Somogy megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Somogy megyei vadásznap 2018

2018. 06. 19. | Az OMVK Somogy megyei szervezete |

Igazi vadászünnep helyszíne volt június 2-án Középrigóc, a Dráva Völgye Szakgimnázium gyakorlati oktatóbázisa. A huszonhatodik Somogy Megyei Vadásznapon – amelyet a Vadászkamara Kürtegyüttes nyitott meg - a résztvevők számot vetettek az elmúlt évről, kitüntetéseket adtak át és ifjú vadászok tettek fogadalmat.

Igazi vadászünnep helyszíne volt június 2-án Középrigóc, a Dráva Völgye Szakgimnázium gyakorlati oktatóbázisa. A huszonhatodik Somogy Megyei Vadásznapon – amelyet a Vadászkamara Kürtegyüttes nyitott meg - a résztvevők számot vetettek az elmúlt évről, kitüntetéseket adtak át és ifjú vadászok tettek fogadalmat.

Méltó helyszínt választott a megyei Vadászkamara és Vadásszövetség az év legfontosabb ünnepének a több mint ötven éve vadász- és erdészképzéssel foglalkozó barcsi intézményben. – A Kaposvári Szakképzési Centrum Dráva Völgye Szakgimnáziuma hosszú ideje partnere a Somogy megyei vadászati érdekképviseleteknek, s nagy megtiszteltetés számunkra, hogy idén ismét mi rendezhettük meg a vadásznapot – mondta el üdvözlő beszédében Horváthné Madarász Zsuzsanna, a Dráva Völgye Szakgimnázium igazgatója. – Ünnep ez a nap mindannyiunk számára, a vadászoknak de a fiataloknak is, akik a szakma alapjait nálunk sajátítják el.

Van is mire büszkének lenniük a Somogy megyei vadászoknak, hiszen az elmúlt vadgazdálkodási év számos változást tartogatott, és jelentős eredményeket is produkált. – Vadásztársaságok alakultak át, újak jöttek létre és idén először nyílt meg az Országos Vadgazdálkodási Alap is – mondta el többek között köszöntőjében Berend Ferenc, a Somogy Megyei Vadászok Szövetségének elnöke. – A vadászatra jogosultak pályázhattak: az apró- és nagyvad fajaink élőhelyeinek fejlesztésére, a ragadozók gyérítésre, vagy egyes apróvad-, és őzetetők beszerzésére, illetve víznyerési lehetőségek kialakítására, Somogyban összesen 27 nyertes pályázat került az alapból finanszírozásra az idén.
A rendezvény fővédnöke, Dr Neszményi Zsolt kormánymegbízott megnyitó beszédében arról beszélt, hogy a vadászat nem csupán sport, de természetbúvárkodás is. – Ez egy rendkívül érdekes és változatos hobbi, sport, a hivatásos vadászoknak egy életpálya, a sportvadászoknak pedig holtig tartó szenvedély.
A vadásznapon kitüntetéseket adtak át a legkiemelkedőbb vadásztársaknak. Az Országos Magyar Vadászkamara legmagasabb kitüntetését, a Kamara Aranyérmét idén Galamb Gábor a Kaszó Zrt. vezérigazgatója kapta, aki egyben a megyei Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság elnöke is. Méltatásában kiemelték: olyan ember és vadász ő, akire mindig és mindenkor lehet számítani, kiváló kapcsolatot ápol a vadászati érdekképviseletek megyei és országos szerveivel, és féltő gondossággal kezeli területén a somogyi gímszarvast. A hivatásos vadászok életmű díját, a Vad és Vadászat Szolgálatáért Somogyban emlékplakettet Forrai Gáspár Ferenc nyugalmazott marcali hivatásos vadász, a Nimród Vadászérmet pedig Agócs Attila kapta, utóbbit évtizedes kiemelkedő kinológiai tevékenységéért, valamint az Országos Vizsla Főverseny győzteseként.

