központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Felhívás elütött, elejtett görények bejelentésére

2017. 11. 24. | Az OMVK központi szervezete |

A Bükki Emlőstani Kutató Csoport Egyesület a vadászatra jogosultak és a vadászok segítségét is kéri kutatásához. Megkeresésüket az alábbiakban közöljük.

 

Kedves természetkedvelő Vadász Barátunk!

Ragadozó emlősfaunánk egyik legkevésbé ismert tagja a védett molnárgörény, és közeli rokona – az idényben vadászható – házi görény. Nagyon kevés hazai adat áll rendelkezésünkre elterjedésükről, táplálkozásukról, és a két faj esetleges hibridizációja is tisztázatlan kérdés. Ön is segíthet az információgyűjtésben és a kérdések megválaszolásában, ha elütve talál vagy elejt egy példányt és bejelenti kutató csoportunk alábbi elérhetőségeinek egyikén. Ezt követően a területileg illetékes kollégánk megszervezi a tetem begyűjtését, és továbbítását a Magyar Természettudományi Múzeum Emlősgyűjteményébe, ahol genetikai módszerekkel meghatározzuk az állat faját, és további vizsgálatokat is elvégzünk rajta.

Elütött görény (Verő György felvétele). Az állatot a szakértők molnárgörénynek határozták, azonban pontos besorolása csak genetikai vizsgálat segítségével lehetséges.
Elütött görény (Verő György felvétele). Az állatot a szakértők molnárgörénynek határozták, azonban pontos besorolása csak genetikai vizsgálat segítségével lehetséges

Természetesen görényekkel kapcsolatos más forrásból származó adatokat is szívesen fogadunk az alábbi elérhetőségeken:

 

Központi e-mail:
gorenyinfo@gmail.com

Telefon:
Görföl Tamás +36-30-200-6222
Ottlecz Barnabás: +36-20-457-5793

 

A beérkezett adatokat bizalmasan kezeljük.

 

Amennyiben e-mail-ben küldi el bejelentését, kérjük, írja meg, hogy hol (lehetőség szerint GPS-koordinátákkal is) és mikor talált elütött görényt vagy ejtett el példányt. Kérjük, mellékeljen képet a tetemről és írja meg, hogy van-e lehetősége azt átmenetileg fagyasztva tárolni.

A felhívás terjesztésével is nagyban hozzájárulhat a kutatás sikeréhez.

A kutatásban résztvevő intézmények, szervezetek: Magyar Természettudományi Múzeum Emlősgyűjtemény, Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület, MME Emlősvédelmi Szakosztály, Kaposvári Egyetem Ragadozóökológiai Kutatócsoport, ELTE Útökológiai Munkacsoport, MTA-DE „Lendület” Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoport.

A kutatást a FM Zöld Forrás pályázata (PTKF/705/2017) országos, a KEHOP-4.3.0-15-2016-00001 regionális szinten támogatja.

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

Országos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereFöldművelésügyi Minisztérium - az Országos Magyar Vadászkamara partnereNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNissan - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereHazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereKos Fashion - az OMVK hivatalos partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereBirdieCar elektromos autók - vadászoknak isHunttrophy.com