Fejér megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

NapTár - Fejér Vadászakadémia Fehérvárcsurgó

2023. 11. 20. | Az OMVK Fejér megyei szervezete |

Fehérvárcsurgón folytatódott a Fejér Vadászakadémia A Vadászok Magatartási Kódexe

A fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban a „Tiszta Vadászatért” címet viselő 2022. esztendei rendezvény tekinthető a mostani, 2023. november 17-i Fejér Vadászakadémia előzményének. Célja, egy a már meglévő dokumentum - a Vadászok Etikai Kódexe – kiegészítéseként egy újabb, ajánlásokat tartalmazó összefoglaló, a Vadászok Magatartási Kódexének összeállítása, társadalmi vitára bocsájtása. A Fejér Vadászakadémia – eredeti szándéka szerint - a magyar vadásztársadalmat érintő legfontosabb kérdéseket vet fel, a válaszokat nemzetközi tekintélyű szakemberek részvételével gondolja végig.

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezete által útjára indított Fejér Vadászakadémia fővédnöke dr. Jámbor László, az OMVK elnöke. A november 17-i program kerekasztal beszélgetésében dr. Bárándy Péter, az OMVK Etikai Bizottságának elnöke, dr. Jánoska Ferenc, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának egyetemi docense, Wallendums Péter, a Magyar Vadászlap főszerkesztője vett részt. A beszélgetést Pechtol Lajos, az OMVK Fejér Vármegyei Területi Szervezete titkára vezette. A rendezvény a Magyar Vadászlap YouTube csatornáján megtekinthető.

Értékrendek változása

A Vadászati Kulturális Egyesület már megalakulásakor, 1991-ben egyik legfontosabb feladatának tekintette a Vadászok Etikai Kódexe alapjainak lefektetését, amelyet hivatalos dokumentumként 2013-ban (!) fogadtak el. A vadásznapok megrendezése sem nyúlik vissza a történelmi időkbe, Csekő Sándor személye ezekben a nemes kezdeményezésekben megkerülhetetlen. Békés Sándor javaslatára a 2001-et az Etika évének címkézték, ily módon még inkább fókuszba kerültek a vadászias viselkedési szabályok, a vadászat illemtana és etikettje. S ne feledkezzünk meg arról sem, hogy 1996. szeptember 3-án, Budapesten, az I. Országos Vadászati Kulturális Konferenciára elkészült Békés Sándor Vadászetika című munkája, amelyből főiskolai jegyzet lett, s mind a mai napig hivatkozási alapul szolgál.

E történeti visszatekintő után visszalépve a jelenbe, Fehérvárcsurgón, a Károlyi kastély felújított Lovardájában helyet kapó második Fejér Vadászakadémia 2023. november 17-i kerekasztal beszélgetésének témái között szerepelt: A társadalmi átalakulások és technikai változások hatása a normarendszerekre. A vadász és a vadásztársadalom értékrendje. A jog erkölcsi megalapozottsága. A normáktól való negatív irányú eltérés és szankcionálás. A jog és az etika elhatárolása, átfedései, kölcsönhatása. A vadászetika és etikett kapcsolata. Az etikus vadászat. A vad „elvadulása”, életterének beszűkülése. Példamutató vadászok. Jó szokások, rossz szokások továbbadása. A társadalmi együttélési szabályok betartása. A természeti törvények tisztelete. Az egyéni és kollektív lelkiismeret megléte vagy hiánya. Tisztelet és alázat. Felelősség és hitelesség. A köszönés és köszöntés átvett módozatai, egy csak ránk jellemző változatának igénye.

A nyilvánosság eszközeivel, csatornáival élve annak megértetése, hogy a vadászat „szolgálat”, egy szolgáltatás, amelyet az ökológiai egyensúly fenntartására, a fajok védelmére folytatnak a vadászok. Minden kimondott és leírt szónak ereje van, hiszen érzékeny világunkban még egy kötőszó is heves indulatokat képes kiváltani. (Lásd Madáchnak Az ember tragédiája című műve!) A különböző vadászati kultúrák – német, osztrák, angolszász, francia, olasz, skandináv stb. – hatása a mai magyar vadászati kultúránkra nyomon követhető. Az értékrendünk, a vadászati kultúránk kikristályosodásához, a közös nyelv kialakulásához azonban nem kevés időre van szükség! Ehhez pedig érdemes kézbe venni vadászírók örökbecsű műveit, a kortársak szakmai szűrőn átment írásait, lapozgatni folyóiratokat, személyesen jelen lenni fórumokon, részt venni műhelymunkákban, folyamatosan tanulni egymástól.

Előremutató gondolatok

A Fejér Vármegyei Vadászkamara Etikai Bizottságának elnöke, Mészáros János a Fejér Vadászakadémia aktuális találkozójának küldetését egy régi közmondással idézte:

Az ezer mérföldes út is egy lépéssel kezdődik.A mai rendezvénnyel úgy gondolom, megtettük az első lépést. Kívánom, hogy ezen az úton éltető vadászhagyományaink legyenek a jelzőtáblák

P.L.- Sz.T.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere