyet értett ezen törekvésünkkel és maximálisan támogatták is annak megvalósulását.

Ezért aztán valamelyest átrendeztük a helyszínt és a már megszokott főzőverseny mellé új, hagyományteremtő programokat is terveztünk.

Erdészeti Vt sátra
Erdészeti Vt sátra

A Vadász Istentisztelet jól példázta, hogy a vadászok is érzékenyek és sokan látogatják a templomokat is.

Ifjú vadászaink avatása során, az idei évben vadásszá vált társainknak adtunk lelki és etikai útravalót vadászéletükre és a mindennapokra. A Kamara elnöke által elmondottakat fogadalmukkal is megerősítették az egybegyűltek előtt. Emléklapjukat és kalaptűjüket a tájegységi fővadászoktól vehették át.

ifjú vadászok fogadalma
ifjú vadászok fogadalma

Különösen ünnepélyes pillanat volt a megyei kitüntetéseinek átadása. A vadásztársaságok által felterjesztett személyekről előbb a megyei vezetőség döntött, majd az országos vezetőség is jóvá hagyta a kitüntetéseket. Négy vadásztársunk részesült Nimród éremben. Egy vadásztársaság Nádasdy Emlékplakettet kapott kiemelkedő szakmai munkájuk elismeréseként. A Vadászkamara Érdemérme első ízben került kiadásra megyénkben.

A megyei szintű érdeklődés ékes példája volt, hogy a házigazda város polgármestere (Nagy Lajos) és a megyei Vadászkamara elnöke (Tóth Attila Mihály) mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal frissen kinevezett kormánymegbízottja, Román István is elmondta gondolatait a megnyitó során.

elnöki megnyitó
elnöki megnyitó  (Tóth Attila Mihály)

 

Kormánymegbízotti megnyitó
Kormánymegbízotti megnyitó (Román István)

A délutáni, kötetlenebb programban néptánc és szablyavívó bemutató mellett a kutyáké volt a főszerep. Munkakutyák tudását csodálhatta meg a publikum. Láthattak labradort apróvadas feladatok végrehajtása közben. Terelő és őrző kutyákat ügyességi és szakmai feladatok végzése közben, magyar agarat műnyúl után veselkedni. A bátrabbak megpróbálhatták, hogy milyen bekötött szemmel rábízni magunkat egy vakvezető kutya tudására.

táncház
táncház

A kicsiknek népi fajátékokkal, íjászattal és ugráló várral jártunk a kedvükben. A természetfotók és festmények mellett vadászkönyvekből is válogathattak a kilátogatók. Bemutatásra került Halmi Gábor most kiadott könyvecskéje, melyet az író a helyszínen dedikált is az érdeklődőknek.

Fotókiállítás
Fotókiállítás

A 19 főzőcsapat is kitett magáért, igencsak nehéz feladat elő állítva a három tagú, szakavatott zsűrit. Természetesen gondoltunk azokra is, akiknek nincs vadász ismerősük. Ők ízletes babgulyással csillapíthatták éhüket.

A zsűri hosszas vizsgálódás után a 3 díj mellé 6 különdíjat is kiosztott.

Bár délután négykor hivatalosan véget értek a programok, az egész nap aktívan tevékenykedő zenekart nem akarták elengedni a táncba és nótázásba belemelegedett vadásztársak.

Reméljük és mindent megteszünk azért, hogy jövőre legalább ilyen jól érezzék magukat.

 

Kitüntetettek

Nimród Érem: Prokob János, Baráth Barna, Szarka György, Belyus István

Vadászkamara Érdemérme: id. Plavecz János

Gróf Nádasdy Emlékplakett: Szamos-Kraszna közi Vadásztársaság

 

Főzőverseny eredmények:

Zsűri:

zsűri elnök: Krivács Andrásné Fenyves csárda Baktalórántháza konyhavezető,

tagok: Gyekis Árpád vadász,

Taksár Ferenc Szabadtűzi Lovagrend lovagja

Eredmények:

1.helyezett:

Bátori István VT.-Nyírbátor

étel:Vaddisznógerinc mézes,konyakos barackmártással

burgonyapürével

2.helyezett:

Völgyfű VT.-Ófehértó

étel:-Őzpörkölt főtt burgonyával, uborkasalátával

-Őzflekken friss salátaágyon

3.helyezett:

Nyírségi Gazdák VT.

étel:-Őzgulyás,

-Vaddisznópörkölt füstölt kolbásszal és vargányával ízesítve, krumplipürével, birsalma befőttel

 

Különdíjak:

-Erdészeti Vadásztársaság Baktalórántháza

étel:-Csülökpörkölt főtt burgonyával vegyes

savanyúsággal

-Gávavencsellői Nimród VT.

étel:-Vaddisznó-májpástétom

-Erdélyi kapros töltött káposzta füstölt csülökkel

-Rohodi Haladás VT.

étel: Fácánleves, Csülökpörkölt főtt burgonyával,

uborkasalátával

-Nyíregyházi Vasas VT.

étel: Babgulyás,szabolcsi kukoricadarás töltött káposzta

füstölt vaddisznótarjával,

-vaddisznópörkölt főtt burgonyával savanyúsággal

-Balkányi Nimród VT.

étel:-Marhapörkölt főtt burgonyával, savanyúsággal

-Nyírgyulaji Fagyöngy VT.

étel:-Vadpörkölt főtt burgonyával savanyúsággal


További képek a Facebookon


 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere