központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Ügyintézési tájékoztató vadásztársaságoknak

2022. 04. 27. | Az OMVK központi szervezete |

Tájékoztató

civil szervezetek részére

a külföldi vadászati engedélyek ügyintézése kapcsán

 

Az Országos Magyar Vadászkamara online ügyfélszolgálatán belül a külföldi vadászati engedélyek kérelmének online beküldésére kialakított felületét 2022. március 1-től megnyitotta a jogszabályi kötelezettségekre tekintettel a Belügyminisztérium által elvárt módon.

Az online felületen keresztül (ugyfelszolgalat.omvk.hu) a kérelmek benyújtása megfelelően működik. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az első bejelentkezést megelőzően már érvényes meghatalmazással kell rendelkezni, amit a Rendelkezési Nyilvántartó (RNY) rendszerben lehetséges elkészíteni. A civil szervezetek esetében ezt kizárólag személyesen lehetséges az ország bármelyik Kormányablakában vagy okmányirodai ügyfélszolgálatán keresztül megtenni.

Mivel a hivatalok többsége az ügytípust nem alkalmazta korábban, ezért a meghatalmazások eredményes rögzítése jelenleg nehézkesen zajlik. A Vadászkamara ennek kapcsán egyeztetett a Belügyminisztériummal, annak érdekében, hogy a hivatalok munkavállalói megfelelő oktatást kapjanak a felület használatához szükséges meghatalmazások ügyintézéséről, a Miniszterelnökség Területi Közigazgatás Működtetéséért Felelős Helyettes Államtitkárságán keresztül.

A 2015. évi CCXXII. e ügyintézési törvény alapján elektronikus ügyintézésre való átállás jogszabályi kötelezettség, az nem szabadon választható opció. Az átállás körülményeit ugyanakkor rendkívül nehezíti az említett probléma, ezért szintén a Belügyminisztériummal egyeztetve a teljes elektronikus ügyintézésre való átállásnak 2022. július 1-ig kell megtörténnie a vadászati engedélyek kérelmének benyújtása kapcsán. Azonban felhívjuk minden érintett figyelmét, hogy az elektronikus ügyintézés jogszabályi kötelezettség, ezért mindenképpen javasolt a határnapot figyelembe véve, az átálláshoz szükséges kötelezettségeknek mihamarabb eleget tenni.

A Vadászkamara továbbra is segíteni próbálja a vadászokat és vadászatra jogosultakat a munkában, így az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet. A felület használatához a jogosult képviselőnek először a Szervezeti kapcsolattartásra vonatkozó, majd minden meghatalmazottnak (ez lehet szintén a jogosult képviselő) a Külföldi vadászati engedélyek iránti kérelem kezelésére vonatkozó meghatalmazással kell rendelkeznie. Az alábbi két minta birtokában használható az ügyfélszolgálati portálunk az ügyfélkapus azonosítást követően.

 

Szervezeti kapcsolattartás meghatalmazás mintája (Képviselő kapja)

 

Ügyintézésre vonatkozó meghatalmazás minta (Meghatalmazottak részére)

 

A Kormányablakok által elkészített, az online rendszerben rögzített rendelkezés és meghatalmazás az RNY (rendelkezes.gov.hu) felületén látható, de a szervezethez kapcsolódó képviseleti jogok csak a Vadászkamara ugyfelszolgalat.omvk.hu weboldalán lépnek érvénybe, és a szervezeti azonosítás itt történik meg a szerepkör kiválasztása és az adószám megadása után.

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere