központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

II. Országos Hivatásos Vadász Szakmai Konferencia

2014. 11. 11. | Az OMVK központi szervezete |

A tanácskozás és az ott elhangzottak is annak a folyamatnak részei, melyet a vadászati érdekképviseletek évekkel ezelőtt tűztek ki célul, nevezetesen a magyar vadászat jó hírnevének visszaállítását.

Több mint tíz év után az Országos Magyar Vadászkamara november 7-én Hatvanban, a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumban rendezett országos tanácskozást a vadgazdálkodási szakma gyakorlati szakemberei, a vadászterületeken szolgálatot teljesítő hivatásos vadászok számára.

A tanácskozás és az ott elhangzottak is annak a folyamatnak részei, melyet a vadászati érdekképviseletek évekkel ezelőtt tűztek ki célul, nevezetesen a magyar vadászat jó hírnevének visszaállítását.

A konferencia helyszíne is tudatosan került Hatvanba, az idén tavasszal átadott vadászati múzeumba, melyet a rendezvényre érkezők a tanácskozást követően térítésmentesen megtekinthettek.

A rendezvény jelentőségét mutatta az is, hogy az OMVK-OMVV szakmai partnereinek – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Földművelésügyi Minisztérium, a NÉBIH és az ORFK – vezetői is megtisztelték a tanácskozást, melyen a szakma megjelent képviselőit Szabó Zsolt, Hatvan város volt polgármestere, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára köszöntötte.

Pechtol János, az OMVK főtitkára előadásában áttekintette az elmúlt négy évben a vadászok „közérzetének” javításáért tett intézkedéseket, elért eredményeket, kezdve fegyvertartással kapcsolatos könnyebbségektől az vadásszá válás feltételeinek szigorításáig.

Dr. Jámbor László, a Vadászkamara idén megválasztott elnöke azokat a legfontosabb feladatokat vázolta fel, melyeket a vadászati érdekképviseletek előtt állnak még a következő haszonbérleti szerződések megkötése előtt. Ezek a tennivalók nagyrészt a vadgazdálkodókat érintik, melyeknek legfontosabb eleme a vadászati törvény módosítsa során a vadászat hosszú távú, eredményes működésének megteremtése, de felvetette annak gondolatát is, hogy ismételten valamennyi vadász kötelezően legyen tagja a kamarának.

Kiemelt szerepet kap a jövőben a hivatásos vadászok szakmai, anyagi és erkölcsi megbecsülésének rendezése, melyre a vadászkamara egy stratégiai programot készít. Ennek a programtervnek a részleteibe Fodermayer Vilmos, az OMVK hivatásos vadász osztályának alelnöke avatta be a megjelenteket.

Az elmúlt év legfontosabb feladata volt a rendészeti feladatokat ellátó szamélyek tevékenységéről szóló törvényben foglalt kötelező oktatás és vizsgáztatás. A képzés tapasztalatairól és a kapcsolódó jövőbeni feladatokról dr. Krauzer Ernő, rendőr ezredes tartott tájékoztatót.

A tanácskozás talán legjobban várt előadása – a téma aktualitásából adódóan – a mezőgazdasági vadkárbecslés problematikájának feltárásáról, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó legfrisebb kutatási eredményekről szólt, melyet dr. Király István és dr. Marosán Miklós igazságügyi szakértők mutattak be.

A tanácskozás keretében kiállításra került, megtekinthető és véleményezhető volt a hivatásos vadászok egységesített szolgálati egyenruha kollekciója is.

 

A konferencián elhangzott előadások megtekinthetők
a Hazai Vadász Magazin jóvoltából.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com