központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Szlovák Gondolatok a Világkiállításról

2021. 10. 22. | Az OMVK központi szervezete |

Az alábbiakban Leboczky Tibor, a Szlovák Vadászkamara és a Szlovák Vadászszövetség elnökének gondolatait olvashatják, amely elhangzott az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás "Szlovák Nap" megnyitóján. 

 

Tisztelt miniszterelnök-helyettes úr, tisztelt miniszter úr, tisztelt államtitkár úr, a szlovák delegáció tisztelt tagjai, tisztelt kormánybiztos úr, a HUNGEXPO tisztelt vezérigazgatója, az Országos Magyar Vadászkamara tisztelt elnöke, kedves szlovákiai vadászkollégák és kolléganők, kedves kollégák és kolléganők a világ minden tájáról, tisztelt vadász- és természetbarátok!

Nem is olyan régen, mikor a Szent Hubertusz Érmet adtam át egy tiszteletreméltó kort megélt, egész életét a természet és a vadállomány szolgálatának áldozó szlovák vadásznak, megkérdeztem tőle, mit is jelent számára pontosan a TERMÉSZET és a VADÁSZAT.

Nagyon közvetlen hangnemet megütve, így szólt hozzám:

„Fiam, a vadászat és a természet az, ami egyesített bennünket a múltban, összeköt a jelenben és a jövőnk záloga lesz!“

Az úriember egy mondatban megragadta a vadásztársadalom történelmi erejének lényegét, amely azon emberek kölcsönös tiszteletében és kollegiális voltában rejlik, akik számára a természet és a vadászat létük természetes összetartója.

Pár pillanat múlva az öregúr gyorsan hozzátette:

 „Fiam, ne hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk a természetet vagy megtagadják a vadászatot, mert a természet nélkül nem lesz vadászat és a vadászat nélkül nem lesz természet sem.“

Meglepődve az idős vadásztárs gondolatainak mélységétől, tudatosítottam, hogy a legidősebb vadászgeneráció is tudja, eljött az idő, amikor a vadászat jövője veszélybe került, és ezért a jövőért harcolnunk kell.

Igen, sokan érzékelik közülünk, hogy a történelem folyamán még soha nem kellett a vadászat társadalmi tekintélyéért ekkora árat fizetnünk, soha nem kellett a közvélemény vadászokkal szembeni manipulálásával és megvesztegetésével szembesülnünk, soha ennyi energiát nem kellett belefektetni a természettel való együttéléshez, illetve a természetért és a vadállományért tett cselekedeteinkhez való jog megvédésébe.

Azt az értékteremtést, melyet a vadászok generációinak, a fenntartható biodiverzitás legősibb ápolóinak köszönhetünk, szemtelenül kisajátítják mindazok, akik a természet törvényeit és törvényszerűségeit csak az internet és a közösségi oldalak virtuális világából ismerik, azok akik a természetet a társadalom polarizációjára és indulatkeltésre használják fel, azok, akik szinte semmit sem tudnak a vidékről és a vidéki életről, és ennek ellenére felhatalmazottnak érzik saját magukat arra, hogy ezt az életformát kritizálják, kárhozatba taszítsák és megváltoztassák szabályait.

 

Tisztelt jelenlévők,

köszönhetően a mai magyar vadásztársadalom legjelentősebb személyiségeinek, akik ismerik a vadászat történelmének mérföldköveit, tisztelik a vadászati hagyományokat és fontosnak tartják a vadászati kultúrát, immár a második Vadászati Világkiállításon vehetünk részt, melyet a HUNGEXPO területén, 50 év után újra megrendeztek.

Tisztelettel fogadtuk a kiállításra való meghívást és az ún. Szlovák nap megrendezésére való felhívást. Olyan barátokként érkeztünk, akik 50 évvel ezelőtt is itt voltak és akik a vendéglátóikkal együtt, a közép-európai vadászat fejlődésének mérföldköveinek és kihívásainak leküzdése során rengeteg közös tapasztalatra tettek szert.

Azért jöttünk el, hogy részt vegyünk a modern vadászat nagyszabású bemutatásában, hogy közösen a többi vadászati szervezettel és a többi résztvevő ország vadászati önkormányzati szervezeteivel karöltve jelzést küldjünk a világnak, hogy kitartóan állunk a vadászat, mint a vidéki élet állandó és jelentős részének megvédése mellett.

 

Tisztelt barátaim!

Ha egyszer nekünk is lehetőségünk nyílik válaszolni arra, hogy mit jelent számunkra a természet és a vadászat, emlékezzünk az idős vadászember szavaira!

Számunkra a természet és a vadászat felbecsülhetetlen értékkel bír.

Minden ember, minden közösség és minden társadalomnak csupán akkora értéke van, mint amekkora értéke van azoknak az értékeknek, amelyeket igazán komolyan vesz!

Mi komolyan vesszük a természetet és törvényszerűségeit, tiszteljük azokat, és büszkék vagyunk arra, hogy a részei lehetünk.

Végezetül engedjék meg, hogy a szlovákiai vadászok, a szlovákiai vadászati önkormányzat, valamint a magam nevében is külön köszönetet mondjak Semjén Zsoltnak, Magyarország miniszterelnök-helyettesének és az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének, hogy mint aktív politikus soha nem habozott védeni a vadászat és a vadászok érdekeit, hogy betartotta az ígéretét, melyet a nagyközönség előtt, pont ebben a pavilonban a FEHOVA kiállítás alatt hozott nyilvánosságra, hogy a II. Budapesti Vadászati Világkiállítás az előző 50. évfordulóján megrendezésre kerül és hogy ombudsmanná – a vadászok jogainak nyilvános védelmezőjévé vált abban az időszakban, amikor erre a legégetőbb szükség volt!

Mindenkinek szép napot kívánok, a szervezőknek köszönöm a munkáját, előre is gratulálok az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás keretén belül előkészített Szlovák naphoz és előre is örülök a további együttműködésnek!

Barátaim, köszönjük a meghívást! Lovu zdar! Üdv a vadásznak, tisztelet a vadnak!

 

Leboczky Tibor

Szlovák Vadászkamara és a Szlovák Vadászszövetség elnöke

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere