központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Országos Vadásznap 2023 - ÖSSZEFOGLALÓ

2023. 08. 30. | Az OMVK központi szervezete |

Idén Komárom-Esztergom vármegyében, a Tatabánya mellett található Csákányospusztán került sor az egyik legnagyobb országos vadászati rendezvényre. Az augusztus 26-án megtartott eseményt a Vadászkamara vármegyei Területi Szervezete hozta tető alá, és mások mellett szervezetünk kiemelt partnerei – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Groupama Biztosító és az OTP Bank Nyrt. – is támogatták.

Az eseménynek hagyományosan két kiemelt funkciója van. Az egyik a laikusok felé történő nyitás, tevékenységünk bemutatása és népszerűsítése, a másik pedig a vadászok közösségének összefogása és lehetőség biztosítása a találkozásra, baráti beszélgetésekre. Ahogy a korábbi Országos Vadásznapok, az idei is teljesítette ezeket a célokat. Az érdeklődő civilek számos program közül választhattak, megismerkedhettek úgy a vadászkutyázás alapjaival, mint a hagyományos vadászati módokkal, a vadászkürtöléssel vagy éppen a vadhívással és a szarvasbőgéssel. Az zene iránt fogékonyak megcsodálhatták azt a kapitális vadászkürtöt is, amelyet a vármegyei vadászkamarai Területi Szervezet egy helikonból – kör alakban hajlított tubából – alakíttatott át: ez a hangszer volt az esemény jelképe. Mindemellett vásárfiát is vihettek haza a látogatók, hiszen számos kiállító kínálta portékáit – sok esetben kézműves termékeket és használati tárgyakat.

 

Megnyitó ünnepség

Az ünnepélyes megnyitó az egész eseményen közreműködő Hangvadász Kürtegyüttes szignáljaival vette kezdetét. A vadásznapot Csákai László református lelkipásztor áldotta meg, kiemelve a természet közelségének jótékony, nyugtató hatását és ennek fontosságát a mai zaklatott világban.

A köszöntőbeszédek sorát Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya város polgármestere nyitotta. Mint elmondta, laikusként is érti és nagyra értékeli a vadgazdálkodást, a vadászatot, mint ahogy azt is, hogy a közösség egyik legfontosabb rendezvényére a megyeszékhely mellett került sor.

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke beszédében immár hagyományosan összefoglalta az ágazat aktualitásait. Volt is mit, hiszen a Vadgazdálkodási törvény (Vtv.) Országgyűlés által júniusban megszavazott módosítása számos kardinális – pozitív – változást hozott a szakmának. A teljesség igénye nélkül:

  • Vadelütések esetében nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben.
  • Vadkár-ügyekben előzetes bizonyítási eljárás lefolytatását a károsult kérésére csak a jegyző vagy a bíróság rendelhet el, a közjegyző most már nem.
  • Megvalósult az „ifjúsági vadászat”: november 1-jét követően a 18 helyett már 16 éves kortól le lehet tenni a vadászvizsgát, majd vadászjegyet is válthat az illető. A nagykorúság előtt a fiatal átengedett sörétes és a 0.22-es kalibercsaládba tartozó golyós lőfegyverrel, megfelelő felügyelet mellett, kizárólag egyéni vadászaton vehet részt, saját fegyvert nem tarthat.
  • A Vtv. végrehajtási rendeletének rövidesen várható módosítását követően, bizonyos körülmények mellett lehetővé válik az éjszakai célzást lehetővé tévő berendezések és az elektronikus hívóeszközök használata. November 1-jétől általánosan engedélyezett lesz a hangtompító használata is minden vadász számára. (Mindezen eszközökkel foglalkozott a Vadászkamara éves szakmai konferenciáján az Országos Vadásznapot megelőző napon. Az összes előadás videofelvétele rövidesen elérhető lesz honlapunkon.)
  • Nem csak magyarországi állandó lakcím, hanem magyar állampolgárság megléte esetén is lehetőség lesz vadászvizsga letételére és vadászjegy váltására – ez a határon túl vagy külföldön élő polgártársaink számára jelenthet könnyebbséget.

(A Vtv. módosításának legfontosabb elemeiről a Nimród Vadászújság augusztusi számában jelent meg összefoglaló Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára tollából.)

Dr. Nagy István agrárminiszter beszédében köszönetet mondott a vadgazdálkodást működtető vadászoknak, amiért tevőlegesen hozzájárulnak a teremtett világ egyensúlyának megőrzéséhez. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy ezt a laikusok is lássák és megértsék. Megjegyezte: sokan ellenszenvvel viseltetnek a vadászok, a vadászat iránt, így különösen fontos, hogy ne történjenek visszásságok az ágazaton belül. Nagyon komoly eredményként értékelte, hogy a vadászok segítségével a vaddisznóállomány intenzív csökkentése révén sikerült megállítani hazánkban az afrikai sertéspestis (ASP) terjedését, ugyanakkor továbbra is indokolt az óvatosság, hiszen Horvátországban a házisertés állományban is megjelent nemrégiben a betegség. A szaktárca a további védekezésben is számít a vadászokra, hogy a déli határon át ne jusson be a vírus hazánkba.

Dr. Kovács Zoltán, a Nimród Vadászújság főszerkesztője köszöntőjében szólt arról, hogy az általa vezetett havilap feladata nemcsak a vadászok 70 000-es közösségének naprakész tájékoztatása, de a 2021-es „Egy a Természettel” vadászati világkiállítás örökségét is tovább viszi. E missziója keretében támogat kulturális és szakmai kezdeményezéseket, felületet biztosít a különböző vélemények ütköztetésére. Erre a tevékenységre példa a Nimród Fórum programsorozat, amely során minden hónapban más-más vármegyében – összefogva a Vadászkamara Területi Szervezetével – időszerű témákat vesznek górcső alá az adott terület szakemberei. Mindezen túl pedig a szerkesztőség azt is kiemelt feladatának tekinti, hogy méltóképp ápolja a magyar vadászat kiemelkedő személyiségeinek kultuszát. Ami a jövőbeli terveket illeti, a Nimród szorosabb kapcsolatot kíván kialakítani a legnagyobb külföldi vadászati lapokkal.

Bencsik János országgyűlési képviselő beszédében szintén elismerően szólt ágazatunkról, egyben azt is kérte: a vadgazdálkodó szervezetek és azok képviselői lehetőségeikhez mérten tegyenek meg mindent a vad által okozott károk megelőzéséért és a lakosság megfelelő tájékoztatásáért.

Végezetül dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke lépett a színpadra, hogy megnyissa az eseményt. Az aktuális jogszabályváltozásokat különösen nagy horderejűnek nevezte, a Vadgazdálkodási törvény 2017-es, nagy módosításához hasonlította és köszönetét fejezte ki értük a kormányzatnak és személy szerint dr. Semjén Zsoltnak. Ugyancsak köszönetet mondott dr. Kovács Zoltánnak, amiért a Világkiállításhoz kapcsolódóan a nemzetközi eseményt szervező Egy a Természettel Nonprofit Kft. több mint 500 millió forinttal támogatta a Vadászkamara „Ismerd meg a vadászokat!” ifjúsági programját. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban az érdekképviseleti szervezet országos vezetője külön megköszönte a vadásznap megszervezését Szalai Árpádnak, a Vadászkamara Komárom-Esztergom megyei Területi Szervezete elnökének.

 

A 2023-as Országos Vadásznapon kitüntetett személyekről ide kattintva olvashat részletesen.

 

fotók: Mohácsy Viktor

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga teszt