központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Kitüntetettek a 2023-as Országos Vadásznapon

2023. 08. 30. | Az OMVK központi szervezete |

Az Országos Vadásznap ünnepélyes megnyitóján minden évben számos magas elismerést vehetnek át az arra érdemesek. Idén Tatabánya-Csákányospusztán, augusztus 26-án kilenc, a vadgazdálkodás és vadászat területén elévülhetetlen érdemeket szerzett személynek adtak át kitüntetést.

Az elsimeréseket átadta dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke és Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára.

 

Pechtol Lajos
az Országos Magyar Vadászkamara Fejér vármegyei Területi Szervezete és a Fejér vármegyei Vadászok és Vadgazdálkodók Szövetsége titkára

Pechtol Lajos a Gödöllői Agrártudományi Egyetem elvégzését követően a Csákvári Állami Gazdaságban helyezkedett el, mint növénytermesztő, s az ott töltött évek alatt szerezte meg vadgazdálkodási szakmérnöki diplomáját. A Somogy Megyei Erdőgazdaság Zselici Erdészeténél lett vadászati ágazatvezető. 1989-ben hazatérhetett szülőmegyéjébe, ahol a Magyar Vadászok Országos Szövetsége Fejér megyei Intézőbizottságánál fővadászi munkát vállalt. Azóta – 34 éve – dolgozik a vadászati érdekképviseleteknél: a rendszerváltozás óta a vármegyei vadászszövetség, 1997-es megalakulása óta pedig a Vadászkamara Területi Szervezetének titkára.

Az érdekképviseleti tevékenység részeként mindig is fontosnak tartotta a vadászati kultúra ápolását, ezért új, hagyományokat életre keltő rendezvényeket szervezett, amelyek erősítették a helyi vadászközösséget illetve annak kapcsolatát a lakossággal.

Az elmúlt évtizedekben egyebek mellett átvehette az Országos Magyar Vadászati Védegylet Nimród Vadászérmét és Magyar Vadászatért Érdemérmét, a Vadászkamara Aranyérmét, az általa vezetett vadásztársaság képviseletében pedig a Gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettet.

Szakmai életútját, a Fejér vármegyei vadászok és vadgazdálkodók többévtizedes képviseletét, közösségépítő munkáját – a miniszterelnök előterjesztésére – a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetéssel ismerte el Novák Katalin köztársasági elnök.

 

Imre János
az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara Felügyelő Bizottságainak elnöke

Imre János idén tölti be 70. életévét. Több mint fél évszázada kötődik a vadászati érdekképviseletekhez. 1972 óta viselt különböző tisztségeket a Magyar Vadászok Országos Szövetségénél, majd annak jogutódjánál, az Országos Magyar Vadászati Védegyletnél, ahol 1990-től megszakítás nélkül, mind a mai napig a Felügyelő Bizottság elnöke. Ugyanígy elnöke az Országos Magyar Vadászkamara Felügyelő Bizottságának is.

Az évek során több vadásztársaságban töltött be vezető tisztséget: volt elnök, alelnök, vadászmester. Jelenleg a Cuhai Vén Róka Vadásztársaság elnökhelyettese és titkára, a Best Of Balaton Vadásztársaság tiszteletbeli elnöke és a Kígyósvölgyi Vadásztársaság titkára.

Imre János munkáját, tevékenységét eddig háromszor ismerték el a vadászati érdekképviseletek: kétszer a Védegylet Nimród Vadászérem kitüntetésével, egyszer pedig a Vadászkamara Aranyérmével. Szakmai életútjáért, évtizedes érdekképviseleti munkájáért most a Magyar Nemzeti Vadászrenddel tüntették ki az elismerést alapító szervezetek: az Agrárminisztérium, az Országos Magyar Vadászati Védegylet, a SEFAG Zrt., az Északerdő Zrt., a Zalaerdő Zrt., a Nimród Vadászújság, a Nimród Alapítvány és a Vadcoop Bérkilövő Vadásztársaság.

