központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

XXIX.  Országos Vadásznap

2021. 08. 30. | Az OMVK központi szervezete |

A Gödöllői Királyi Kastély adott otthont az Országos Vadásznapnak az elmúlt hétvége folyamán, amely több ezer látogatót vonzott a két nap alatt.

Az esemény első, szakmai napja az Országos Magyar Vadászkamara Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottsága által szervezett „Vadgazdálkodás és vadászat változó természeti, gazdasági és társadalmi környezetben” című konferenciával kezdődött. A rendezvény a „Vadgazdálkodás Időszerű Kérdései” elnevezésű, 2002-óta megrendezett hagyományos konferenciasorozat részeként került megtartásra.

Fotó: Országos Magyar Vadászkamara

Az esemény megnyitója keretében a tájegységi fővadászok vehettek át elismeréseket a Világkiállítási Programiroda szakmai igazgatójától, Bors Richárdtól.

Fotó: Szigeti Edit
Fotó: Országos Magyar Vadászkamara

A konferencia témájának kiválasztásánál a Bizottság alapvető gondolata volt, hogy az előadássorozat a vadgazdálkodási ágazatot az elmúlt években érintő változásokra, negatív hatásokra, például a koronavírus világjárványra, az afrikai sertéspestisre és más vadegészségügy problémákra, valamint a vadászat társadalmi környezetének változása által okozott nehézségekre keressen megoldási javaslatokat.

A választott témakör kifejtéséhez Bajdik Péter a Vadászkamara főtitkára, Pechtol Lajos a Vadászkamara Fejér Megyei Területi Szervezetének titkára, Kanizsay Gábor a Hunnia Vadgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Szemethy László a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára, Dr. Kemenesi Gábor a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológusa és Csirke László a 203-as Bükki tájegység fővadásza járult hozzá érdekes és színvonalas előadás megtartásával.

VIDEÓ A KONFERENCIÁRÓL

(Készítette: Gödöllői Királyi Kastély)

A szakmai nap zárásaként a Gödöllői Királyi Kastély Lovarda épületében az esti órákban gálaest keretében díszjeleket adott át Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes és Dr. Kovács Zoltán a Világkiállítás kormánybiztosa az Országos Magyar Vadászkamara elnökének, főtitkárának és a megyei Területi Szervezetek elnökei, titkárai, valamint az Országos Magyar Vadászati Védegylet megyei szervezetei vezetőinek a világkiállítás megvalósítása érdekében végzett szakmai munkáért.

Fotó: Gödöllői Királyi Kastély
Fotó: Gödöllői Királyi Kastély
Fotó: Gödöllői Királyi Kastély

A gálaest keretében kerültek átadásra azon személyeknek állami és vadászkamarai kitüntetések, akik az elmúlt évtizedek során munkájukkal, kiemelkedő szakmai tudásukkal hozzájárultak a vadásztársadalom különböző szakmai szegmenseinek fejlődéséhez, stabilitásához, illetve mindezek megőrzéséhez, valamint értékeink jövő nemzedékek felé történő átadásához.

Kitüntetések és kitüntetettek:

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át Agyaki Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Baranya megyei Területi Szervezetének elnöke, a Magyar Természeti-Vadászati Örökségért Érdemkereszt kitüntetésben részesült Szentpéteri Sándor, erdőkért felelős helyettes államtitkár. Magyar Nemzeti Vadászrend kitüntetést vehetett át Fodermayer Vilmos, az Országos Magyar Vadászkamara hivatásos vadász alelnöke,  Dr. Varga Gyula, a Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság elnöke,  és gróf Károlyi József, az „Egy a Természettel” Vadászati- és Természeti Világkiállítás miniszteri biztosa.

Az Országos Magyar Vadászkamara Aranyérmét vehette át Macsek Lajos, a Vadászkamara Fővárosi és Pest megyei Területi Szervezetének elnöke, Kovács Gábor, a Vadászkamara szakmai igazgatója, Kerényi Mihály, a Vadászkamara Fővárosi és Pest megyei Területi Szervezet Etikai Bizottságának elnöke, valamint Fehér Sándor, a Nagykunsági Erdő és Faipari Zrt. vezérigazgató-helyettese. Nimród Vadászérmet kapott Russay Péter erdőmérnök és Benkovics Antal, a Magyar Vadgazdálkodásért Alapítvány Kuratóriumának tagja. A kitüntettek életútjának bemutatása és méltatása a NIMRÓD Hírlevél szeptemberi számában olvasható.

A kitüntetéseket átadta Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Zambo Péter erdőkért felelős államtitkár, Kovács Zoltán kormánybiztos és Dr. Jámbor László elnök.

Fotó: Gödöllői Királyi Kastély

A szombati nap a kastély kápolnájában szentmisével kezdődött, ahol dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a magyar vadászokért Szent Hubertus és Szent Euszták tiszteletére szentmisét celebrált.

Fotó: Gödöllői Királyi Kastély

A szentbeszéd itt meghallgatható.

A közönségnap ünnepélyes megnyitója a parkban, a nagyszínpadon folytatódott, ahol köszöntőt mondott dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, dr. Kovács Zoltán az „Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa. Az országos vadásznapot dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke nyitotta meg.

VIDEÓ A MEGNYITÓRÓL 

(Készítette: M5 TV)

Fotó: Gödöllői Királyi Kastély

A közönségnapon mindenki megtalálhatta magának a számára legérdekesebb programot, hiszen két színpadon voltak előadások, fellépők, divatbemutató, valamint kiállítások, kézművesek és iparművészek vására, hagyományos vadászati módok bemutatója, tematikus kastélybejárások, gyermekprogramok várták az érdeklődőket és a gasztronómia szerelmesei is végig kóstolhatták a vadhúsból készült ételek palettáját.

Fotó: Gödöllői Királyi Kastély
Fotó: Gödöllői Királyi Kastély

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga tesztHunttrophy.com