Somogy megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Vadásznap a KÁN-on

2023. 10. 05. | Az OMVK Somogy megyei szervezete |

Rendhagyó időpontban és helyszínen került megrendezésre a Somogyi vadásznap.

A MATE és a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2023. szeptember 29-október 1. között rendezte meg a KÁN Egyetemi Napokat a Kaposvári Campus és a Pannon Lovasakadémia területén, ahol a középső (szombati) napon a hagyományos vadgazdálkodási/vadgasztronómiai napot a Vadászkamarával és a Somogy Megyei Vadászok Szövetségével karöltve szervezett Somogy Vármegyei Vadásznap tette színesebbé.
A szervezők úgy döntöttek, hogy a megyeszékhelyen minden évben rendezett nagyszabású agrár-seregszemle ragyogó helyszíne lehet a vadászok ünnepének is, amelynek közelebbi lokalizációja a Pannon Lovasakadémia Militari pályája volt.
A helyszín azért volt rendhagyó, mert először adott otthont vadásznapnak Kaposvár, mint megyeszékhely, az időpont pedig azért, mert a helyi hagyományok szerint a vadászok eme jeles ünnepe mindeddig május utolsó szombatján került évről évre megrendezésre.

A MATE nem csupán azért fogadta örömmel a társult rendezvényt a vadászati szervezetektől, mert különös kihívás a megye két legnagyobb és legszínvonalasabb szabadtéri rendezvényének egyszerre helyszínt adni, hanem azért, mert 2013 óta szakmai partnerként működik együtt a Kaposvári Campus, a Kamara és a Vadászszövetség a KÁN keretében rendezett vadgazdálkodási/vadgasztronómiai napokon is.

Kilenc óra előtt a Fekete István Vadászkamara Kürtegyüttes – amelyet Nagy Tamás, a Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatója alapított 2020-ban ¬– színvonalas élő térzenével fogadta az érkező vendégeket. Fél 10-re a vadásznap látogatói részére kialakított, térítésmentesen használható parkoló is kezdett megtelni és a látogatók, valamint a kiállító résztvevők a megnyitóra „belakták” a Pannon Lovasakadémia military pályát.

Dr. Gyuricza Csaba a MATE rektora köszöntötte elsőként a résztvevőket a vadásznapon és megköszönte a Vadászkamarának és a Vadászszövetségnek az együttműködést, remélve, hogy a Vadásznap a KÁN-on rendezvény hagyományteremtő lesz a jövőt tekintve. Dr. Neszményi Zsolt, a Somogy Vármegyei Kormányhivatal főispánja üdvözölte a megjelenteket, örömét fejezte ki, hogy a rendezvény fővédnökeként lehet jelen, majd a számok tükrében is méltatta Somogy vadgazdálkodását. A vadásznapot Pongrácz István, a Kamara Területi Szervezetének elnöke nyitotta meg, megköszönve a közös rendezés lehetőségét a MATE rektorának, a Kaposvári SZC. Drávavölgye Technikum és Gimnázium dolgozóinak és diákjainak, a Bőszénfai Szarvasfarm vezetőjének, Nagy Jánosnak és a Somogyi Vadászhölgyek Klubjának.

A délelőtti programok keretében a Somogyban elejtett gímbika terítéke felett Sajni Balázs köröshegyi plébános celebrált Hubertusz misét, majd kitüntetések átadása következett. A kitüntetéseket Dr. Neszményi Zsolt, Pongrácz István és Meiszterics János, a Vadászszövetség elnöke adták át.

Hubertusz Kereszt Arany Fokozata kitüntetésben részesültek:

- Kurucz István – Bedegkéri Nimród Vadásztársaság
- Bódis József – Hetye -Völgye Vadásztársaság
- Horváth-Vaskó Géza – Nagybajom Környéke Gazdák Vadásztársaság
- Dr. Herceg János – Nagybajom Környéke Gazdák Vadásztársaság
- Szelid József – Nagybajom Környéke Gazdák Vadásztársaság
¬ Fábri Béla – Nagybajom Környéke Gazdák Vadásztársaság
- Papp Imre – Nagy Tölgyfa Vadásztársaság

A délelőtti, hivatalos szakmai program záróakkordjaként Dr. Kemenszky Péter a kamara titkára 17 ifjú vadászt avatott fel, akik a megye vadásztársadalma előtt és a Kamara zászlaja alatt fogadták meg, hogy a vadászatnak, mint ősi mesterségnek méltó, etikus és igaz követői lesznek.
Kísérő programként szerepelt a vadásznap kínálatában már hagyományosan a vadászok főzőversenye, ahol ízletes helyi ételeket készítettek a vadásztársaságok és a Somogyi Vadászhölgyek Klubja tagjai, nem csak vadhúsból. A sátrak környékét a társaságok állványokon ízlésesen elhelyezett trófeákkal díszítették, legtöbben az idei, szeptemberi eredményeiket (köztük több aranyérmes gímtrófeát) mutatták be büszkén a nagyközönségnek. A zsűri a versenyben az első három helyezett mellett díjazta a legjobb vadételt, valamint különdíjat is átadott. A színvonalas solymász és vadászkutya bemutatók mellett a Drávavölgye Technikum és Gimnázium sátrában – az erdészeti és vadászati középfokú képzés népszerűsítése mellett – az ifjúság légpuskás lövészetet gyakorolhatott, a résztvevő gyermekek pedig oklevél mellett a népszerű, a Vadászkamara Oktatási Szakbizottsága által gondnokolt Kisvadász kiadvány egy-egy példányát is átvehették. A vadászati szervezetek partnere, a Stiga gépeket forgalmazó Kemper Kft. standja körül a legmodernebb önjáró kerti gépek kipróbálására is lehetősége nyílt az érdeklődőknek a vadásznapon.

Annak ellenére, hogy rendhagyó módon került megrendezésre, a Vadásznap látogatottsága és a hangulata is páratlan volt. Ebben nyilvánvalóan – a rendezők szándékaival egyezően – szerepet játszott a két rendezvény (KÁN-Vadásznap) szomszédos területei közötti nagyfokú átjárási lehetőség is az érdeklődők részére, amit bizonyít, hogy a szervezők információi alapján több, mint tízezer ember látogatott ki szombaton a két eseményre.
Köszönjük a MATE, annak Kaposvári Campusa, valamint a Szarvasfarm támogatását a helyszín és infrastruktúra biztosításában. Kiemelt köszönet a Kaposvári SZC. Drávavölgye Technikum és Gimnáziumnak a technikai lebonyolításért, a Somogyi Vadászhölgyek Klubja tagjainak a színvonalas vendéglátásért, partnereinknek (Stiga, Pinewood) az interaktív megjelenésért.


Dr. Kemenszky Péter

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere