központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Baranyai hivatásos vadász az élen

2023. 07. 21. | Az OMVK központi szervezete |

A Baranya vármegyei Karnis Balázs nyerte a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyét. A győztes hazai pályán állhatott a dobogó első fokára, mivel az idei megmérettetésnek a baranyai Hosszúhetény mellett található Natur Hotel Kövestető – a Mecsekerdő Zrt. vendégháza – és környéke adott otthont július 19-20-án.

 


FOTÓGALÉRIA AZ ESEMÉNYRŐL A FACEBOOKON
(regisztráció és belépés nélkül is elérhető)


 

Az esemény megnyitója, amelyet Horváth Csaba, a Vadászkamara vármegyei Területi Szervezetének titkára vezetett, a Baranya Vadászkürt Együttes szignáljaival vette kezdetét.

A megjelenteket Agyaki Gábor, a Vadászkamara hivatásos vadász alelnöke, a szervezet vármegyei Területi Szervezetének elnöke köszöntötte. A 18 indulóknak gratulált a továbbjutáshoz a vármegyei fordulókból az országos döntőbe, valamint megköszönte a Mecsekerdő Zrt.-nek, mint stratégiai partnernek a segítséget és támogatást a verseny megszervezésében, amely enélkül aligha valósulhatott volna meg.

Ripszám István, az állami erdőgazdaság vezérigazgatója beszédében kiemelte: a kétnapos megmérettetés a versenyzőkről szól. Úgy fogalmazott: a versenyzés természetesen rendkívül fontos, talán az előzetes felkészülés még inkább, ám a hasonló rendezvényeknek a jelentősége az együtt töltött időben is rejlik. Hangsúlyozta: a Mecsekerdő Zrt. munkatársai mindent megtesznek a rendezvény magas színvonaláért, amelynek jó alapot adnak a környezeti adottságok.

Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke megköszönte a szervezet vezetése nevében a Területi Szervezet szervezőmunkáját, valamint a Mecsekerdő Zrt.-nek a verseny támogatását. Emlékeztetett: a Területi Szervezetek munkájának sikeressége nagyban függ a partnerszervezetekkel, kiemelten az állami erdőgazdaságokkal kialakított viszonytól. A minden alkalommal más-más vármegyében megrendezett verseny mögött az elmúlt években is ott álltak az adott térségben működő erdőgazdaságok. Egyetértve Ripszám Istvánnal, a kamara elnöke is hangsúlyozta a rendezvény közösségépítő funkcióját. A versenyzőkhöz szólva aláhúzta: nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, és az indulók már bizonyították szakmai hozzáértésüket, rátermettségüket.

A megnyitó zárásaként a versenyzők rajtszámot húzhattak, majd tájékoztatást kaptak a verseny menetéről, időbeosztásáról.

Az első napon a kollektív, elméleti versenyszámokat abszolválhatták az indulók: a tesztet, a vadászkutyafajtaismeretet, a vadászkürtjel-felismerést, az interaktív tesztet, a vadbetegség-, sziluett-, állathangfelismerést. A feladatok után a Mecsek Discovery Center látogatóközpontban tehettek látogatást az érdeklődők. A terepi versenyszámokra a második napon került sor: a 7.30-kor Rung Áron vadgazdálkodási főmunkatárs, a központi szervezetnél a versenyért felelős főszervező által megtartott eligazítást követően a 15 állomáson számos gyakorlati ismeretről tehettek tanúbizonyságot a versenyzők, úgy mint: cserje- és faismeret, trófeabírálat, lövészet, rendészeti feladatok, intézkedés, fegyver- és lőszerismeret, sörétes lövészet, termesztett növények, gombák felismerése, sebzési jelek, állatfajfelismerés preparátum alapján, vendégvadász kísérése, vadhívás, csapdázás. Míg az első napon az időjárás esősre, viharosra fordult (ami nem jelentett problémát, hiszen a versenyszámokat nem a szabad ég alatt kellett teljesíteni), addig a második napon kellemes nyári időben (de nem kánikulában!) abszolválhatták a feladatokat a hivatásos vadászok. Az esemény összességében gördülékeny és fennakadásmentes volt, amiben komoly szerepet játszott az alapos előkészítés valamint a versenyiroda gyors és precíz munkája. A Vadászkamara Központja részéről Rung Áron mellett Botta Zsófia, Bugyi Andrea, Szabóné Német Judit és Berger Andor működtek közre az előkészítő munkában és a helyszíni lebonyolításban.

Az eredményhirdetésen Agyaki Gábor – megköszönve a 25 bíró és segítő pótolhatatlan segítségét, akik szintén ajándékcsomaggal és emléklappal távozhattak – rendkívül sikeresnek értékelte az idei országos szakmai versenyt. Külön köszönetet mondott a partnereknek, köztük a vármegyei rendőrségnek is. Dr. Jámbor László az emléklapok, oklevelek, ajándékcsomagok és díjak átadása után kiemelte: egyetlen induló szemében sem látott csalódottságot. Külön szólt a rendkívül jó szervezésről és arról, hogy a verseny tovább erősíti a hivatásos szakszemélyzet szakmai felkészültségét.

 

Eredmények és díjak

 

A helyezettek:

1. Karnis Balázs, Baranya vármegye – nettó 500 000 forintos jutalom, serleg, ajándékcsomag és oklevél

2. Hinkó Miklós, Pest vármegye – nettó 400 000 forintos jutalom, serleg, ajándékcsomag és oklevél

3. Tomecz Nándor, Heves vármegye – nettó 300 000 forintos jutalom, serleg, ajándékcsomag és oklevél

4. Róka Bence, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye – nettó 100 000 forintos jutalom, ajándékcsomag és oklevél

5. Polyák Béla Tamás, Bács-Kiskun vármegye – nettó 100 000 forintos jutalom, ajándékcsomag és oklevél

6. Lukács Ferenc, Hajdú-Bihar vármegye – emléklap – nettó 100 000 forintos jutalom, ajándékcsomag és oklevél

 

A további versenyzők:

7. Sándor Norbert, Nógrád vármegye – emléklap, ajándékcsomag

8. Házi Gergely, Fejér vármegye – emléklap, ajándékcsomag

9. Nagy Gergely, Győr-Moson-Sopron vármegye – emléklap, ajándékcsomag

10. Jakabfi Ferenc, Zala vármegye – emléklap, ajándékcsomag

11. Viserálek Martin, Vas vármegye – emléklap, ajándékcsomag

12. Kasper Áron, Csongrád-Csanád vármegye – emléklap, ajándékcsomag

13. (pontegyenlőséggel) Lóki György, Somogy vármegye – emléklap, ajándékcsomag

13. (pontegyenlőséggel) Gál István, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye – emléklap, ajándékcsomag

15. Tömöry Zoltán, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye – emléklap, ajándékcsomag

16. Illés Attila, Tolna vármegye – emléklap, ajándékcsomag

17. Hüll László, Veszprém vármegye – emléklap, ajándékcsomag

18. Bagdi Tamás, Békés vármegye – emléklap, ajándékcsomag

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere