központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Új könyv az erdélyi kopó képzéséről

2022. 09. 14. | Az OMVK központi szervezete |

Az erdélyi kopó az egyik legrégebbi múltra visszatekintő, őshonos vadászkutyafajtánk, amely igen szívós, és rendkívül jó alkalmazkodóképességű, így veszélyesebb vadfajok, például vaddisznó vadászatán is remekül megállja a helyét. Sajnálatos módon napjainkban kis egyedszámú, igen hányattatott sorsú kutyafajta, aminek megőrzéséért az Agrárminisztérium és a szakmai szervezetek is igyekeznek minél többet megtenni.

Szilágyi Márta, Az Erdélyi Kopóért Közhasznú Alapítvány kurátora is aktívan küzd a fajtáért, és annak vadászati alkalmazásáért. Az alapítvány Pomázi Ágoston szakértővel (számos szakkönyv szerzője, a Vadászkamara Kinológiai Szakbizottságának tagja, FCI teljesítménybíró, stb.) összefogva készítette el „Az erdélyi kopó képzése” című rövid, könnyen érthető, az erdélyi kopó vadászmunkára történő képzésének gyakorlatát teljes körűen összefoglaló kiadványt, amely hasznos lehet vadászoknak, hajtóknak, városi gazdáknak és tenyésztőknek is.

Az alapítvány szívesen vállalja szakmai előadás megszervezését, a fajtának és vadászati képességének bemutatását, a kopó népszerűsítésére is.

 

További részletek az Alapítvány honlapján
(Kattintson!)

 


 

A kiadó utószava a kötethez

 

Az erdélyi kopó munkakutya. Tulajdonságait őseink vadászmesterségre formálták a századok folyamán. Tiszteletben tartva, és követve elődeink akaratát, kitartóan küzdünk a kutya vadászati alkalmazásáért! Elengedetlen, hogy megszerezze a vadásztársadalom széleskörű elfogadását! A tenyésztők egy része ma házőrző és egyéb feladatok erőltetésével egyre távolabb vezeti a kopót az eredeti hivatásától. Véleményünk szerint lenne elegendő igény az erdélyi kopó munkájára, ha azt az eb eredeti feladatának megfelelően, magas színvonalon művelné.

A kopó népszerűsítését maga a kutya végzi, ha jól dolgozik! Az őshonos fajta alkalmazása, és ezzel együtt, az egyre kisebb létszámú törzskönyves állomány megerősítése létkérdés az erdélyi kopó, e hungarikum fennmaradása számára!

A kinológia neves szakértője lépésről lépésre mutatja meg, hogyan hozza felszínre az eb vadásztulajdonságait, és miként képezze elsőrangú vadászkutyává kedvenc inasát maga a gazda. Végül kitér a kf. vadászati módokra, a vaddisznó vadászat mellett a róka és az aranysakál ritkításhoz alkalmazható vadászati formákra, valamint az utánkeresés trükkjeire. Említést kap az agárkopászat is, amelyre egyre nagyobb szükség lesz az aranysakál rohamos terjedése miatt.

A szerző a szakma elismert tudója. Nagy hozzáértéssel magyarázza el a vadászkutya képzés fortélyait, lépéseit a tenyésztéstől indulva a minősített vadászkutya kineveléséig. Jó szívvel adjuk közre a kiadványt mindannyiunk okulására!

 


 

Az erdélyi kopóról, a fajta történetéről, jövőképéről, vadászati alkalmazásáról a Nimród Hírlevél 2022. szeptemberi számában is megjelent egy cikk Kovács Gábor, a Vadászkamara Kinológiai Szakbizottsága elnökének tollából.

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com