központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Nimród cikk - EKÁER

2015. 01. 20. | Az OMVK központi szervezete |

FONTOS INFORMÁCIÓK VADGAZDÁLKODÓK RÉSZÉRE! A vadásztársaságokat is érintheti az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER). Láng Zoltán adószakértő és könyvvizsgáló összefoglalója, amely a Nimród Vadászújság 2015. februári számában jelent meg.

A 2015. január 01-től hatályos szabályzás szerint a használat arányos útdíj köteles járművel (3,5 tonna feletti) járművek mellett – bizonyos feltételekkel – a matricás (3,5 tonna alatti) járművel szállított árukra is kiterjed az EKÁER szám igénylési kötelezettség.

EKAER rendszer, a szállított árura vonatkozó új bejelentési szabály. A szállítás bejelentése az EKAER elnevezésű elektronikus rendszeren keresztül történik. A bejelentést valamennyi, közúti fuvarozással járó tevékenységgel kapcsolatban teljesíteni kell, az EKAER minden egyes ilyen tevékenységhez azonosító számot (EKAER számot) rendel.

Az EKÁER bejelentési kötelezettség az alábbi közúti fuvarozással járó

  • az Európai Unió más tagállamából Magyarország területére irányuló termékbeszerzést vagy egyéb célú behozatal,
  • Magyarország területéről az Európai Unió más tagállamába irányuló termékértékesítést vagy egyéb célú kivitel,
  • belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítés.

Általános szabály szerint a bejelentési kötelezettség az Útdíj törvény szerinti, útdíj köteles, azaz 3,5 tonna össztömegnél nagyobb össztömegű gépjárművel végzett közúti fuvarozással járó tevékenységre vonatkozik.

Kockázatos termék 3,5 tonna össztömegnél alacsonyabb járművel történő fuvarozása esetén is bejelentési kötelezettség terheli az adózót, ha:

  • kockázatos élelmiszer meghaladja, a 200 kg-ot vagy 250.000 Ft-ot
  • kockázatos egyéb termék meghaladja az 500 kg-ot, vagy az 1.000.000 Ft-ot

Kockázatos élelmiszernek minősül valamennyi vadhús (vámtarifaszám (vtsz) 0208903000)

További kötelezettség: a kockázatos termékek közúti fuvarozásával kapcsolatban az ún. kockázati biztosíték nyújtása, ami a szállított áru értékének a 15%-a. A biztosítéknyújtás vagy elkülönített bankszámlára történő letét, vagy egyéb garancia formájában történhet.

A biztosítéknyújtás alól mentesül az adózó, ha legalább két éve működik és szerepel az állami adóhatóság által vezetett köztartozásmentes adózói adatbázisban, valamint bejelentés időpontjában nem áll adószám felfüggesztés hatálya alatt.

A köztartozás-mentességi adatbázisba való felvételt a „KOMA” nevű nyomtatvány elektronikus úton történő benyújtásával lehet kérni.

Bejelentési (EKAER szám kérési) kötelezettség:

  • Európai Unió tagállamából behozatal esetén a címzett vagy átvevő a fuvarozás megkezdéséig,
  • Európai Unió tagállamába kivitel esetén a feladó, vagy aki a rakodást végzi a rakodás megkezdéséig,
  • belföldi fuvar esetén a feladó rakodás megkezdéséig

kell, hogy megtörténjen.

Mindhárom esetben a fuvarozás megkezdésének feltétele az EKAER szám átadása a fuvarozó, vagy fuvarszervező részére.  (22/E. §; 11. számú melléklet).

Figyelem: Az EKÁER szám megkérése a saját járművel történő szállítás esetén is kötelező, amennyiben a szállított vadhús tömege vagy értéke meghaladja a mentességi feltételeket.

A bejelentési kötelezettség megállapításakor a tömeg és az áruérték vagylagos kapcsolatát kell alkalmazni, miszerint a mentesség alkalmazásához mindkét paraméternek, a tömegnek és az áruértéknek is a jogszabályban meghatározott mérték alatt kell lenni.

Az alanyai adómentességet (áfa) választó társaságok a szállított vadhús mennyiségétől és értékétől függetlenül mentesülnek a bejelentés alól.

Álláspontom szerint a rendelkezés a vadásztársaságok nagy részét nem érinti, mivel az egyes vadászatok után, a társaság a tulajdonban lévő lőtt vadat a saját telephelyén lévő hűtőkonténerbe szállítja. A felvásárló a konténerben lévő árut vásárolja meg, és szállítja el. Az első adóköteles értékesítés a vadásztársaság telephelyén történik, a hűtőkonténerből elszállított áru a felvásárló tulajdonában lévő saját árunak minősül, melyet a társaság és a felvásárló közötti szerződésben is rögzíteni kell.

A vadásztársaságnak abban az esetben keletkezik bejelentési kötelezettsége, ha a vadászat után közvetlenül a felvásárló telephelyére szállítja be a mentességen felüli tömegű, vagy értékű lőtt vadat. Ebben az esetben az értékesítés a felvásárló telephelyén történik, tehát megvalósul a fuvarozással járó belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítés.

Az EKÁER számmal kapcsolatos valamennyi információ elérhető a www.ekaer.nav.gov.hu weblapon.

Amennyiben a társaságnak bejelentési kötelezettsége keletkezik az alábbiakra is tekintettel kell lenni.

 

Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal élelmiszerlánc-felügyeleti rendszer (NÉBIH FELIR)

A vadgazdálkodás, mint tevékenység, és a vadhús mint termék egyaránt az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer FELIR hatálya alá tartozik. Amennyiben a szállítmány a fentiek alapján nem mentesül a bejelentési kötelezettség alól, az EKÁER rendszer az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság hatáskörébe tartozó termékek esetén kizárólag a FELIR azonosítóval rendelkező ügyfelek szállítmányához ad számot.

A NÉBIH FELIR kereső alkalmazásának oldalán (http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/felir-kereso) ellenőrizhető, hogy

  • a forgalmazott termék a vámtarifaszám alapján FELIR köteles-e,
  • egy adott vállalkozása a TEÁOR száma alapján FELIR regisztráció kötelezett-e, valamint,
  • az adott vállalkozás rendelkezik-e FELIR azonosítóval.

Aki a FELIR hatálya alá tartozó tevékenységet végez, és nem rendelkezik azonosítóval, regisztrálnia kell magát.

Láng Zoltán

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga teszt