 

Dr. Király István
az Országos Magyar Vadászkamara Tolna vármegyei Területi Szervezete és a Tolna vármegyei vadászszövetség titkára

Dr. Király István okleveles agrármérnök, vadgazda mérnök, doktorátusát az állattenyésztési tudományok tudományágában szerezte. Szakmai pályafutását 1998-ban kezdte Tolna vármegyében vadászati felügyelőként. 2009 óta titkára a Vadászkamara vármegyei Területi Szervezetének és a Tolna vármegyei vadászszövetségnek.

Színes pályafutása során a többi között tanított felsőoktatási intézményekben, tagja volt több szakmai bizottságnak. Külön figyelmet érdemel, hogy két évig elnökként vezethette a Vadászkamara Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottságát.

2011 óta ágazati, 2013 óta igazságügyi szakértő. Kompetenciái egyebek mellett a mezőgazdasági és erdei vadkár, a vadászati jog, a vadgazdálkodási tervezés, a vadászbalesetek, a vadelütések és a zárttéri vadtartás.

Tudományos munkája során több mint félszáz publikációt jegyez önállóan vagy társszerzővel. Kutatásai széles skálán mozogtak: lefedték a vadbiológia, vadegészségügy, vadgazdálkodás és vadkárbecslés témaköreit.

Kiemelkedő szakmai teljesítményét, tudományos tevékenységét, a vadgazdálkodás előmozdítátása érdekében kifejtett erőfeszítéseit és az ágazati érdeképviseletben végzett munkáját a Magyar Nemzeti Vadászrenddel ismerték el a kitüntetést alapító szervezetek (nem ismétlem - az Agrárminisztérium, az Országos Magyar Vadászati Védegylet, a SEFAG Zrt., az Északerdő Zrt., a Zalaerdő Zrt., a Nimród Vadászújság, a Nimród Alapítvány és a Vadcoop Bérkilövő Vadásztársaság.)

 

Farkas Gábor
r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, Komárom-Esztergom vármegye rendőr-főkapitánya

Hivatásos szolgálati jogviszonyát 1984-ben kezdte meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságon, és pályája töretlenül ívelt felfelé az elmúlt évtizedekben. Miután több osztályon és alosztályon dolgozott nyomozóként, 1990-től főnyomozói, 1991-től kiemelt fővizsgálói beosztást töltött be. 1994-től alosztályvezetőként folytatta munkáját. 1995-től a főkapitányság Vizsgálati Osztályának osztályvezetője. 2003. október 1-jétől a Soproni Rendőrkapitányság kapitányságvezetője. 2011-től a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitányi biztosa, 2012-től főkapitány helyettese és gazdasági igazgatója. Komárom-Esztergom vármegyében 2013-ban bízták meg a főkapitányi feladatok ellátásával, majd ki is nevezték főkapitánynak. 2017-ben Magyarország államfője rendőr dandártábornokká nevezte ki.

Az élethosszig tartó tanulás híve, így egész pályája során újabb ismeretek, készségek elsajátítására törekedett. Így a Rendőrtiszti Főiskolán felsőfokú rendőrszervező szakképesítést, a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán üzemgazdász végzettséget is szerzett, emellett mérlegképes könyvelő, okleveles könyvvizsgáló, okleveles pénzügyi revizor, adótanácsadó és rendészeti mestervezető is.

Hozzáállását, lelkiismeretes munkáját mi sem bizonyítja jobban annál, hogy 4-szer léptették elő soron kívül, valamint 18 alkalommal részesült vezetői dicséretben és jutalomban. Egyéb elismerések és kitüntetések mellett 2021-ben a rendőrség állományában végzett három és fél évtizedes példamutató szolgálati tevékenysége elismeréseként Magyarország államfője a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozott részére.

