központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Lezajlott az általános vita a Vtv. módosításáról

2015. 03. 18. | Az OMVK központi szervezete |

A T/3755. számú törvényjavaslatot dr. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára mutatta be részletesen a honatyáknak, majd a parlamenti frakciók szónokai is ismertették a pártok álláspontját az előterjesztéssel kapcsolatban.

A jogszabály-módosítás eredményeképpen a körzeti vadgazdálkodási terveket kitolnák 2016. február 29-éig, a 10 ezer hektárnál nagyobb valamint a különleges rendeltetésű vadászterületeken eltörölnék a felsőfokú végzettségű fővadász kötelező alkalmazását, a vad és gépjármű ütközések esetében pedig – az Országos Magyar Vadászati Védegylet hathatós munkájának eredményeképpen – visszaállhat a jelenlegi Ptk. előtti rend. dr. Bitay Márton Örs úgy fogalmazott: a módosítással megteremthetik a vadgazdálkodási tervezés valódi tervszerűségét, ésszerűsíthetik – csökkenthetik – a vadőrök képzési követelményeit és a vadelütések tekintetében felszámolhatnak egy tarthatatlan felelősségi alakzatot.

Gőgös Zoltán az MSZP frakciójából zömmel egyetértett a módosítási javaslattal,ámleszögezte: továbbra is indokoltnak tartja a nevezett vadászterületeken a felsőfokú végzettségű hivatásos vadászok kötelező alkalmazását.

Magyar Zoltán, a Jobbik képviselője azon véleményének adott hangot, hogy már ugyancsak elérkezett az ideje az egész Vadászati törvény átalakításának. Ezzel összefüggésben említette saját tapasztalatait, amelyek szerint megyéjében, Győr-Moson-Sopronban súlyos visszaéléseket követett el több vadásztársaság. Beszédében úgy vélte: a jelenlegi módosítás egyszerűen csak bemásolja a jogszabályba a Ptk. vonatkozó passzusait.

Sallai Róbert Benedek az LMP színeiben elmondta: ő is egyetért a módosítás céljaival, ugyanakkor több terminológiai pontosítást javasolt. A vad és gépjármű ütközéseket érintő módosítást ideiglenes megoldásként megfelelőnek tartja, ám felvetette: hosszú távon az lenne a megoldás, ha a kötelező gépjármű felelősségbiztosításba sikerülne beépíteni az esetleges kártérítést. A vadőrök képzésével kapcsolatban az oktatási intézményekkel való egyeztetés hiányát nehezményezte, hozzátéve: a jól képzett szakemberek az apróvad megmentését is szolgálnák.

Ha kíváncsi a többi képviselői hozzászólásra és az azokra adott előterjesztői válaszra, hallgassa meg az egész vitát! A felvételt letölthető innen.

A törvényjavaslat sorsáról az Országgyűlés honlapján, itt talál bővebb információt.

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com