központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

A vadászati engedélyek kiadásának rendjéről

2022. 12. 12. | Az OMVK központi szervezete |

Az Országos Magyar Vadászkamara ezúton tájékoztatja a vadászatra jogosultakat és a vadászatszervezőket a külföldi vadászok vadászati engedélyeinek átmeneti kiadási rendjéről. A következő hetekben alkalmazott speciális eljárás oka, hogy január 1-jétől változik az engedélyek díja, valamint a Groupama Biztosítóval a 2023-4-es vadászati évre kötött szerződésünk is várhatóan januártól él majd.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, 2023. január 1-jétől – a vadászjegyé mellett – változik a külföldi vadászok vadászati engedélyének ára is: egy hónapra 30 000 forint(vagy annyiszor 30 000 forint, ahány hónapra szól), egy évre pedig 200 000 forintba kerül majd.

Ami a külföldiek vadászbaleset- és felelősségbiztosítását illeti, a Vadászkamarának jelenleg a folyó vadászati év végéig, 2023. február 28-áig van érvényes szerződése a Groupama Biztosítóval. Az új, 2023-4-es vadászati évre szóló szerződés a tervek szerint január elsejétől él majd. Akkortól lehet majd a Vadászkamara megyei Területi Szervezeteinél biztosítást kötni a szóban forgó időszakra, tehát a 2023-4-es évre. A biztosítási árak ezen terminusra vonatkozóan szintén változnak: 30 naponként 4000, évente maximum 24 000 forintra.

 

A fentiekből következően kérjük az alábbiakat figyelembe venni a vadászati engedélyek igénylésekor:

 -  Amennyiben egy vadászati engedély iránti kérelmet még idén nyújtanak be, és idén is kezdik meg vele a vadászatot, a korábbi ügymenethez, árakhoz képest nincs változás.

 -  A jövő évi, 2023. február 28-ával bezárólag megkezdett  vadászatokra idén benyújtott kérelmek esetében a jelenleg hatályos díjak (10 000 forint illetve 100 000 forint) érvényesek a jelenlegi biztosítási díjakkal (1000 forint, legfeljebb 6000 forint), a január 1-jétőlbenyújtottak esetében pedig az új díjak (30 000 forint illetve 200 000 forint), de a jelenlegi biztosítási díjakkal (1000 forint, legfeljebb 6000 forint).

 -  Amennyiben a még idén megigényelt engedély alapján a vadászatra 2023. február 28-a után kerülne sor, arra – érvényes szerződés híján – a Vadászkamaránál még nem köthető biztosítás a Groupamával. Ez esetben az engedélyt nem tudjuk kiadni, hiánypótlásra lesz szükség vagy el kell utasítanunk a kérelmet! Ilyen helyzetben három megoldás jöhet szóba:

  1. Az ügyfél bemutat egy, a vadászat megkezdésétől érvényes és a vonatkozó jogszabályoknak mindenben megfelelő biztosítást igazoló kötvényt – ez esetben kiadható az engedély.
  2. A külföldi vadász előbbi időpontban – tehát 2023. február 28-áig – kezdi meg a vadászatot, amely időszakra idén váltható biztosítás a kamaránál (ez esetben az engedély ára is érezhetően kevesebb lesz).
  3. Az ügyfél későbbi időpontban, 2023. január 1-je után váltja ki a vadászati engedélyt, amikor a Vadászkamarának már élő szerződése lesz a Groupamával.

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga teszt