Pályafutása során beosztásától függetlenül mindig kiemelt figyelmet fordított a vadgazdálkodáshoz, vadászathoz kapcsolódó ügyekre, nyitott volt az együttműködésre és a párbeszédre, hozzájárult ágazatunk, szakmánk eredményeihez, ezért az Agrárminisztérium, az Országos Magyar Vadászkamara, az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Nimród Vadászújság a Magyar Természeti-Vadászati Örökségért Érdemkereszt kitüntetéssel ismerte el.

 

Tóth Csaba P.h.D
a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának vezetője

Tóth Csaba a keszthelyi Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát, ezzel a kezében a vadászati ágazat több területén is kamatoztathatta tudását. Első munkahelye a Balatonnagybereki Állami Gazdaság volt, ahol vadászatszervezőként helyezkedett el. Ezt követően a különleges rendeltetésű Gazdász Vadásztársaság fővadászaként tevékenykedett. 2007 óta a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának vezetője.

A tudománytól sosem távolodott el. Summa cum laude minősítésű Ph.D fokozatot szerzett (kutatási területe a gímszarvas agancsfejlődése volt), illetve a Pannon Egyetemen nyolc éven át vadbiológiát oktatott. 39 hazai és 14 külföldi publikáció jelent meg a tollából, munkatársa a Nimród Vadászújságnak is, emellett több kötetnek szerzője, illetve társszerzője.

Számos múzeum és gyűjtemény létrejöttét irányította, működését segítette az évek során, köztük volt – a teljesség igénye nélkül – a sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Vadászati Múzeum és a csákberényi Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum. Szakmai vezetőként működött közre a 2021-es Vadászati Világkiállítás trófeakiállításának létrehozásában.

Szívügye az oktatás: alapítója és szakmai vezetője a Vadászkamara Zala vármegyei Területi Szervezete által működtetett Zala Vármegyei Vadásziskolának.

Vadászati közéleti szerepet is vállalt: elnökségi tagja a Zala vármegyei vadászszövetségnek, tagja a Vadászkamara vármegyei Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottságának, kamarai országos küldött.

Korábban átvehette a Hubertusz Kereszt arany fokozatát és a Festetics Kulturális Örökség díjat, az Agrárminisztérium, az Országos Magyar Vadászkamara, az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Nimród Vadászújság kitüntetését. A Magyar Természeti-Vadászati Örökségért Érdemkereszttel ismerték el mindazt, amit a vadászati kultúráért, közéletért és természetesen az általa vezetett múzeumért tett az elmúlt években, évtizedekben.

 

Dr. Ujváry Tamás
a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője

Dr. Ujváry Tamás végzettségét tekintve jogász. Míg ki nem kötött az idegenforgalom és a kultúra területén, a szakmájában és a kereskedelemben is kipróbálhatta magát. Miután a gödöllői kastélyba került, dolgozott idegenvezetőként, projektvezető-helyettesként, vendégforgalmi osztályvezetőként is. Végül igazgatóhelyettes, majd ügyvezető lett. Szakmai tudását, felkészültségét bizonyítja, hogy elnökségi tagja a Versailles-i székhelyű Európai Királyi Rezidenciák Szövetségének.

A gödöllői kastély vezetőjeként mindig támogatta a hagyományos vadászati módokat hangsúlyosan bemutató Gödöllői Vadásznapot, emellett személyének is köszönhető, hogy partneri kapcsolat és jó együttműködés alakult ki a kastély és a Vadászkamara között: úgy a Központ, mint a Fővárosi és Pest vármegyei Területi Szervezet is rendszeresen e patinás helyszínen tartja különböző rendezvényeit.

Dr. Ujváry Tamás négy éven keresztül a Vadászkamara által létrehozott, a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Vadászati Múzeumot üzemeltető közhasznú nonprofit kft. ügyvezetőjeként is tevékenykedett, így segítve tudásával, tapasztalatával az érdekképviselet fenntartásában működő intézményt.

