Fejér megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Integrál szemlélet a vadgazdálkodásban- beszámoló

2023. 06. 28. | Az OMVK Fejér megyei szervezete |

Fejér Vadászakadémia - Integrál szemlélet a vadgazdálkodásban

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete a „Tiszta Vadászatért” 2022-ben Fehérvárcsurgón rendezett konferencia folytatásaként egy magasabb tudáshorizonttal célozta meg a vadgazdálkodás rendszerét. Ennek szellemében érlelődött meg a Fejér Vadászakadémia létrehozása és elindítása. A nyári napfordulót követő június 23-án, immár visszatérő vendégként, a Károlyi kastélyban találkoztak mindazok, akiknek érdeklődését felkeltette az új kezdeményezés.

Méhes Lajos, az OMVK Fejér Vármegyei Területi Szervezete elnöke megnyitója után a helyszínül szolgáló Károlyi kastélyt fenntartó és működtető alapítvány képviseletében Károlyi György gróf fejezte ki köszönetét. Elmondta, hogy felmenői között többen vadászok voltak, dédapja a fehérvárcsurgói vadaspark létrehozásán fáradozott. Elismerően beszélt a vadászat és vadgazdálkodás fontosságáról: - A vadászat komoly szakma, egy olyan környezetbarát tevékenység, amelyre szükség van.  

Az OMVK elnöke, dr. Jámbor László üdvözölte az Akadémia résztvevőit és részletesen kitért a módosított Vadászati törvény vadütközésekkel, tiltott vadászati eszközökkel és ifjúsági vadászattal kapcsolatos szakaszaira.

Kerekasztal beszélgetés az ökológia integrál modellje mentén

- A világ sosem volt olyan összetett, mint manapság, arról nem is beszélve, hogy egyre csak bonyolódik, a rendezetlenség felé halad. Napjaink olyan problémáival szembesülünk, mint a klímaváltozás, környezetszennyezés, az élelmiszer- és energiahiány, továbbá a nehezen kiszámítható pénzügyi piacok, a kevéssé tervezhető jövő. Mindezek hatással vannak a vadgazdálkodásra és vadászatra – érveléssel vezette fel a kerekasztal beszélgetés témáját Pechtol Lajos, az OMVK Fejér Vármegyei Területi Szervezete titkára, és bemutatta a kerekasztal beszélgetés résztvevőit: Bajdik Pétert, az OMVK főtitkárát, dr. Szemethy Lászlót, a Pécsi Tudományegyetem Agrobiológiai tanszékvezetőjét, Szuda Zoltánt, a Csongrád vármegyei Petőfi Vadásztársaság elnökét, Tóth Pétert, Magyar Madártani Egyesület programvezetőjét.

Az Akadémia nyitóprogramja - a más szakmákban is eredményeket hozó - integrál-modell szerint közelítette az ökológiai rendszerek összefüggéseit, azok egymásra hatását. Az integrál gondolkodás legfőbb ökológiai faktorai – az élőhelyek, a ragadozók, a betegségek, az emberi tevékenységek, a környezeti tényezők – optimális, kielégítő együttállása szolgálja a biodiverzitást, a biológiai sokféleséget. Az integrál ökológiai szemlélet kritikus gondolkodásra biztat. A vadászok, a természetvédők és a „zöld” politikát képviselők közös gondolkodása és cselekvése a természeti értékek megőrzésének és fenntarthatóságának záloga.  

Szent Hubertusz arra figyelmezteti a vadászokat, hogy tiszteljék az állatokat, védjék a környezetüket és tudatos, hitben megerősödött vadgazdálkodást folytassanak!

A Fejér Vadászakadémia 2023. június 23-ai programja élőben, egyenes adásban – online - követhető volt, visszanézhető a Magyar Vadászlap közösségi oldalán. Folytatás október 6.-án Fehérvárcsurgón a Károlyi kastélyban.  

Kép és szöveg:

Szente Tünde

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga teszt