központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Az idei Országos Vadásznapról

2022. 09. 01. | Az OMVK központi szervezete |

Idén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadob adott otthont az Országos Vadásznapnak augusztus 27-én. A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-nek (NÖF) köszönhetően a településen található Andrássy-kastélyban és annak több mint nyolchektáros parkjában került sor a rendezvényre, amelynek mintegy 8000 látogatója volt.

 

A vadásznap 9 órakor vette kezdetét, ezt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vadászkamara Kürtegyüttesének szignáljai jelezték. Ezeket az együttes tagjai – Győri Mihály, Varga Gábor és Vitális Zsombor – a kastély teraszáról fújták, így járulva hozzá a esemény ünnepélyességéhez. A hivatalos megnyitó előtt Németh János atya ünnepi liturgiát celebrált Szent Hubertus püspök tiszteletére.

A 10 órakor kezdődő megnyitóünnepségen részt vett mások mellett dr. Kovács Zoltán, a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa, Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye főispánja, Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási főosztályának főosztályvezetője, Glázer Tamás, a NÖF Kft. ügyvezető igazgatója, Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke, Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke és dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke.

A megjelenteket köszöntötte Bán György, Tiszadob polgármestere, aki a település és a térség nevezetességeiről is szólt. Glázer Tamás bemutatta a nemrég felújított kastélyt és a NÖF feladatairól, munkájáról is beszélt. Dr. Kovács Zoltán a többi között felidézte a tavaly őszi Vadászati Világkiállítás sikerét, kiemelve: annak örökségét meg kell őrizni az utókornak. Emellett több nyakpreparátumot is átadott az Egererdő Zrt.-nek, amelyet ifj. Nagy Károly képviselt. Az állami erdőgazdaság több trófeát biztosított a Vadászati Világkiállítás idejére, ezeket szolgáltatták vissza a szervezők preparátum formájában. Kovács Ferenc beszédében egyebek mellett elmondta: a vadgazdálkodást negatívan érintő körülményeket ellenére az elmúlt vadászati évet az ágazat eredményesen zárta: 34 milliárd forintos árbevétel mellett csaknem 4 milliárd forintos eredményt realizált. Román István egyebek mellett a megye vadgazdálkodási adottságait emelte ki köszöntőjében, míg dr. Jámbor László – megnyitva a rendezvényt – az együttműködés és a vadásznapok közösségépítő, kapcsolat szerepét.

Bán György, Tiszadob polgármestere (Országos Vadásznap, Tiszadob, 2022. augusztus 27.)
Bán György, Tiszadob polgármestere
Glázer Tamás, a NÖF Kft. ügyvezető igazgatója
Glázer Tamás, a NÖF Kft. ügyvezető igazgatója
dr. Kovács Zoltán, a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa
dr. Kovács Zoltán, a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa
Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási főosztályának főosztályvezetője
Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási főosztályának főosztályvezetője
Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye főispánja
Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye főispánja
dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke
dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke

A köszöntő beszédek után a kitüntetések átadása következett.

 

A 2022-es Országos Vadásznapon átadott kitüntetésekről és a kitüntetettekről itt olvashat.
(Kattintson!)

 

A nap folyamán számos program várta a vadásznap látogatóit. A színpadon sor került az ifjú vadászok fogadalomtételére, őket Fazekas Gergely, a Vadászkamara megyei Területi Szervezetének titkára és Vinnai Attila hivatásos vadász alelnök avatta fel. Ezt követően fellépett a Készenléti Rendőrség Zenekara (tagjainak a megnyitón is jutott szerep: ők játszották a Vadászhimnuszt és a Himnuszt). Prihoda Judit élő grafikával kápráztatta el a nézőket: bő negyed óra alatt készített el egy vadászfestményt a látogatók szemel áttára. Erdélyi Tamás fővadász, vadgazda mérnök a szarvasbőgés rejtelmeibe avatta be közönségét. (A hitelesség kedvéért jegyezzük meg: többszörös magyar bajnoka a bőgésnek.) Üde színfolt volt a tematikus rendezvények között a Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola szablyavívó bemutatója és a különleges, labdajátékot és mozgáskultúrát ötvöző MediBall bemutató.

A kastélyban a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum kiállítását tekinthették meg az érdeklődők: a többi között világrekord trófeákat, az 1971-es Vadászati Világkiállítás emléktárlatát és egy gróf Széchenyi Zsigmondhoz kapcsolódó fotókiállítást. A Múzeum lézerlövészettel is készült az egyik helyiségben. Szintén a kastély adott otthont Prihoda Judit és Valaczkai Erzsébet közös képkiállításának.

Mindemellett napközben a kastély sövénylabirintusában trófeakiállítás, a Tiszapart mellett különböző bemutatók – vadászíjászat, solymászat, elöltöltő fegyverek, vadászkutyák – várták a látogatókat. Emellett vadászkutya verseny, kézműves bemutató és vásár, gyermekfoglalkoztató, népi játékok, a Toyota jóvoltából autóbemutató színesítette a programokat. Természetesen, mint minden vadásznapon, itt sem maradhatott el a főzőverseny, és Guiness rekordkísérletre is sor került: a Vadászkamara megyei Területi Szervezete 2300 liter szarvasgulyást főzött – amelyből természetesen mindenki kaphatott egy adagot.

 

Nézze meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál galériáját az Országos Vadásznapról!
(Kattintson!)

 

Az M5 Reviczkyvel az erdőben című műsorának tudósítása az eseményről:

 

 


 

Szakmai konferencia

 

A közönségprogramokat megelőző napon került sor a Vadászkamara Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottsága szervezésében a szervezet „A vadgazdálkodás időszerű kérdései” elnevezésű, éves konferenciasorozatának idei előadásaira. Az idei téma: „A hazai vadgazdálkodás előtt álló kihívások, ütközési pontok”.

 

Az előadások teljes terjedelmükben megnézhetők honlapunkon!
(Kattintson!)

 

Ahogy a konferenciasorozat korábbi előadásaiból, úgy az ideiekből is készül egy összefoglaló kiadvány, erről online felületeinken adunk majd hírt.

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com