Fejér megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Szent András

2020. 11. 30. | Az OMVK Fejér megyei szervezete |

Üdvözlégy, szeretett kereszt!

Vadásznaptárunkban a 2020-as esztendő 49. hetéhez lapozva, november 30-án – András napján - jussanak eszünkbe a vadász lesek, magaslesek, amelyek készítésének utolsó fázisaként kerül fel a lábakat megerősítendő András-kereszt.

Az európai favázas építészet, a Fachwerk technika tanulmányozása közben is rálelünk az András-kereszt alkalmazására a tizennegyedik század elején. Az ácsok népiesen András-kötésnek nevezik és a legerősebb kötésnek tartják.

Kultúrtörténet

Az András cselekedetei könyv elbeszéli, hogy milyen viszontagságok közepette vitte Krisztus örömhírét András apostol Örményország pusztaságain, Kurdisztán hegyein át a Fekete-tenger partjáig. Feltűnik a szkíták földjén is és hirdeti az evangéliumot a nomád pásztorok és vadászok sátraiban. Végigjárja Thrákiát és Görögországot, míg végül Patrai városában Aegeates prokonzul elé állítják. Hitvitájuk után a helytartó börtönbe veti, ezzel szerette volna belátásra bírni, hogy jöjjön rá, értelmetlen dolog önként a kereszthalált vállalni és kitenni magát a legszörnyűbb kínoknak. Amikor a kínzások sem törték meg, parancsot adott a helytartó, hogy feszítsék keresztre. András megpillantotta a számára készített keresztet és fölkiáltott:

  • Üdvözlégy, szeretett kereszt! Te szépséget és ragyogást nyertél az Úr tagjaitól. Mert mielőtt az Úr fölszállt volna reád, a föld rémülete voltál, most azonban rajtad keresztül az én Uramhoz megyek!

Mivel nem tartotta méltónak magát Krisztuséval azonos formájú keresztre feszítésre, ezért kérésének megfelelően, keresztjének szárait nem derékszögben, hanem átlósan – X formában - ácsolták. Miután megfeszítették, a harmadik napon értek véget kínjai. Ekkor időszámítás után 70-et írtak. Szent András ikonográfiai ábrázolása a késő középkor óta András-kereszttel történik, amelyet vagy átfog, vagy amelyre feszítik. A kereszt színe kék és fehér.

Szent András egyike volt a tizenkét tanítványnak, akik szem- és fültanúi lettek Jézus földi művének, majd vértanúságot szenvedtek. Keresztelő János tanítványává szegődött, és általa Jézus követője lett. Az evangéliumokban András apostol a józan gondolkodású, kulturálisan nyitott, tettre kész tanítvány. Júdeában szívélyes a görögökhöz, meghallgatja kérésüket és tolmácsolja Jézus felé. Jézus feltámadása után az isteni elhívást a Fekete-tengertől délre eső vidéken, Örményországban és Kurdisztánban teljesíti. Eredményességét jelzi, hogy a világon először Örményországban vált államvallássá a kereszténység.

András apostol ékes volt életében, válaszadó a bölcs tanításban, férfias a szenvedésben, ember a dicsőségben.

                                                                                                                                                    

   Szente Tünde

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere