Fejér megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

NapTár

2020. 12. 21. | Az OMVK Fejér megyei szervezete |

Lapszemle - Fejér Vadász

Megjelent az OMVK Fejér Megyei Területi Szervezetének lapja, a Fejér Vadász ünnepi száma Adventi gondolatokkal, elnöki évértékelővel, kitüntetettek és évfordulósok köszöntésével, múltidézéssel, vadétel recepttel, természeti értékmegőrzéssel, irodalmi összeállítással, a mögöttünk hagyott időszak történéseivel, valamint közhasznú információkkal.

Tartalmában és formájában megújult lapot vehet a kezébe a tisztelt olvasó a Fejér Vadász decemberi számával. Tudatos szerkesztői koncepció áll a háttérben: - Munkatársaimmal közösen azt szerettük volna, hogy a világjárvány sújtotta időszak negatív hatásait ellensúlyozzuk a kiváló fotókkal gazdagon illusztrált összeállításokkal, történeti és irodalmi szemelvényekkel – nyomatékosította Pechtol Lajos főszerkesztő.

„Advent egy lehetőség újragondolni életünket, rendbe tenni értékrendünket. A vadász kezében nem csak a puska van, hanem messzelátó is; nem csak a földön cserkel, hanem magaslesre is ül. Az a távcső, amit a szívünkhöz emelünk, többet mutathat a láthatónál. Az a magasles, amire gondolatainkkal felkapaszkodunk, magasabb szempontból is értelmet adhat mindannak, amit teszünk, vagy akik vagyunk. Megérthetjük és megtapasztalhatjuk erdeink templomaiban azt is, hogyan ér össze ég és föld; hogyan van jelen Isten az emberek világában – és a szívünkben.” – ezek Ugrits Tamás Püspöki irodaigazgató Adventi gondolatai.

A szaklap vezető anyagában Méhes Lajos értékeli nem csupán az idei, hanem az azt megelőző esztendő történéseit és az előttünk álló esztendőre tekint: „Hiszek a minőségi változásban, a tisztább, rendezettebb világban – adott hangot bizakodásának a kamara Fejér megyei elnöke.

„A koronavírus által okozott világjárvány szinte elképzelhetetlen volt a modern kor embere számára. S talán rádöbbentette, mint ahogy történt már az előző évszázadokban is, hogy a természetet, a teremtett világot nem az ember uralja – írja a lap főszerkesztője. A cikk folytatásában a „RAGADOZÓ” a világra, az ökológiai rendszerekre, a társadalmakra, a gazdaságra gyakorolt hatásait, az egyéni magatartások sokféleségét tárja elénk. Befejezésül II. János Pál pápától idéz: „Légy képes nemet mondani a bosszúra, gyűlöletre, erőszakra, terrorra, a tökéletlenségre, a lealacsonyító dolgokra, de igent mondani a jóra, a szépre, az igazra, az életre, a békére, a szeretetre. Ezen a téren közreműködésetek felbecsülhetetlen értékű és közösen erősek lesztek a gonosz legyőzésében.”

A 2021. május 21-én jubiláló 140 éves Országos Magyar Vadászati Védegylet létrejöttét eleveníti fel Wallendums Péter: „…a szervezet megnyitotta a kibontakozás, a megújulás lehetőségét a magyar vadászat, vadgazdálkodás, vadászati kultúra számára. A Védegylet a „haladás” szót tűzte jelszóként zászlajára. Vezetői tudták, hogy nekik kell felvállalni a helyi, valamint az országos rendszabályok istápolását, javítását, az orvvadászat, vadtolvajlás meggátolását, a vadtenyésztés, vadóvás ügyének felkarolását.”

A lapban olvashatunk a Fejér Megyei Vadászok Szövetsége éves közgyűléséről, a következő négy évre megválasztott vezetőségről, a vadászati idények változásáról, jogszabályi változásokról, az Országos Vadgazdálkodási Alap eredményes pályázatairól, arról a kerekasztal beszélgetésről, amelyik a koronavírus, az afrikai sertéspestis, valamint a madárinfluenza vadgazdálkodásra gyakorolt negatív hatásaival foglalkozott. Tudósítanak a megyei kamara 2019 decemberében átadott új, Zámoly utcai

épületében lévő oktatóterméről, a gyerekeknek a természet értékeinek megismertetését segítő, a hazai gyakorlatban úttörőnek számító kezdeményezésről. A rövid hírek között megtaláljuk a madárodúk és etetők kihelyezéséről, az ifjúságnevelési programsorozatról, vadasparki kirándulásról, az Oktatási Központ őszi tehetségfejlesztő, valamint az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021 programjairól. Képes beszámolót láthatunk az október közepén megrendezett Országos Vizsla Főversenyről. A tájékoztatók közül nem hiányzik a 2021/2022. évi vadászjegy érvényesítésének módja, ideje és díja.

„Az erdő a jövő” címmel jelent meg Tóth Károly gondolatébresztője az erdőknek a klímaváltozás lassításában, a biodiverzitás megőrzése és az életminőségünk javítása érdekében kifejtett szerepéről: „Ültessünk erdőt, létesítsünk cserjéseket, gyümölcsösöket, csökkentsük árnyalással a párolgást és felmelegedést, törekedjünk a felszíni vizek megtartására víztározókkal, medertisztítással, dagonyákkal. Mindebben fogjunk össze a földtulajdonosokkal, kérjünk támogatást az Országos Vadgazdálkodási Alapból és más pályázatokból, vonjunk be a munkába minden vadásztársunkat, hiszen az erdő a jövő!”

A „Természet a művészetekben” rovat „Körforgás” című összeállításában – egyedinek számító NapTárban - követhetjük az évszakok változását Fabó Ferenc, Klép Sándor és Almási István fotóin keresztül Némedi Zoltán prózájával és verseivel egyetemben.

A várakozás az advent lényege. Aki tud várakozni, felismerte, hogy mi emberek csak egymás által válhatunk azzá, akik lenni szeretnénk. A másik személy pedig mindig ajándék, nem megvásárolható, még csak jogot sem formálhatunk rá – írja Mészáros János a Fejér Vadász 2020. decemberi, ünnepi számában, melyet szíves figyelmükbe ajánlunk lapozgatásra és elolvasásra.

Szente Tünde

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere