központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Elérhető a Vadgazdálkodási Alap 2024/25-ös kiírása

2023. 08. 23. | Az OMVK központi szervezete |

Az Országos Magyar Vadászkamara Elnökségének döntése értelmében szervezetünk augusztus 24-én közzétette a vadgazdálkodó szervezeteknek biztosított fejlesztési forrásokhoz kapcsolódó pályázati kiírást és annak mellékleteit. A 2024/25-ös vadászati évben ismét 500 millió forintot különítettünk el a célra. A pályázatokat október 1-től 31-ig lehet benyújtani.

 

A 2024/2025-re vonatkozó pályázati kiírás és annak mellékletei ide kattintva érhetők el.

 

A végleges anyagokat a Vadászkamara országos Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottságának javaslatai alapján fogadta el az Elnökség. Ahogy ez a Vadászkamara idei küldöttközgyűlésén is elhangzott, az elmúlt esztendők – azok közül is különösen a tavalyi aszályos év – rámutattak arra, hogy az Alap célterületeinél időszerűvé vált a finomhangolás. Így feltétlenül figyelembe kellett venni a pályázat iránti óriási érdeklődést, amely tavaly forráshiányhoz vezetett. A pályázati kiírás összeállításakor az egyik fő cél az volt, hogy a Vadgazdálkodási Alap szellemiségét, a tartós vadgazdálkodási célú fejlesztéseket szem előtt tartva, az ehhez illeszkedő és a kiírás szerint tartalmi és formai szempontból is megfelelő pályázatok megvalósulhassanak.

 

A beérkezett észrevételek és igények tükrében a Vadászkamara több változást eszközölt az egyes célterületek tekintetében:

 

A minimális önerő minden célterület esetén 30%-ról 40%-ra emelkedik.

 

2/1. Fás szárú fajokból álló szegélyek, gyümölcsös fasorok kialakítása, rágóerdő telepítés, csenderesek, vadbúvók kialakítása

Ezen célterület a 2024/2025. évi felhívásban nem írjuk ki.

 

2/2. Táplálkozó- és búvóhelyek kialakítása szántóföldi kultúrák vetésével

Egyértelműsítettük a fejlesztések térbeli kialakításának feltételeit.

Ezen felül a telepíthető növényfajok listáját is pontosításra került.

 

2/3. Termesztett növényféleségek diverzifikálása évelő zöldtakarmány keverékek telepítésével

Ezen célterület esetében az elnyerhető támogatási összeg 2,5 millió forintról 2 millió forintra csökkent.

Egyértelműsítettük a fejlesztések térbeli kialakításának feltételeit.

Ezen felül a vadbarát kaszálást célzó ajánlások listáját is kibővítettük.

 

2/4. Vadászterület vízellátását javító beavatkozás

Ezen célterületben meghatároztuk a tófólia vízzáró réteg felhasználásával elkészített itatók legmagasabb elszámolható egységárát 350 ezer Ft-ban.

Emellett meghatároztuk, hogy a célterületen belül eszközbeszerzésekre legfeljebb 3 millió Ft pályázati összeg számolható el.

 

2/5. Ragadozógyérítés, csapdapark fejlesztés

Ezen célterület esetében az elnyerhető támogatási összeg 1,5 millió forintról 1 millió forintra csökkent.

A csapdák üzemeltetésére fordítható összeg a csapdabeszerzés értékének 20%-áról 30%-ára emelkedik.

Egyes, a csapdázásra vonatkozó természetvédelmi előírásokat is beemeltünk a pályázatba.

 

2/6. Fácán és fogoly állománygazdálkodás fejlesztése

Ezen célterület a 2024/2025. évi felhívásban nem kerül kiírásra.

 

Átalakult a pontozási rendszer

Eltöröltük a több támogatható pályázat együttes benyújtása esetén kapható többletpontokat.

Az egyéves élőhelyfejlesztések esetén 10 ponttal növekszik, a ragadozógyérítés esetén 10 ponttal csökken a célterület szakmai mutatói alapján kapható pontszám.

Minden célterület esetében egységesen 10-ről 20 pontra növekszik a bíráló által adható szakmai pontszám.

 

Új előírás: „Nem jogosult pályázati támogatásra az a vadászatra jogosult, amelyet – beleértve a vadászatra jogosult tagját, illetve a vele munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban foglalkoztatott, a vadászatra jogosult érdekében eljáró személyt – a pályázat benyújtását megelőző 5 évben természetkárosítás bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elmarasztaltak.”

 

 

Az Országos Vadgazdálkodási Alap eddigi ötéves működésének eredményeiről a Nimród Hírlevél 2023. augusztusi számában jelent meg összefoglaló cikk, ez ide kattintva digitális formában is elérhető. (a pdf dokumentum 5-6. lapja)

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com