központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

FELHÍVÁS

2021. 03. 22. | Az OMVK központi szervezete |

Az Országos Magyar Vadászkamara az Agrárminisztérium

Vadgazdálkodási Főosztályával együttműködve az alábbi közleményre hívja fel a figyelmet:

 

A nagy sikerű 1971-es Vadászati Világkiállítás 50. évfordulóján 2021-ben szeptember 25. és október 14. között ismét világkiállítást rendezünk. Az „EGY A TERMÉSZETTEL” Vadászati és Természeti Világkiállítás grandiózus és impozáns rendezvénynek ígérkezik és kiváló lehetőséget teremt a magyar vadgazdálkodás eredményeinek bemutatására. 2021-ben megmutathatjuk a világnak azt a működő vadgazdálkodási modellt, ami a természeti erőforrásokkal való fenntartható, tartamos és szakszerű gazdálkodás révén hosszú távon tud kiemelkedő vadászati élményeket nyújtani a természetközeli élőhelyek fenntartásával és a természetvédelmi érdekek figyelembevételével.

A világkiállítás szervezőbizottsága felkérte a tájegységi fővadász rendszert, hogy a világkiállítás főbejáratához tervezett impozáns szarvas fejhez szükséges hullajtott agancs összegyűjtésében és a hazai nagyvadfajok trófea bemutatójához szükséges trófeakiállítási anyag összeválogatásában működjön közre. Az állami erdőgazdaságok mellett tehát a tájegységi fővadászok szervezik, koordinálják a hullajtott agancs adományok és a kiállítási trófeák összegyűjtését, melyekre vonatkozóan láthatják a felhívásokat:

A konkrét felajánlási szándékot a területileg illetékes tájegységi fővadásznál lehet jelezni. A hullott agancsot és a trófeákat is természetesen átvételi elismervény ellenében veszik át a tájegységi fővadászok. A trófeák fizikai összegyűjtése 2021. tavaszának második felében indul el, de a felajánlási szándékot természetesen már korábban is jelezni lehet, melyet a fővadászok regisztrálnak.

Az agancsszobor elkészítéséhez hullott, ill. koponyáról elválasztott, ép, nem rágott agancsszárak szükségesek. A célra gím-, dám- és őzagancs is alkalmas. Az agancsgyűjtési akció előre láthatólag 2021. májusában zárul. A hullott agancs adományozók Elismerő Oklevelet és napi belépőt fognak kapni a világkiállításra.

A trófea felajánlással kapcsolatban elmondható, hogy a szabályos trófeák tekintetében elvárt a legalább ezüstérmes minősítés, de gímbikánál a 8,0 kg, dámbikánál a 4,0 kg, őzbaknál a 400 g, muflon kosnál a 75 cm feletti minimális trófeaméret is elfogadható. A felajánlott trófeákról a talpat le kell szerelni, kivétel a vadkanagyar. Bronzérmes minősítést elérő róka, borz és sakál koponya is kiállítható.

A gyűjtésbe bevonható trófeák köre:

a.) friss, vagy korábbi legális elejtésekből származó, szakszerű elejtésű, nem mínuszpontos trófeák;

b.) dekorációként a vadászházakban, irodaházakban, kiállításokon, stb. szereplő trófeák;

c.) elhullásokból származó rendelkezésre álló, raktározott kiemelkedő trófeák;

d.) igényes muflon nyakpreparátum is szóba jöhet.

A frissen, vagy néhány éve kikészített koponyák megfelelőek, de a régen elejtett trófeákat (sárgultak, piszkosak, stb…) újra kell fehéríteni hidrogén-peroxiddal. A trófeákat a portól, pókhálótól meg kell tisztítani.

A trófeák fizikai azonosítása ízléses, sérülésmentesen elválaszthatatlan OWN logós, rápattintható műanyag azonosítókkal történik, melyek a kiállítás végéig, ill. a visszaszállításig kísérik a trófeát, hasonlóan, mint a vadhús krotália. Az eltávolításáról a tulajdonos a trófea visszavételkor dönt, ha kell egy vágóeszközzel levághatja róla.

Amennyiben további kérdések merülnek fel a hullott agancs- ill. a trófeák összegyűjtésével kapcsolatban, akkor a tájékoztatás terén a továbbiakban is természetesen készséggel állunk rendelkezésre a vgf@am.gov.hu, valamint a mark.kovacs@onewithnature2021.org e-mail címen.

 

Agrárminisztérium

Vadgazdálkodási Főosztály

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga teszt