központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Rácz Fodor Gábor 1958-2023

2023. 11. 15. | Az OMVK központi szervezete |

Rácz Fodor Gábor tájegységi fővadász, okleveles biológus, a vadgazdálkodás számos területén maradandót alkotó ismert és elismert szakember, a Vadászkamara Erdészeti és Természetvédelmi Szakbizottságának korábbi tagja 2023. október 8-án tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából. Emlékét kegyelettel megőrizzük, szerettei fájdalmában osztozunk.

 

 

 

Rácz Fodor Gábor szakmai életútja, érdemei ismertetése

Rácz Fodor Gábor 1958. november 9-én, Új Delhiben született. Iskolai tanulmányait Angliában végezte, mivel szülei diplomaták voltak. Londonban érettségizett, majd 1978-ban az University College London biológus hallgatójaként kezdett tanulni. Okleveles biológus diplomáját már itthon, az ELTE Természettudományi Karán szerezte meg 1985-ben. Már fiatal korától kezdve érdekelte a vadgazdálkodás, valamint az erdei és mezőgazdasági ökoszisztéma kapcsolata.

A diploma megszerzése után a Budavidéki Állami Erdő-és Vadgazdaság Telki Erdészeténél kezdett gyakornokként dolgozni, később itt lett vadászati előadó, majd vadászati műszaki vezető. 1992-től a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen tanult, ahol 1994-ben okleveles vadgazdálkodási szakmérnök másoddiplomát szerzett. Eközben a Földművelésügyi Minisztérium Vadászati és Halászati Osztályán dolgozott ügyintézőként, később a vadászati osztály vezetőjévé nevezték ki. Közigazgatási alapvizsgával és szakvizsgával is rendelkezett.

Szakmai pályafutása során számos hazai és nemzetközi vadgazdálkodási és vadászati szervezetben végzett aktív munkát. 1992-2000 között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Vadgazdálkodási Szakbizottságának elnöke volt. 1994-1999 között a CIC Környezetvédelmi Bizottságának alelnöki tisztjét is betöltötte. 1994-től a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságának tagja. 1996-2006 között az OMVK Fővárosi és Pest megyei Szervezet vadászvizsga bizottságában is tevékenykedett. 1998-2000 között a FACE Európai Vadászszövetség Kelet-európai referense. 1999-2000 között közel egy évig a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) vezérigazgatója volt, ezalatt a végrehajtó iroda Magyarországra költöztetését irányította. 2003-2010 között az Országos Vadgazdálkodási Tanács munkájában is részt vett. 2002-től az Igazságügyi Minisztérium Európai Közösségi Jogi Főosztály európai közösségi joganyag fordítási szakértőjeként dolgozott. 2017-től az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának tájegységi fővadásza lett az 512. számú Dunazugi vadgazdálkodási tájegységben.

Oktatói tevékenysége is jelentős. 2009-től a Szegedi Tudományegyetem címzetes főiskolai docense. Emellett a gödöllői Szent István Egyetem Mezőgazdasági és Környezettudományi Karának tiszteletbeli tanácsadója volt, a Vadvilágmegőrzési Intézetben angol nyelven Msc. képzés keretében a Nemzetközi vadgazdálkodási jog, vadgazdálkodás és vadászat tárgy, 2007-től pedig a Vadászatszervezés és Etika tárgy előadójaként is dolgozott.

Szakterületei a természeti erőforrások hasznosítása, a természetvédelem-erdőgazdálkodás és a vadgazdálkodás összefüggései, kapcsolódó nemzetközi egyezmények és Európai Uniós szabályozás, valamint a vadászlőfegyverek és lőszerek nemzetközi szabálykörnyezete voltak.

Fentiek mellett rendkívül fontos hangsúlyozni, hogy a vadászati diplomácia egyik legjelentősebb hazai képviselője volt. Angol nyelvtudása közel anyanyelvi szintű. Ellátta a Vadgazdálkodási Főosztály képviseletét a különböző nemzetközi szakmai fórumokon, előadásokon, konzultációkon, valamint kiemelt kapcsolattartó volt hazánk és az európai vadgazdálkodás igazgatási szervei között.

Rácz Fodor Gábor publikációs tevékenysége is figyelemreméltó. Társzerzőként részt vett több vadgazdálkodási szakkönyv, tankönyv, könyvrészlet elkészítésében. Többek között közreműködött a Vadászirodalom Képes Története, A magyar vadászirodalom képeskönyve - Vadászat és horgászat az irodalomban és a képzőművészetben, a Vadászatszervezés, vadászetika, A hazai vadgazdálkodás helyzete és kilátásai című kiadványok elkészítésében is. Ezeken kívül számos szakmai cikke jelent meg a Nimród Vadászújság és a Magyar Vadászlap hasábjain.

Gyakorlati, tudományos és diplomáciaimunkája mellett az Agrársport Egyesület lövészcsapatának oszlopos tagja, kiemelkedő tehetségű sportlövő, csapatban és egyénileg is szép eredményeket tudhatott magáénak.

Tevékenységét számos hazai és nemzetközi társadalmi és szakmai kitüntetéssel ismerték el. A Vadász Könyvklub Egyesület tiszteletbeli tagjává választották és a Bársony István Emlékérem kitüntetettje is lett. A Vadászati Kulturális Egyesület Hubertus Kereszt bronz fokozatában részesítette. 1992-ben FEHOVA alapítói emlékérmet kapott. 2010-ben a Lengyel Vadászszövetség ezüst emlékéremmel tüntette ki. 2016-ban Romsilva ezüst emlékéremben részesült. Magyarországon 2018-ban kapta meg a Nemzeti Vadászrendet. 2022-ben a CIC 25 éves ezüst hűség emlékéremmel díjazta tevékenységét.  Utoljára az idei esztendőben a 2023. évi Erdők Világnapja alkalmából Rácz Fodor Gábor részére Nadler Herbert Díjat adományoztak a természetvédelem-erdőgazdálkodás és a vadgazdálkodás összefüggéseinek vizsgálata során végzett kiváló munkájáért, vadászatdiplomáciai tevékenységéért.

Rácz Fodor Gábor számára munkája egyben hivatása is volt, egész életében a vadgazdálkodás szakmai színvonalának javítása érdekében tevékenykedett. Legkedvesebb vadja a szalonka volt, ezen a téren is kiemelkedő ismerettel rendelkezett. Széleskörű tapasztalata és tudása meghatározó volt a Vadgazdálkodási Főosztály hatékony működéséhez és elért eredményeihez. Azonban ami még fontosabb, személyében egy mindig udvarias és kedves, szorgalmas, humoros és a kollégáit segíteni igyekvő talpig úriembert tudhattunk munkatársunknak.

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com