központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Kiemelt jogszabály-rendelkezések veszélyhelyzetben

2020. 04. 16. | Az OMVK központi szervezete |

A veszélyhelyzet időszakában jelentek meg a vadászattal, vadgazdálkodással összefüggésben is olyan kormányrendeletek, amelyekre a Vadászkamara az alábbiakban összefoglaltak alapján felhívja a Vadásztársak szíves figyelmét

Az elmúlt időszakban a Vadászkamara a felmerülő kérdésekkel, problémákkal, felvetésekkel, javaslatokkal felkereste az Agrárminisztériumot és az együttműködő hatósági szerveket, amelyek eredményeként a vadgazdálkodást is segítő jogszabályok kerültek kiadásra a közelmúltban.

Megjelent a 97/2020. (IV.10.) Korm. rendelet a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól és egyes új intézkedésekről szóló 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet módosításáról, amelyben az 1. § alapján a - Vadászkamara kezdeményezésére - a vadászatra jogosultak járulékfizetési kedvezményei hivatásos vadász alkalmazása kapcsán a turisztikai és vendéglátási ágazatokhoz hasonló módon történik.

Továbbá megjelent a 102/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezésekről, amely tartalmazza a köztestületekre és egyesületi döntéshozatalára vonatkozó eltérő rendelkezések alkalmazását. Ez azért kiemelt fontosságú, mert nemcsak a köztestületekre, hanem az egyesületekre, így a vadásztársaságokra is vonatkozó szabályokat előírásokat tartalmaz (1. fejezetcím alatt), felállítva különböző eljárási lehetőségeket, függetlenül az alapító okiratban, alapszabályban foglaltaktól. Fontos, hogy a beszámolóval és költségvetéssel kapcsolatos feladatok határideje nem változik, viszont a járványhelyzetben eltérő szabályokat kell/lehet alkalmazni.

Tekintettel arra, hogy a vadásztársaságok működésével is összefüggő dokumentumokról van szó, javasoljuk a Tisztelt Vadásztársaknak a rendeletek figyelembevételét a jövőben alkalmazandó egyesületi döntéshozatal kapcsán.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga teszt