Fejér megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

NapTár 2020/12/27

2020. 12. 07. | Az OMVK Fejér megyei szervezete |

János-bor és János-áldás

Az úgynevezett János-bor a 11. században bukkant fel, s a 12. században már lovagi udvarokban búcsúzkodásnál, háborúba, messze útra indulás előtt szentelt bort ittak azért, hogy Szent János áldása oltalmazza őket. Éppen ezért, a búcsúzáskor megivott pohár bort szokás Szent János áldása néven emlegetni.
Jézus legifjabb tanítványára emlékezünk ezzel, aki a keresztény hagyomány szerint az egyetlen apostol, aki egyrészt fiatalabb volt Jézusnál, másrészt természetes halállal halt meg, holott meg akarták mérgezni, de áldást mondott a mérgezett bor felett, majd megitta azt, és semmi baja sem lett.
A Szent János-napi borszentelés a 13. században Németországból terjedt el. Német neve: JOHANNISMINNE, mert a pap e szavakkal nyújtotta át a bort híveinek:
Igyátok Szent János szeretetét!
János napon történő borszentelés főként premontrei közvetítéssel hazánkban is elterjedt. A szertartás főleg a Nyugat-Dunántúlon és a német lakosságú városokban vált általánossá.
Az egyház arra buzdította híveit, hogy a szentek és angyalok nevében emeljék poharukat. Az áldomásból szentelmény lett, s az egyházi év liturgiájába is bekerült: János napjához, december 27-éhez rögzült. Ezzel kívánták ellensúlyozni a germánoknak a téli napforduló idején tartott tobzódó mulatságait.
János apostol és evangélista a vallásos néphagyomány egyik legihletőbb hatású alakja, áldások és imádságok szószólója. A középkor vége felé Európa-szerte kiteljesedett tisztelete szinte napjainkig fennmaradt. A tisztelet sokrétű, gondoljunk még a János-napi szentelményekre (bor, kalács, alma), az oltalmazó erejében való bizalomra.
Kónya Sándor gyűjtéséből, íme, egy kisoroszi köszöntő:


Szent Jánosnak szép, kegyes áldása
Szálljon mostan édes mindnyájunkra.
Amint egykor Úr Jézusé az apostolokra,
Úgy szálljon rá szent áldása édes mindnyájunkra.


Szent János Jézust nagyon szerette,
Két karját a vállaira tette,
A Jordán tiszta vizében meg is keresztelte,
Az utolsó végvacsorát véle megszentelte.


Jézus Krisztus töviskoronája
Legyen ezen háznak ajtózárja
És a három nagy vas szegje az ajtókilincse,
Hogy a Sátán kígyóképe meg ne kísérthesse.


Jézus Krisztus drága szent keresztje
Legyen ezen háznak a teteje,
És a négy evangélista álljon négy sarkára,
Az őrzője ezen háznak a szép Szűz Mária.


Áldd meg Uram, e háznak családját,
Gazdájával együtt gazdasszonyát.
Amíg élnek, hogy éljenek erő-egészségben,
Holtuk után eljussanak örök üdvösségbe.


A megszentelt János-bor a néphit szerint gyógyító ital, fül- és fogfájás, rontás ellen használták. Úgy tartották, hogy segít a házasságban, az egészségben és növeli a szépséget. Öntöttek belőle a boroshordókba azért, hogy a következő esztendőben is jó termés legyen. Van, ahol a vetőmagot hintették meg vele kereszt alakban, a bő termés reményében.


Szente Tünde

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere