Fejér megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Tájegységi trófeabírálat és trófeaszemle

2022. 11. 03. | Az OMVK Fejér megyei szervezete |

A csákberényi Gróf Meran Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum október 28-án adott otthont az Országos Magyar Vadászkamara Fejér megyei Területi Szervezete által rendezett  trófeaszemlének, kihelyezett térségi trófeabírálatnak és hivatásos vadász szakmai napnak.

Az őszi időjárás nem fogadta kegyeibe a rendezvényt: az előző napon még meleg és napsütéses időt az inkább november közepét idéző szürke és ködös egyhangúság váltotta fel, de a 9 órára meghirdetett kezdésre a múzeum udvara így is megtelt élettel. Pechtol Lajos titkár úr köszöntője után a múzeum teraszán kezdetét vette a négy gím, valamint egy-egy dám és őz trófea bírálata, melyet a Fejér Megyei Vadászati Hatóság Trófeabíráló Bizottságának tagjai végeztek. A nyilvános és civil látogatóink számára minden bizonnyal igen érdekes bírálaton egy-egy gímbika bronz- valamint ezüstérmet, illetve a dám ezüstérmet kapott.

A múzeumkert tágas és illusztris terében került kialakításra a trófeaszemle helyszíne, melyen nem kevesebb, mint 24 terítékre hozott kiemelkedő gímtrófea került kiállításra, köztük számos rendkívül érdekes, illetve a Vértesben elejtett rekorder is. A bírálat végeztével a résztvevők Právetz András előadásából mélyebben ismerkedhettek meg a múzeum májusban nyílt „Mindig csak hazatértem” című kiállításnak kapcsán a település híres szülöttének, az ízig-vérig vadászembernek, valamint kiváló tollú vadászírónknak, Ifj. Gróf Meran Fülöpnek a mozgalmas, megpróbáltatásokkal teli, ugyanakkor példa értékű életútjával és munkásságával.

A résztvevők ezt követően mindannyian a kiállított trófeák ölelésében álló, nyolc esztendővel ezelőtt emelt 260 éves kocsányos tölgy rönk emlékhely elé járultak. A gránit emléktáblára a Déli-Vértesben hosszabb ideig szolgált erdész és vadász elődeink névsora került, mely az élet törvényszerű múlandósága miatt most az elmúlt években az örök vadászmezőkre távozott kollégáink és barátaink, valamint a kutatásaink eredményeként korábban elhunytak neveivel bővült. Megemlékező beszédében Právetz Antal, a kamara elnökségi tagja, egyben a múzeum és az emlékhely létrehozásának kezdeményezője az ő világukba kalauzolta hallgatóságát. Gondolataiban felidézte az elmúlt évszázadban az Esterhazy és Lamberg, illetve a későbbi Meran uradalmakban, majd a pártállami időkben itt szolgáló elődök gyakran embert próbáló, de mindenkor áldozatos és példaértékű, a vértesi erdő- és vadgazdálkodás érdekeit szem előtt tartó munkásságát. Mészáros János címzetes apát, a kamara Etikai Bizottságának elnöke a teremtett természeti világ és az azt szolgálók misztériumi kapcsolatára emlékezett, majd az Úr áldását kérte az emlékhelyre és a jelenlévőkre. A megemlékezés végén a Vérteserdő Zrt. nevében Györök Lajos vezérigazgató-helyettes és Juhász Lenke közjóléti és vadgazdálkodási osztályvezető, Csákberény Község Önkormányzata nevében Ráczné Erzsébet képviselő, az OMVK Fejér megyei Területi Szervezete nevében Pechtol Lajos titkár és Právetz Antal elnökségi tag helyezte el az emlékezés koszorúit.

A közösen elköltött ebédet követően a múzeum konferenciatermében tartott hivatásos vadász szakmai nap előadásai zárták a programot. Ennek keretében Haas Béla, mint hivatásos vadász alelnök köszöntötte a megye hivatásos vadászait és rövid tájékoztatást adott a hivatásos vadászokra vonatkozó jogszabályokról, illetve a várható változásokról.  Kiss Sándor vadászati szakügyintéző Fejér megye nagyvadgazdálkodásáról, Weidinger István tájegységi fővadász a Velencei tájegység vadgazdálkodás aktuális kérdéseiről, Pechtol Lajos pedig a kamarai eszközbeszerzési program eredményeiről tartott beszámolót.

A késő délutáni órákba nyúló programon a szervezőkön kívül 56 hivatásos vadász, valamint negyvennél több sportvadász, meghívott vendég és laikus érdeklődő vett részt és a borongós-ködös idő ellenére végig remek hangulatban zajlott.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere