központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Könnyítés a vadászpuska-vizsgáztatási előírásokban

2023. 08. 10. | Az OMVK központi szervezete |

2023. augusztus 16-ától nem lesz kötelező tulajdonosváltáskor ismételten levizsgáztatni a lejárt érvényességi tanúsítványú, már használatban lévő vadászlőfegyvert, ha a megszerzés jogcíme öröklés vagy a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szerinti közeli hozzátartozó általi ajándékozás.

A közeli hozzátartozó a Ptk. szerint: „a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér”.

A módosítást A fegyverek, lövőkészülékek, valamint ezek lőszereinek vizsgálatáról szóló 31/2006. (VI. 1.) GKM rendelet módosításáról szóló 45/2023. (VIII. 8.) AM rendelet tartalmazza. A jogszabály indokolása kiemeli: „Tekintettel arra, hogy a tervezet csak bizonyos szerzési formák vonatkozásában szűkíti a rendelet alkalmazási körét, ezért a már használatban lévő vadászlőfegyver – A fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet 38. § (1) bekezdés g) pontja alapján – ismételt vizsgálat köteles marad lényegesebb javítás, fődarabcsere, illetve a fokozott igénybevételnek kitett alkatrészek cseréje vagy méretének megváltoztatása esetén. Az ismételt vizsgálat szintén kötelező marad az érvényes tanúsítvánnyal nem rendelkező vadászlőfegyver kereskedelmi forgalomban történő megszerzése esetén.”

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga teszt