Fejér megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Vadludak vonulása

2020. 11. 30. | Az OMVK Fejér megyei szervezete |

Megjöttek az őszutó-télelő ködös, hűvös éjszakái, vele együtt a vadludak vonulása. A hajnali és esti húzáskor több ezer lúd lármájától hangos az ég, amely évszázadok óta jelzi az ősz beköszöntét, a tél közeledtét.

A nyári lúd kivételével minden nálunk előforduló lúdfaj az északi tundrákon, Izlandon, vagy Grönlandon költ. A hazánkba érkező ludak a biztonságot nyújtó nagyobb tavakon, folyók mellékágain töltik az éjszakákat, ahol akár több tízezres csapatok is összegyűlhetnek. Már évtizedes hagyomány a Tatai Öregtó látványos koncertje, amely napjainkban kiemelt turisztikai programként is ismert. A madarak reggelente kirepülnek a környező mezőgazdasági területekre, ahol a kukorica tarlókon, őszi vetéseken táplálkoznak. Ha nagy hideg és hó jön, akkor tovább állnak dél felé, de enyhe teleken végig kitartanak. Mindezt nagyban befolyásolja az időjárás enyhülése és lehűlése. Sokszor naponta akár 100 kilométert is megtesznek az élelemért.

A csapatosan vonuló madárfajok - ludak, darvak, récék - nagy része „V” alakban repül, mert így energiát tudnak megtakarítani. Repülés közben szárnyukat enyhén döntött szögben tartják, ezért a szárny fölötti levegő gyorsabban áramlik, mint a szárny alatti területen. Ez hozza létre a felhajtóerőt. Így a környező álló levegőhöz képest a szárny körkörös légáramlást hoz létre, amely a felső felület fölött hátrafelé, az alsó felület alatt előrefelé áramlik. A szárnyak hegyénél felfelé szálló légáramlat alakul ki, amit a követő madár ki tud használni, ha szárnymozgását összehangolja a vezérmadáréval.  Ezen fizikai hatást optimálisan alkalmazzák a repülés során - energiát spórolva- mert több ezer, esetenként akár 7000 km-es utat is megtehetnek a telelő és költőhelyek között.

A ludak vadászati idénye október első napjával kezdődik, ami nyári lúdnál december 31-el, a vetési lúd és nagylilik esetében január 31-el ér véget. Vadászati módja egyéni   les vadászat. Speciális vadászati mód a lesgödörből történő vadászat. Éjszakázó helyeikről a ludak a nappali táplálkozó területekre - letárcsázott kukorica tarlók és őszi vetések - húznak, ahol elegendő táplálékra és nyugalomra találnak. A ludak vadászatát nem lehet előre tervezni, mivel annak eredményességét nagyban meghatározza az aktuális időjárás. A vadászok bölcs mondása, hogy a liba vadászat akkor lesz sikeres, ha a vadász együtt él a területtel. Az embert próbáló ködös reggelek és az erős északi szél élményteli vadászatot ígér, főképp akkor, ha ismerjük a libák vonulását, és a mezőgazdasági területekre történő beszállását.

A vonulásban lévő madarak vadászata sok időt, türelmet, kitartást, hozzáértést kíván a vadász részéről, de ennek a vadfajnak az esetében a szerencse is kiemelten fontos tényező. Amennyiben egyszer belekóstolunk és sikerélményben lesz részünk, minden évben izgatottan várjuk a következő vonulást.

P.L.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga teszt