A vadászati kultúra terén kifejtett erőfeszítéseiért és a vadászati érdekképviselet munkájának támogatásáért az kitüntetés alapítói (az Agrárminisztérium, az Országos Magyar Vadászkamara, az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Nimród Vadászújság kitüntetését) a Magyar Természeti-Vadászati Örökségért Érdemkereszttel ismerték el munkáját.

 

Nagy Károly Sándor

Nagy Károly Sándor vadgazdálkodási felsőfokú végzettséggel rendelkező okleveles agrármérnök. Diplomáját a Mosonmagyaróvári Agrártudományi Egyetemen szerezte. 2010-től 2017-ig a Komárom-Esztergom megyei szakigazgatásban dolgozott, vadászati osztályvezetőként a hatósági feladatok tartoztak hozzá. Ugyanebben az időszakban a megyei vadgazdálkodási tanács elnöki tisztségét is betöltötte. Jelenleg is a Vármegyei Kormányhivatal vadászati feladatokkal foglalkozó munkatársa, egyebek mellet a trófeabírálat és más hatósági ügyek tartoznak a kompetenciájába, de a hatóság képviseletében rendszeresen tagja a vármegyei vadászvizsga bizottságnak is.

Aktívan vadászik szülőfaluja, Bársonyos vadásztársaságában, amelyet 10 éven keresztül elnökként is irányított. Az egyesület területén került terítékre a vármegye egyik legkiemelkedőbb gímbikája: agancsának tömege 14,24 kilogramm volt, a bírálaton 235,77 pontot kapott.

Nagy Károly Sándor életútját meghatározta a mezőgazdaság, a föld, a természeti és agrárterületek faunája és flórája, különösen pedig a vad szeretete. Mindezek összhangjának megteremtésére folyamatosan törekedett.

Az Országos Magyar Vadászkamara Komárom-Esztergom Vármegyei Területi Szervezete kezdeményezésére a vármegyei vadászok és vadászatra jogosultak érdekében kifejtett barátságos, segítőkész és lelkiismeretes munkája elismeréseként Nagy Károly Sándor a Vadászkamara Aranyérme kitüntetést vehette át.

 

Wasilewski Maciej
a Honvéd Kossuth Lövész Klub alelnöke

Magyarországon élő lengyelként, évtizedek óta művelője és őrzője a magyar vadászati kultúrának. Mindemellett a Honvéd Kossuth Lövész Klubban 1996-óta segíti fiatal sportlövők felkészülését a hazai és nemzetközi versenyekre. A klub aktív szervezőjeként és alelnökeként számos világ- és Európa bajnoki, illetve hazai érem elnyerésében volt meghatározó szerepe. Ezen teljesítménye elismeréseként vehette át dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökétől a Nimród Vadászérmet.

 

Ifj. Boross László
erdőmérnök, vadgazdálkodási szakember

Erdész felmenőkkel rendelkező, hagyománytisztelő, konzervatív családban nőtt fel, gyermekkorától kezdve vonzotta az erdők világa és a magyar vadászati kultúra művelése, megtartása. Sopronban végzett erdőmérnökként, a vadgazdálkodás szakembereként elkötelezett a természet védelmében, kincseivel való felelős gazdálkodásban. Érdemei elismeréseként a Nimród Vadászérmet vehette át dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökétől.

 

Szent István Napja alkalmából számos magas állami elismerést adtak át. Augusztus 18-án, a Hagyományok Házában a vadgazdálkodási ágazat három prominens képviselője is kitüntetést vehetett át dr. Semjén Zsolttól: Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét, Weidinger István agrármérnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, Szabó András, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. fővadásza a Magyar Arany Érdemkeresztet, Bőr Attila, a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. hivatásos vadásza pedig a Magyar Ezüst Érdemkeresztjét. Részletek ide kattintva.

 

fotók: Botár Gergely; Mohácsy Viktor

 

A 2023-as Országos Vadásznapról itt olvashat bővebben.

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com