Hubertus Kereszt kitüntetés gyémánt fokozatát: Csordás Ferenc, Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaság tagja; Plucsinszki József, Sefag Zrt. nyugalmazott hivatásos vadásza.
Hubertus Kereszt kitüntetés arany fokozatát: Galántai János, Igal-Ráksi Vadásztársaság elnöke; Gyeszát Attila, Törökkopány Íjász Vadásztársaság fővadásza; Horváth Géza, Surján-Kaposvölgye Vadásztársaság tagja; Horváth István, Hedrehely és Vidéke Földtulajdonosi Vadásztársaság; Horváth László, Kutas és vidéke Kossuth Vadásztársaság; Kovács István, Dráva 2017 Vadásztársaság; Rőth Róbert, Törökkoppány Íjász Vadásztársaság vadászmestere; Szabó József, Kutas és Vidéke Kossuth Vadásztársaság; Szűcs Zoltán, Mikei Földtulajdonosok Vadásztársasága; Vágvölgyi Ottó, Surján-Kaposvölgye Vadásztársaság.
Hubertus Kereszt kitüntetés ezüst fokozatát: Francz Rezsőné, Rigóci Baráti Vadásztársaság – kapták.

Az idén első alkalommal vadászjegyet váltók közül negyvenen tettek a megyei vadásznapon ünnepélyes fogadalmat, őket Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy Megyei Területi Szervezetének titkára köszöntötte és avatta. – A fogadalomtétel még önmagában nem tesz igaz vadásszá, ennek a folyamata leginkább majd rajtunk, a tapasztalt és sokat látott sporttársakon fog múlni. Mi vállaljuk ugyanis, hogy a hagyományokat és tapasztalatokat a részükre átadjuk.
A megyei kamara titkára hozzátette: a vadászat felelősségteljes tevékenység, egy nemes szenvedély és egyben szakma is. Művelője pedig komoly és felelősségteljes ember, nem pedig a vad prózai elejtője.
Kiemelte: a vadásznap remek alkalom, hogy megmutassák a civil társadalomnak a vadászat gazdag kultúráját.
És valóban, az idei vadásznapon ezt páratlan tematikus őz trófea- és hullott agancs bemutatóval, trófeabírálati vetélkedővel, vadásznapi főzőversennyel, koronglövészettel, és a helyi Dráva-síki kultúrát bemutató színes előadásokkal tették változatossá a szervezők. Külön kiemelt program várta a legkisebbeket, két kategóriában rendeztek nekik vadásznapi gyermek lövészversenyt, ahol 139 induló lőtt a felállított bukócélokra, és ahol a győztesek csillogó szemmel vehették át az értékes díjakat. Volt mini zoo, pónilovaglás, játszóház és körhinta is a szervezők jóvoltából. Idén is megtartották a 12 éve a Kamara által alapított Vadászok a Civilekért Véradó Mozgalom hagyományos véradását, amelynek keretein belül 36 vadász nyújtotta karját a civil társadalom felé. A hagyományos szakmai programok, mint a terepjáró-, vadászkutya- és solymász bemutatók nagyszámú érdeklődőt vonzottak az egyes helyszínekre.
Nincsen Somogyban vadásznap jótékonysági adományozás nélkül. A Somogyi Vadászhölgyek Klubja sütemény-akciójának köszönhetően a helyi Deák Ferenc Általános Iskola udvari játszóterének kialakításához a hölgyek a nap végén százhatvan ezer forinttal járultak hozzá önzetlen gyűjtésük eredményeképpen.
A nagy hőség ellenére sokakat vonzott a szabadtéri rendezvény az idei évben is. Köszönjük a Drávavölgye Szakgimnázium teljes kollektívájának és diákjainak a megfeszített munkát, a méltó helyszínt, valamint támogatóinknak az önzetlen felajánlásokat, akik nélkül nem jöhetett volna létre az idei Somogy Megyei Vadásznap.

Kemenszky Péter

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga teszt