Fejér megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

NapTár

2021. 03. 31. | Az OMVK Fejér megyei szervezete |

Húsvétra készülve

Nehéz, megpróbáltatásokkal telített időket élünk. Nagy gondok, emésztő tépelődések, sorvasztó aggódások ülik meg lelkeinket – írja özv. Halász Sándorné Sacher Magda, a Székesfővárosi Háztartási Iskola igazgatója, 1915. március havában, az özv. Sacher Gusztávné Bárczy Bertával közösen szerkesztett Háborúsfőzőkönyv előszavában.

Majd így folytatja érvelését: „Azt a fontos célt szolgálja ez a kis könyvecske, hogy az életfenntartáshoz szükséges eledelek, mely anyagokból, minő módozatok mellett állíthatók elő legtakarékosabban. Nem a szakácskönyvek sablonos mintáját követi, hanem az okszerű tanácsadóját, amit ha következetesen alkalmazunk, egészséges, tápláló és az adott viszonyokhoz képest mégis a legolcsóbb élelmezéshez juthatunk. Adja Isten, hogy ez az Útmutató is eszköz legyen ahhoz a nagy nemzeti munkához, mely elvezet mindnyájunkat megérdemelt boldogulásunkhoz.”

Az Általános tudnivalók fejezetben a szerzők kiemelik annak fontosságát, hogy megismerkedjünk mindazon tápanyagokkal és azok takarékos készítési módjával, melyek az akkori viszonyok mellett rendelkezésükre álltak. „A tej használata nélkül is süthetünk, főzhetünk. A vízzel készített tészták igen ízletesek, de tejpótlékul használhatjuk a tejport, ha egy liter forró vízhez 8—10 deka „Gallak"-féle tejport számítunk. Járványos időkben ajánlatos az edények, evőeszközök, jégszekrények stb. fertőtlenítéséhez lysoform-oldatot használni.”

Íme, néhány recept a Főzőkönyvből:

Nyúlpástétom: 2 kiló nyúlhúst 15 deka zsírban, 5 deka sárgarépát, 5 deka petrezselyemgyökeret, 5 deka hagymát, ízlés szerint magyarborsot és babérlevelet, 10 deka füstölt szalonnát, kellő sót, fél liter vörös borral (vízzel is jó) puhára párolunk. Az egészet többször ledaráljuk, megtörjük, sűrű szitán átnyomjuk, s hozzákeverünk egy kiló nyersen áttört nyúlhúst, pástétomfűszert ízlés szerint adunk hozzá, és pástétom edénybe tesszük, s másfél órán át gőzbe főzzük. Ha megfőtt, lepréseljük, amíg ki nem hűl, s ekkor olvasztott zsírt öntünk rá, hogy befedje, s hideg helyre állítjuk. Tálaláskor forró vízbe mártott éles kanállal kikanalazzuk, tálra téve kocsonyával (aszpikkal) díszítjük.

Párolt  báránycomb: A báránycombnak a bőrét lehúzzuk, a csontot kivesszük, a húst megmossuk, s forró vízzel leöntjük. Abban hagyjuk kihűlni. Azután kivesszük, megsózzuk, szalonna szeletekkel megtűzdeljük, s olyan lábosban, amibe elfér, zsírt olvasztunk, szeletekre vágott hagymát, sárgarépát, egy kevés egész borsot teszünk, s két deci fehér bort, egy citromnak a levét csavarunk rá, s így pároljuk, míg puha nem lesz. Ha leve kisült, egy kanál lisztet teszünk bele, szép sárgára pirítjuk, vízzel feleresztve, megpároljuk.

Hirtelen  sült  bárányszelet: A szeleteket megmossuk, besózzuk, s a késfokával megtörjük. Szép gömbölyűre formáljuk és tojás és zsemlyemorzsába megforgatva, forró zsírban kisütjük. Hozzá zsírban kisült burgonyát adhatunk, a következőképpen készítjük. A megtisztított burgonyát nagyobb darabokra vágjuk, s nagyon forró zsírba beletesszük, azután sózzuk, s fedő alatt többször megrázva, pirosra sütjük.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere