központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Együttműködési megállapodás aláírása

2019. 09. 11. | Az OMVK központi szervezete |

A 2019. augusztus 16-i Elnökségi ülés döntött arról, hogy az Országos Magyar Vadászkamara, az Országos Magyar Vadászati Védegylet, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnoksága együttműködési megállapodás keretében kívánják a Magyar Honvédség társadalmi támogatottságának, a katonai pálya ismertségét és népszerűségét növelni.

Mindamellett célként határozták meg a honvédelmi nevelés és a Honvédelmi Minisztérium toborzási hatékonyságának fejlesztését, illetve ezen keresztül a Haza védelmi képességei iránti elkötelezettség erősítését.

Az együttműködés aláírására 2019. szeptember 09-én került sor a Honvédelmi Minisztérium „Manfred Wörner” termében. E jeles eseményen jelen volt Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök–helyettes, Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára, Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnok helyettese, Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke, valamint dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke.

A megállapodás keretén belül az érintettek vállalták, hogy együttműködnek egymással katonai életpálya, a hivatásos-, a szerződéses és az önkéntes tartalékos létszám növelése érdekében és a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program megismertetése mellett az Önkéntes Tartalékos Rendszer működtetésének elősegítése érdekében. Biztosításra kerül a Vadászkamara és a Védegylet tagjainak önkéntes részvételi lehetősége a tartalékos képzésben, valamint a honvédelmi alapismeretek népszerűsítése és ez által megnyílik annak a lehetősége, hogy szakterületeiken keresztül kölcsönösen támogassák egymást.

Szabó István az aláírt dokumentumok értékelve kiemelte, hogy a vadászokban természetes szövetségeseket látnak, ezt bizonyítja, hogy már eddig is több területen zajlott velük együttműködés. A most megkötött megállapodás mindezt jogi keretek közé tereli. Az államtitkár három fő együttműködési területet emelt ki a megállapodásból: a már fent említett önkéntes tartalékos rendszer népszerűsítését és támogatását, az ifjúság nevelésének ügyét, amit mindkét szervezet komolyan vesz, s a közös infrastruktúrák, mint például a lőterek kihasználását.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke a sajtó kérdésére elmondta: mintegy 70 ezer vadász van Magyarországon, s valószínűleg sokan közülük már beléptek az önkéntes tartalékos rendszerbe. Hozzátette: a vadászok helyi terepismerete kiváló, ezért már eddig is együttműködtek a rendőrséggel és a hadsereggel. „S mivel az a 70 ezer ember eleve komoly összeget költ fegyverre, nagyon komoly lőgyakorlattal rendelkezik, szenvedélyesen szereti a természetet, ez egy olyan óriási előny az ország védelme szempontjából is, amit hiba lett volna nem kiaknázni”.

(A fotókat készítette: Ruzsa István (Zrínyi Média))

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga teszt